Κυριακή 24 Μαΐου 2015

"Έρκυνα" - ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Η "Έρκυνα" είναι το ποτάμι που διασχίζει την πόλη της Λιβαδειάς και όλα τα χρόνια έχει αποτελέσει κέντρο των δραστηριοτήτων των κατοίκων της πόλης. Οι πηγές βρίσκονται στην τοποθεσία «Κρύα» της Λιβαδειάς. Η περιοχή είναι κατάφυτη και οι πηγές βρίσκονται μια αριστερά που ονομάζεται «χλια» και μια δεξιά που ονομάζεται «κρύα». Ο ποταμός ρέει στη μέση της πόλης με διαυγές καθαρό, κρυστάλλινο, χωνευτικό και εύγευστο νερό. Οι πλευρές της πόλης συνδέονται με παλαιά πέτρινα γεφύρια αλλά και σύγχρονα.

Η όμορφη νύμφη Έρκυνα ήταν πολυαγαπημένη κόρη του Τροφωνίου. Η καλύτερη φίλη της Έρκυνας ήταν η Περσεφόνη, κόρη της θεάς Δήμητρας. Οι δυο φίλες συνήθως έπαιζαν μαζί.

Παλιός νερόμυλος στον ποταμό
Έρκυνα Μια μέρα η Ερκύνα κάλεσε την Περσεφόνη να παίξουν μαζί με μια όμορφη χήνα που της είχε χαρίσει ο πατέρας της। Πήραν την χήνα αγκαλιά και πήγαν να παίξουν στο άλσος।
Ανακάλυψαν κάποια σπηλιά και σκέφτηκαν να παίξουν κρυφτό। Η χήνα ανήσυχη στα χέρια της Έρκυνας ήθελε να ξεφύγει, σαν κάτι να την τραβούσε μέσα στη σπηλιά. Το κορίτσι την άφησε κάτω, και ύστερα την ακολούθησαν μέσα στην σκοτεινή σπηλιά.
Σε μια στιγμή ένα σούρσιμο ακούστηκε, και ξεχώρισαν κάτι άσπρο να κουνιέται πίσω από μια μεγάλη πέτρα। Τα κορίτσια νόμισαν ότι κάτι κρύβεται. Για μια στιγμή φοβήθηκαν, αλλά η Έρκυνα δεν έφευγε χωρίς την χήνα της.
Ξαφνικά μια λάμψη εξαφάνισε το σκοτάδι। Κι ερχόταν από το σημείο που είχε κρυφτεί η χήνα. Η Έρκυνα σήκωσε την πέτρα και από τα βάθη της γης ήρθε ένα βουητό κι από παντού άρχισαν να αναβλύζουν νερά.
Έκπληκτη η Περσεφόνη είδε την φίλη της και τη χήνα και τα νερά να γίνονται ένας ορμητικός ποταμός... Το πανέμορφο ποτάμι της Λιβαδειάς: η ΕΡΚΥΝΑ
Προτομή της Έρκυνας στον ομώνυμο ποταμό, έργο που φιλοτέχνησε ο λειβαδίτης καλλιτέχνης Σπύρος Γουργιώτης

Στο παρελθόν η Έρκυνα χρησιμοποιήθηκε ως αποδέκτης βιομηχανικών και αστικών λυμάτων και απορριμμάτων, με αποτέλεσμα οι παρόχθιες χρήσεις να υποβαθμιστούν. Ο Δήμος Λιβαδειάς εκπόνησε ένα πλήρες σχέδιο ώστε να στρέψει πάλι την πόλη προς το ποτάμι, να δημιουργήσει κατά μήκος της Έρκυνας μία ζώνη αναψυχής και πολιτισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Στην περιοχή της Κρύας συγκεντρώθηκαν οι πρώτες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να μεταμορφώσουν κυριολεκτικά την περιοχή. Κεντρικός στόχος του προγράμματος ήταν η περιβαλλοντική προστασία της περιοχής της Κρύας και η ανάδειξή της σε πόλο έλξης, με συνοχή των χρήσεων και ενοποίηση τους γύρω από τις πηγές και κατά μήκος του ποταμού. Η ανάπλαση της περιοχής την απομόνωνε από επιβαρυντικές χρήσεις ενώ ταυτόχρονα για την απορρύπανση του ποταμού, κατασκευάστηκαν συλλεκτήριοι αποχετευτικοί αγωγοί. Η χάραξη του δρόμου άλλαξε ώστε να γειτονιάζει με το ποτάμι. Όλος ο περιβάλλων χώρος διαμορφώθηκε σε χώρους περιπάτου και αναψυχής, η βλάστηση της περιοχής εμπλουτίστηκε με φυτεύσεις, έγιναν συντηρήσεις και προσθήκες αρχιτεκτονικών στοιχείων. Αναδείχθηκαν στις όχθες του ποταμού ερείπια από παλιά βιομηχανικά κτίρια και συντηρήθηκαν παλιές τοιχοποιίες. Δημιουργήθηκε πλακόστρωτος αμφιθεατρικός χώρος εν επαφή με το ποτάμι, στον οποίο γίνεται η ετήσια λαμπρή εκδήλωση του ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς.