Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Λευτέρης Αυγενάκης - Να ξεκινήσει το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας στον Πολιτισμό από τον Νοέμβριο

Παρέμβαση Αυγενάκη προς Τασούλα
                                                                                       
Από τον επόμενο μήνα, ζητά να ξεκινήσει το πρόγραμμα "Κοινωφελής Εργασία στον Πολιτισμό", ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αρχαιολογικούς χώρους.

Το πρόγραμμα "Κοινωφελής Εργασία στον Πολιτισμό", που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια αφορά στην απασχόληση νέων ανέργων έως 35 ετών για χρονικά διάστημα έως επτά (7) μήνες (στη διάρκεια ενός έτους) –κατόπιν παρακολούθησης σχετικού διήμερου ενημερωτικού σεμιναρίου– σε υπηρεσίες φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, σε ημέρες και ώρες λειτουργίας των χώρων και των μουσείων, αλλά και επέκτασης του ωραρίου αυτών, κατά τον οποίο οι αρχαιολογικοί χώροι ή τα μουσεία είναι επισκέψιμοι από το κοινό, εργασίες ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών υποδομών, οι οποίες συμβάλλουν στην διασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων στο ευρύ κοινό, καθώς και σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ) και τέλος, μπορεί να περιλαμβάνει την κάλυψη των διευρυμένων αναγκών ασφάλειας κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που διενεργούνται νόμιμα και κατόπιν άδειας εντός των χώρων αυτών και οι οποίες επίσης αποτελούν έκτακτο γεγονός, το οποίο δεν επιτρέπει την εκ των προτέρων πρόβλεψη της κάλυψής του από μόνιμο προσωπικό.


Όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης «το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για εργαζομένους που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα του πολιτισμού σε μουσεία και Εφορείες Αρχαιοτήτων, ως αρχαιολόγοι, φύλακες, καθαρίστριες, εργατοτεχνίτες, μουσειολόγοι κτλ.. Παρά ταύτα η χρονοκαθυστέρηση σε πολλές περιπτώσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος αλλά και άλλες διαδικασίες, δημιούργησε αφενός καθυστερήσεις στην ανάληψη εργασίας, με αποτέλεσμα να μένουν κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι,   αφετέρου καθυστερήσεις σε πληρωμές εργαζομένων.»

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «είναι σημαντικό το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας που θα αφορά τον τομέα του Πολιτισμού για την νέα χρονιά, να υλοποιηθεί από το μήνα Νοέμβριο και εξής προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν άνεργοι αρχαιοφύλακες κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, οι οποίοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα (πτυχίο σχολής, προϋπηρεσία, ξένες γλώσσες) και οι οποίοι θα απολυθούν τον Οκτώβριο, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις τους.»

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά να ξεκινήσει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στον Πολιτισμό από τον Νοέμβριο 2014.