Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Με 6,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και κοντά στην αυτοδυναμία στην νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis

Με 6,5 μονάδες προηγείται της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, στην νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τοTvxs. Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος και προκηρυχθούν  πρόωρες εκλογές, οι περισσότεροι (40%) θεωρούν ως καλύτερη εξέλιξη μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται συντριπτικά και στην παράσταση νίκης. Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται στην δημοφιλία και στην καταλληλότητα ως πρωθυπουργός. Μια μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι η εκλογή του Σ. Δήμα με τις ψήφους των δύο πρώην χρυσαυγιτών βουλευτών, θα ήταν αρνητική  για την δημοκρατία. Λίγοι ανησυχούν ότι η χώρα θα βγει από την ευρωζώνη αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής φθάνει το 35% και φλερτάρει με την αυτοδυναμία.

Πρόθεση ψήφου

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου (κεντρικός πίνακας) ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 29,9% ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 23,4%. Τρίτη… δύναμη αναδεικνύονται οι αναποφάσιστοι με ποσοστό 11,7%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 7,1%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 3,8%, το ΠΑΣΟΚ ΜΕ 3,3%, οι ΑΝΕΛ με 2,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,2%.

Εκτίμηση εκλογικής επιρροήςΣτην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 35% ποστοστό που του δίνει 144 έδρες και του επιτρέπει να φλερτάρει με την αυτοδυναμία. Η ΝΔ συγκεντρώνει 29% (78 έδρες). Στην τρίτη θέση το Ποτάμι με ποσοστό 9,5% (25 έδρες) και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%.Κατόπιν έρχονται το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5% και οι ΑΝΕΛ με 3,5%.

Παράσταση ΝίκηςΣτην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 65% ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 22%.

Πρόωρες εκλογέςΝίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι για το 40% των ερωτηθέντων το καλύτερο αποτέλεσμα σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου και διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Νίκη της ΝΔ είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για το 34% ενώ το 13% απαντά αυθορμήτως «κανένα από τα δυο».Την ίδια ώρα το 51% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία ενώ το 45% πιστεύουν ότι πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές.
 
Προεδρικές εκλογέςΤο 43% των πολιτών πιστεύει ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με την ψήφο των ανεξάρτητων βουλευτών κ.κ. Μπούκουρα και Αλεξόπουλου που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή αυτό θα είναι αρνητικό για το θεσμό. Το 26% θεωρεί ότι θα είναι θετικό ενώ «ουδέτερο/αδιάφορο» θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο το 26%.

GrexitΟι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν θεωρούν ότι μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές μπορεί να σημαίνει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Το 47% θεωρεί δεν θεωρεί καθόλου πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ το 17% το θεωρεί λίγο πιθανό. Την ίδια ώρα το 13% θεωρεί αρκετά πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει τις εκλογές ενώ το 16% τη θεωρεί πολύ πιθανή.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγώνΜε τις αρνητικές γνώμες να υπερισχύουν των θετικών για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρώτος σε δημοτικότητα είναι ο πρωθυπουργός με ποσοστό 35%. Δεύτερος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με 26% και τρίτος ο Σταύρος Θεοδωράκης με 23%. Ακολουθούν ο Φώτης Κουβέλης με 16%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 15%, ο Πάνος Καμμένος με 14%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 13% και ο Νίκος Μιχάλολιάκος με 8%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργόςΚαταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 44% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 33%. Κανένας από τους δυο δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός σύμφωνα με το 22%.

Οι συσπειρώσεις των κομμάτωνΗ ταυτότητα της έρευνας

 

  

  

  

 


πηγή:http://tvxs.gr/