Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, Βουλευτή Ν. Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ με θέμα την έναρξη του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» και την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας

Κύριε Υπουργέ,

Είναι θετική εξέλιξη, ότι σήμερα βρίσκεστε εδώ,  μετά από τρεις  αναβολές,  για να  απαντήσετε στην επίκαιρη  ερώτησή μου, καθώς και στην αγωνία   περίπου  30.000  οικογενειών.
Πιστεύω  ότι  έχουν ήδη προηγηθεί οι κατάλληλες  ενέργειες από το Υπουργείο σας,  ώστε  να  σηματοδοτούν την επανεκκίνηση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον».
Ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους, το Ελληνικό Δημόσιο και τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα που προκρίθηκαν να συμμετέχουν σ’ αυτό.
Η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιριακού αποθέματος της χώρας αποτελεί, άλλωστε, κεντρικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έχει εκφρασθεί στις Οδηγίες 2010/31/ΕΕ  & 2012/27/ΕΕ.
Ο στόχος του προγράμματος  είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα. 

Πρόκειται δηλαδή για ένα Πρόγραμμα ουσιαστικής σημασίας για την απεξάρτηση από την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων, την στροφή σε πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον και βεβαίως για την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων.

Από την ημέρα δημοσίευσής του, έτυχε ευρύτατης αποδοχής από την ελληνική κοινωνία. 
Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον που το Υπουργείο αναγκάστηκε να διευρύνει τις κατηγορίες των υπό ένταξη κατοικιών και να τροποποιήσει τις εισοδηματικές κατηγορίες των δικαιούχων.

Με επιδοτούμενες δαπάνες:
-          την αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης,
-          την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος, της στέγης και της πιλοτής,
-           και την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης,
οι πολίτες μπόρεσαν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους με βάση τις προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) και να περιορίσουν τα έξοδά τους .

Ένα Πρόγραμμα ζωτικής επίσης σημασίας για τον κατασκευαστικό κλάδο,
Έναν κλάδο που όχι απλά επλήγη από την οικονομική κρίση, αλλά κατέρρευσε, με αποτέλεσμα, όλοι όσοι απασχολούνταν στον κλάδο, να είναι σήμερα άνεργοι.

Κατόπιν αυτών, σας ερωτώ:
1.      Προτίθεσθε να επανεκκινήσετε  
εκ νέου την έναρξη του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ;
Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για την προκήρυξή του και πόσα νοικοκυριά προβλέπεται να ωφεληθούν;
2.      Πώς θα χειριστείτε τις περίπου 30.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα;  Και τι γίνετε  με τις νέες  υπαγωγές  στο  πρόγραμμα;
Κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζω ότι, μόλις πριν λίγες μέρες , πραγματοποιήθηκαν κάποιες συναντήσεις μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας και του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών με εκπροσώπους της ΠΟΕΒΥ.
Προφανώς, για να δείτε πώς θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα και η χρήση βελτιωμένων προϊόντων ενεργειακών υαλοπινάκων.
Παρ’όλα αυτά τα ερωτήματα είναι πολλά.
Γνωρίζετε ότι δεν είμαι ο μοναδικός βουλευτής που απευθύνομαι σε εσάς για το ζήτημα αυτό. Έχουν απευθυνθεί σε σας κι άλλοι συνάδελφοι με σχετική ερώτηση.
Υπάρχει μεγάλη πίεση απ’ όσους έχουν κάνει αίτηση αλλά και όσους θέλουν να κάνουν, να μάθουν τις πραγματικές σας προθέσεις σχετικά με το Πρόγραμμα της οικιακής εξοικονόμησης.

Γιατί η προσφιλής τακτική της Κυβέρνησης είναι να λέει άλλα εντός της χώρας και άλλα εκτός. Και ενώ μπορεί να κάνετε συναντήσεις και συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, αυτό μέχρι  σήμερα δεν έχει  γίνει.

Στη Λετονία όμως δηλώσατε ότι “η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δεν λέει απολύτως τίποτα για πολίτες και νοικοκυριά που στερούνται πλήρως ενεργειακών πόρων αλλά ίσως και για αδύναμες οικονομίες που πιέζονται από την στασιμότητα και την ύφεση”.

Αυτό, κύριε Υπουργέ, είναι έμμεση αντίθεσή σας στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ;
Αυτός είναι ο λόγος που καθυστερεί το Πρόγραμμα και καθυστερούν μαζί του και οι πληρωμές των αιτήσεων τελικής εκταμίευσης με αποτέλεσμα  να έχει  αδρανοποιηθεί  πλήρως  το πρόγραμμα ;
Τι   συμβαίνει;
Πείτε μας που έχει κολλήσει η διαδικασία;
Γιατί πολλοί επαγγελματίες που ανέλαβαν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών πολλών δικαιούχων, δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματα που δαπάνησαν για τις τεχνικές εργασίες.

Αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί, αλλά έχουν βρεθεί ξαφνικά να χρωστάνε και να  τους  σφραγίζονται  επιταγές, ενώ αφιέρωσαν εργατοώρες, εξέδωσαν παραστατικά παροχής υπηρεσιών, εξόφλησαν τους προμηθευτές, κλήθηκαν μάλιστα να αποδώσουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει και βεβαίως φορολογήθηκαν από το πρώτο ευρώ για χρήματα που δεν έλαβαν.
Όπως, καταλαβαίνετε κύριε Υπουργέ, και επειδή η Κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς την αποκατάσταση των αδικιών, είναι κρίσιμο για αυτούς τους ανθρώπους να μάθουν πότε θα πληρωθούν.
Ο αριθμός των αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αγγίζει τις 25-30 χιλιάδες!

Είναι αιτήσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με την ΕΤΕΑΝ, έχουν εκδοθεί με ίδια έξοδα τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (με κόστος 250 – 300 ευρώ έκαστο κατά μέσο όρο) και αναμένουν 12 και πλέον μήνες την υπαγωγή τους στο Πρόγραμμα.

Δεν είναι ώρα  για επικοινωνιακά παιχνίδια.
Είναι ώρα  για  σημαντικές αποφάσεις           

Κύριε  Υπουργέ,
Η  επανεκκίνηση  του προγράμματος   σημαίνει  επανεκκίνηση  της  οικοδομής, σημαίνει  ρευστότητα  στην  αγορά, σημαίνει  επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι πολίτες  περιμένουν τις  ενέργειές  σας   για το πότε  θα  γίνουν  οι πληρωμές
και πότε θα  γίνουν οι νέες υπαγωγές.
Πείτε μας ημερομηνία!

Ευχαριστώ.