Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Φόρος στις συναλλαγές με τις τράπεζες

Νέο φορομπηχτικό μέτρο για την αύξηση των εσόδων 
- Δείτε ποια είναι τα σενάρια για τον φόρο στις συναλλαγές με τις τράπεζες
- Ποιοι δεν θα πληρώνουν φόρο και γιατί 
- Ποιες συναλλαγές εξαιρούνται από το νέο χαράτσι
Δεν έχει τέλος η φορομπηχτική πολιτική με στόχο την ικανοποίηση των εταίρων και δανειστών. Οι πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο Οικονομικών για να αυξήσει τα έσοδα περίπου ως 600.000 εκατομμύρια ευρώ προτείνει στη νέα λίστα μέτρων που συζητά με τους δανειστές φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών.
Ποιες τραπεζικές συναλλαγές θα φορολογούνται;
Το καλό σενάριο για τους πολίτες λέει ότι δεν θα φορολογούνται όλες οι συναλλαγές, αλλά μόνο εκείνες που είναι πάνω από 500 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό το κράτος υπολογίζει ότι θα έχει ένα κέρδος από 300 ως και 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο με βάση τις σημερινές συναλλαγές.
Το κακό σενάριο λέει ότι το ποσό αυτό μπορεί να πέσει στα 300 ευρώ. Να φορολογούνται δηλαδή υπερδιπλάσιες συναλλαγές με τις τράπεζες και να αυξηθούν έτσι και τα κέρδη του κράτους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει προς το παρόν το Μαξίμου, δεν θα φορολογούνται οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες καθώς έτσι θα ακυρωνόταν το μέτρο για το πλαστικό χρήμα.
Ο φόρος που θα μπει στις συναλλαγές με τις τράπεζες αναμένεται να είναι από 0,1% ως και 0,2% του ποσού της συναλλαγής.
Ακόμη πάντως δεν έχει καθοριστεί και ποιες συναλλαγές θα εξαιρούνται πλήρως αν δηλαδή ο φόρος θα υπάρχει και σε συναλλαγές όπως οι πληρωμές των ΔΕΚΟ κλπ