Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Σχέδιο-σοκ της Μέρκελ για τις καταθέσεις των Ελλήνων αποκαλύπτει το Spiegel με εφαρμογή του σεναρίου της Κύπρου

-Για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων της Ελλάδας κάνει λόγο το Spiegel
-Αυτό είναι το εναλλακτικό σενάριο της Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ
-Πιο κοντά στο Grexit ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάτι που έκανε γνωστό τον Γιάνη Βαρουφάκη
Η απειλή ενός Grexit δεν είναι η μοναδική για την Ελλάδα. Η “λύση” της Κύπρου, δηλαδή κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, αποτελεί ενεργό σενάριο στο μυαλό της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος δεν διχάζουν μόνο στο εσωτερικό της Ελλάδας. Δημοσίευμα του Spiegel θέλει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σκέφτονται διαφορετικά σενάρια, προκειμένου να πιέσουν περισσότερο την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Grexit και «μπορεί πολύ καλά να διανοηθεί μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνη την Άνγκελα Μέρκελ, που επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. 

Ο Σόιμπλε έχει δείξει από καιρό τις προθέσεις του και ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω. Το έδειξε και στη κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο περιθώριο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, όπου πρότεινε την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν από δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες. 

Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται μήπως είναι λύση ένα ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα.  newsit.gr