Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Στο καναβάτσο οι κτηνοτρόφοι

Τεχνικές εργασίες μπλοκάρουν το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΚΕΠΕ και «ακυρώνουν» την παράταση για τις δηλώσεις στοιχείων ζωικού κεφαλαίου. Αναγκαία η παράταση, όπως ισχύει ότι για το σύνολο των αγροτών.

  Το διάστημα από το απόγευμα της 17/04/2015 έως και το βράδυ της 19/04/2015 πρόκειται να εκτελεστούν τεχνικές εργασίες στο Υπολογιστικό Κέντρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ως εκ τούτου θα απενεργοποιηθούν όλα τα Πληροφοριακά Συστήματα του Οργανισμού και ουσιαστικά θα είναι αδύνατη η εφαρμογή της ΕΑΕ 2015. Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Οργανισμός περιορίζεται στην εξής σύσταση: «Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας την παραπάνω διακοπή προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας για αποφυγή δυσχερειών στην λειτουργία του έργου σας». Βέβαια, οι εν λόγο τεχνικές εργασίες, όσο απαραίτητες κι αν είναι, περιορίζουν κατά δυο ημέρες την ούτως ή άλλως ολιγοήμερη παράταση που είχε δοθεί (από 17 έως 24 Απριλίου) για τη δήλωση στοιχείων ζωικού κεφαλαίου, θέμα για το οποίο, υπενθυμίζουμε, είχε παρέμβει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

  Η μικρή διάρκεια της παράτασης που έδωσε ο Οργανισμός, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η όλη διαδικασία συνέπεσε με την περίοδο των εορτών του Πάσχα, κατά την οποία οι κτηνοτρόφοι δεν δύνανται να διαθέσουν καθόλου χρόνο για τη γραφειοκρατία των υπηρεσιών και τη συμπλήρωση εγγράφων, αφού είναι η πλέον σημαντική περίοδος  για αυτούς (συμμετοχή σε δημοπρατήρια, μετακίνηση ζώων, σφαγή, πώληση), εκ των πραγμάτων δημιουργεί αναχώμτατα στην ίδια τη σημασία των δηλώσεων στοιχείων ζωικού κεφαλαίου. Πόσο μάλλον όταν και αυτή ακόμη η ολιγοήμερη παράταση «ακυρώνεται», εν μέρει, για να εκτελεστούν οι ως άνω τεχνικές εργασίες. 
  Γίνεται, επομένως, σαφές ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως και οι υπόλοιποι αγρότες και να δοθεί και σε αυτούς η ανάλογη παράταση. Στην Ένωση Αγρινίου εκτιμούμε ότι τίποτε το διαφορετικό δεν μπορεί να ισχύσει και πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τα μηνύματα που δεχόμαστε από δεκάδες κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, αυτό επιβάλουν. Όσο πιο σύντομα οι ιθύνοντες αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει άλλη εκδοχή τόσο πιο ομαλά και ολοκληρωμένα θα διεκπεραιωθεί η όλη διαδικασία, προς όφελος και των παραγωγών και του ιδίου του Οργανισμού, που έχει την κεντρική ευθύνη.
e-ea.gr/