Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Οι τρεις τρόποι για ρύθμιση των οφειλών στο Δημόσιο - Η "ευκαιρία των πέντε ημερών", οι 100 δόσεις και οι εκπτώσεις

- Όλες οι επιλογές για να ρυθμίσετε τα χρέη σας προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία
- Κίνητρο οι σημαντικές εκπτώσεις στις προσαυξήσεις και οι 100 δόσεις
- Τι προβλέπει η ρύθμιση - εξπρές με διορία την 27η Μαρτίου
- Ποιες οι προβλέψεις για τους μικροοφειλέτες
- Διαβάστε αναλυτικά
Τρεις τρόπους για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν 4.100.000 οφειλέτες, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, με σημαντικές εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, αλλά και τη δυνατότητα εξόφλησης σε έως 10ο δόσεις.

Οι τρεις επιλογές

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του Βήμα της Κυριακής, η πρώτη είναι η ρύθμιση-εξπρές, με καταληκτική ημερομηνία την 27η Μαρτίου. 
Πρόκειται για την "ευκαιρία των πέντε ημερών" που αφορά κυρίως σε μεγάλους οφειλέτες, οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν το αρχικό χρέος με μηδενικές προσαυξήσεις, ευκαιρία που μπορούν να την αξιοποιήσουν όλες οι επιχειρήσεις. Το χρέος μπορεί να πληρωθεί ολόκληρο ή μέρος αυτού.
Μάλιστα, στα χρέη που υπάγονται στη ρύθμιση περιλαμβάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αφορούν στον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, τις γονικές παροχές, τις κληρονομιές κ.τ.λ. Όποιος μπει σε αυτή τη ρύθμιση έως τις 27 Μαρτίου, μπορεί να κερδίσει τη διαγραφή ως και του 100% των προσαυξήσεων εφόσον εξοφλήσει το σύνολο της αρχικής οφειλής ή το τμήμα που μπορεί.

Μάλιστα το καινούργιο της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι ο φορολογούμενος θα επιλέγει το χρέος που θέλει να εξοφλήσει (π.χ., ΕΝΦΙΑ, εισόδημα ΦΠΑ κ.τ.λ.) βάσει της ταυτότητας οφειλής για να τύχει της αντίστοιχης διαγραφή των προσαυξήσεων.

Επιλογές 2 και 3
Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους με δόσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών που «καίγεται» για έσοδα σε όλους όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν το σύνολο ή μέρος του χρέους ως τις 27 Απριλίου. 
Όπως προβλέπεται από το νόμο, η τρίτη επιλογή έχει καταληκτική προθεσμία ένταξης την 26η Μαΐου. Με τη ρύθμιση αυτή κάθε οφειλέτης αλλά κυρίως όσοι έχουν περιορισμένους πόρους μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους ως 100 δόσεις με διαγραφή ως 30% των προσαυξήσεων και αυτόματα να πάρουν φορολογική ενημερότητα.

Η ελάχιστη δόση είναι τα 20 ευρώ τον μήνα, ενώ χάνουν την ευκαιρία όσοι δεν πληρώσουν δύο συνεχόμενες δόσεις το 2015 ή τρεις συνεχόμενες δόσεις από το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι για χρέη ως 5.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ για τα μεγαλύτερα ποσά το ετήσιο επιτόκιο είναι 3%.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά ως τις 26 Μαΐου, ενώ ο νόμος προβλέπει «παράθυρο» παράτασης για έναν ακόμη μήνα.

newsit.gr/