Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Aισιοδοξία για συμφωνία: Η κυβέρνηση φέρνει μέτρα & περιμένει παρέμβαση Ομπάμα

Αγκάθια στο δρόμο για συμφωνία Ελλάδας και εταίρων υπάρχουν ακόμα και δεν είναι άλλα από τον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κενό.
Ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία πως ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο οι δύο πλευρές θα δώσουν τα χέρια.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα. Μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου καθαρογράφουν κείμενο-συμφωνία 20 σελίδων στο οποίο αναφέρονται τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει και οι συμβιβασμοί στους οποίους θα προχωρήσει προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία και η χώρα να αναπνεύσει ξανά. Την ίδια ώρα η Αθήνα περιμένει την επίσημη παρέμβαση των ΗΠΑ στους G7 υπέρ της Ελλάδας για μία ρεαλιστική λύση μετά από 7 χρόνια κρίσης και λιτότητας
Τα μέτρα που έχουν κλειδώσει και έρχονται

 • Επανέρχεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω (αύξηση κατά 30% στην έκτακτη εισφορά).
 • Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ με έκπτωση μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
 • Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη
 • Νέου τύπου περαίωση για υποβολή χωρίς πληρωμή προστίμων δηλώσεων για κρυφά εισοδήματα.
 • Νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού (φόρος 30%) και του εξωτερικού (φόρος 15%).
 • Αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές για τα εισοδήματα με τροποποιήσεις στις κλίμακες για όσους έχουν εισοδήματα που χαρακτηρίζονται μεσαία δηλαδή γίνεται λόγος για ποσά από 20.000 και 25.000 ευρώ, όπου φαίνεται ότι θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος.
Τρία τα «καυτά» θέματα
Επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εξηγούν στο iefimerida.gr «οι δυο πλευρές θα πρέπει να «γεφυρώσουν» αποστάσεις στο Brussels Group, με την ατζέντα να περιλαμβάνει τρία «καυτά» θεμάτα»:
 • 1,8 δις το  «κοστούμι» από τον ΦΠΑ: Με την παρέμβαση του Ζ.Κ Γιούνκερ, για τα επιπλέον έσοδα 1,8δις ευρώ από τον ΦΠΑ να χαρακτηρίζεται «τρομερά μεγάλο νούμερο» από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση επιμένει στον τριπλό συντελεστή, υπογραμμίζοντας ότι προϊόντα όπως τα φάρμακα και τα τρόφιμα θα πρέπει να βρίσκονται στη χαμηλή κλίμακα
 • Ασφαλιστικό: Η Αθήνα έχει πει «ναι» στην ενοποίηση των ταμείων και στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων (χωρίς αυτό να περιλαμβάνει όσους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα), με τους δανειστές να επιμένουν σε αύξηση ορίου ηλικίας στα 67
 • Δημοσιονομικο κενο: Απόσταση καταγράφεται και στο δημοσιονομικό κενό, αφού η Αθήνα το υπολογίζει στο 1,2 δις, με τους υπολογισμούς τις κομισιόν να θέλουν έξτρα 1,7δις
Σε ό,τι αφορά τις 100 δόσεις η Αθήνα ελπίζει ότι θα αποφέρουν 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι θεσμοί δεν εμφανίζονται τόσο αισιόδοξοι.
Παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας στους G7
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου εκδόθηκε μια λιτή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία με εντολή του προέδρου Ομπάμα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, στους G7 στην Δρέσδη θα ζητήσει από όλα τα μέρη να καταλήξουν άμεσα σε μια επικοιδομητική ρεαλιστική λύση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναμένεται να πιέσουν τις χώρες της Ευρωζώνης και την Ε.Ε. και κυρίως από τη Γερμανία, να βρεθεί άμεσα μια λύση με την Ελλάδα, η οποία όμως δεν θα σημαίνει σε καμία περίπτωση χρηματοδότηση της Ελλάδας χωρίς ένα αυστηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πρέπει να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Αν υπάρξει αποτυχία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και των πιστωτών της, τότε θα υπάρξει μια σκιά πάνω από το μέλλον του ευρώ. Το ίδιο όμως θα συμβεί και σε περίπτωση που η Ελλάδα λάβει χρηματοδότηση χωρίς να δεσμευθεί ρητώς πως θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», υπογράμμισε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των G7 που θα διεξαχθεί στη Δρέσδη στις 27-29 Μαΐου. Η ομάδα των G7 αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 7 μεγαλύτερων προηγμένων οικονομιών (ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας) και στις συνεδριάσεις της μετέχουν η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Συνομιλίες Τσίπρα
Το βλέμμα όλων επομένως, εστιάζεται στην ‘Ομάδα των Βρυξελλών’ , με την Αθήνα να ελπίζει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αύριο και μεθαύριο, ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας τις επόμενες μέρες. Ταυτόχρονα, καλά ενημερωμένες πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με ηγέτες και ευρωπαίους αξιωματούχους, στην κατεύθυνση απεμπλοκής των διαβουλεύσεων.

Αλλοι δυο κρίσιμοι σταθμοί
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες δύο είναι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι:
 • Είτε να υπάρξει μία ένεση ρευστότητας  του ELA αντίστοιχη με αυτή της  προηγούμενης εβδομάδας
 • Είτε να υπάρξει  αύξηση του κουρέματος στα ενέχυρα των ελληνικών

Αύριο Πέμπτη, θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη και το euroworking group, το οποίο πέραν της οικονομικής συγκυρίας στην Κύπρο αναμένεται να εξετάσεις και τις διαπραγματεύσεις για τη χώρα μας. Η ελληνική πλευρά δεν σταματά να εργάζεται για μια συμφωνία εντός των κόκκινων γραμμών και είναι διατεθειμένη να παράσχει όσα πιο πολλά στοιχεία χρειαστούν, ενώ αναμένει να δοθεί το ‘πράσινο φως’ για να περάσει στο επόμενο στάδιο.

Τέλος, εάν κυλήσουν όλα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου, τα δύο πρώτα 24ωρα του Ιουνίου να συγκληθεί -εκτάκτως- το Eurogroup που θα "σφραγίσει" τη συμφωνία, καθώς στις 5 του μήνα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της  δόσης προς το ΔΝΤ, στην οποία όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές «η Αθήνα επιθυμεί να ανταποκριθεί πλήρως».
.iefimerida.gr/