Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Έτσι πατάσσει τη βία ο Κοντονής - ολόκληρο το αθλητικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Κοντονή το νομοσχέδιο για την πάταξη της βίας στον αθλητισμό και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση από τη Βουλή για την συζήτηση και την ψήφισή του. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 8 άρθρα με σαρωτικές αλλαγές σε έλεγχο, ποινές και αποφάσεις για παραβατικές συμπεριφορές ενώ αυξάνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες του υφυπουργού Αθλητισμού. 
Οι ποινές που προβλέπονται πλέον  είναι εξαντλητικές για τους παραβάτες ενώ ο κ. Κοντονής με το νομοσχέδιο του μπαίνει στο άβατο του ποδοσφαίρου. Μένει να φανεί εάν τα άρθρα του νομοσχεδίου θα ερμηνευθούν ως παραβίαση του αυτοδιοίκητου από τη FIFA και την UEFA.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο νόμο ο υφυπουργός μπορεί να αποφασίσει ακόμα και αποκλεισμό των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 
Τα βασικά σημεία του νόμου ανά άρθρο είναι τα εξής:
Ο υφυπουργός μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα σε ομάδες , ομοσπονδίες και φυσικά πρόσωπα από 10,000 ως 1,000,000 ευρώ. Μπορεί να αποφασίζει ανάκληση άδειας αθλητικής δραστηριότητας.
Ο υφυπουργός μπορεί να απαγορεύει προσωρινά, για μία ή περισσότερες αγωνιστικές, τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων, ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις, ακόμη δε και να απαγορεύει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις. Εάν παρακούσουν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα 25,000 ως 25,000,000 ευρώ. 
Συνοπτικά:

Ο υφυπουργός μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα και σε ΜΜΕ που ενθαρρύνουν ή επικροτούν φαινόμενα βίας ύψους 5,000 έως 500,000 με παράλληλη δράση υπουργού τύπου, του ΠΣΑΤ, της ΕΣΗΕΑ. Εισηγείται πρόστιμα και στο ΕΣΡ.
Τα πρόστιμα θα διατίθενται για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Καταργούνται οι σύνδεσμοι φιλάθλων ή οποιαδήποτε συλλογικότητα πλην μιας αναγνωρισμένης λέσχης με πιστοποίηση της γγΑ. 
Απαγορεύεται διάθεση εισιτηρίων σε λέσχες οπαδών και σε οποιαδήποτε συλλογικότητα.
Απαγορεύεται η εκμίσθωση ακινήτων σε λέσχες και σε οποιαδήποτε συλλογικότητα, εφόσον δεν έχει προσκομισθεί στον εκμισθωτή βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ότι βρίσκεται σε νόμιμη λειτουργία σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της παραπάνω διατάξεως.
Πλήρης επαναφορά του ιδιώνυμου.
*Το Δικαστήριο, εφόσον συντρέχουν οι όροι αναστολής εκτέλεσης της ποινής, ανεξαρτήτως του ύψους αυτής, διατάσσει, για χρονικό διάστημα ίσο με την ανασταλείσα ποινή, την υποχρέωση του καταδικασθέντος να διαμένει στην κατοικία του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Θα ορίζονται μόνο τακτικοί δικαστές στα δικαιοδοτικά όργανα εντός 5 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.
Υπεύθυνος άσκησης δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων αναλαμβάνει εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός με βαθμό εισαγγελέα πρωτοδικών, ο οποίος αναπληρώνεται από εν ενεργεία εισαγγελικό λειτουργό με βαθμό αντιεισαγγελέα πρωτοδικών.
Ο υφυπουργός μπορεί να ζητά περιουσιακό έλεγχο διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών.
Η ΕΕΑ μπορεί να εξαιρεί ομάδες από το κουπόνι του Στοιχήματος.
Στα υπόλοιπα άρθρα προβλέπεται επαναφορά ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν αθλητές και προπονητές στην προετοιμασία τους για μεγάλες διοργανώσεις, με σχετικές άδειες ή και αποσπάσεις στο δημόσιο τομέα.