Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Συντάξεις: Εδώ και τώρα περικοπές στις πρόωρες – Ποιοι χάνουν από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό


- Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ζητά από την Αθήνα το Brussels Group για να κλείσει η έξοδος πριν τα 62 έτη
- Αυξάνεται το οικονομικό πέναλτι για όσους βγαίνουν πρόωρα σε σύνταξη
- Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης για 6 ως 12 μήνες κάθε χρόνο 
- Από πότε έρχονται οι αλλαγές και ποιους επηρεάζουν
Οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ίσως για κάποιο διάστημα πάνε πίσω σε σχέση με τη διαπραγμάτευση ωστόσο οι δανειστές έκαναν ξεκάθαρο ότι από τώρα απαιτούν να δωθεί από την Αθήνα ένα σαφές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα υπάρξουν οι απαιτούμενες αλλαγές ειδικά σε ότι αφορά στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Έτσι όλα δείχνουν ότι άμεσα έρχονται παρεμβάσεις που θα έχουν δύο σκέλη.
Από τις αρχές του 2016, σε επτά μήνες από τώρα δηλαδή θα μπουν μπροστά τα νέα μέτρα που ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση για τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Τα αντικίνητρα δεν θα είναι άλλα από αύξηση των οικονομικών κυρώσεων για όσους αποχωρούν πρόωρα με αύξηση του πέναλτι που είναι 4,5% ή 6% για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης ανάλογα με το ταμείο.
Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει την υποχρεωτική αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους με αύξηση από 6 ως και 12 μήνες ανά έτος που θα παρέρχεται.
Όλα δείχνουν ότι περίπου 100.000 άτομα που έχουν μεν θεμελιώσει δικαίωμα λόγω ετών ασφάλισης αλλά δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει το ηλικιακό όριο θα είναι και οι μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού.
Πρόκειται ουσιαστικά για μητέρες ανηλίκων παιδιών, δημοσίους υπαλλήλους που κατοχύρωναν δικαίωμα με 25ετία, αλλά και κάποιους από τους παλιούς εργαζόμενους με ασφάλιση πριν το 1983

.newsit.gr