Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ολομέτωπη φορτηγατζήδων-Χρυσοχοΐδη

Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΕΥΘΕΩΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των ομοσπονδιών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης (ΦΔΧ) και του υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι ομοσπονδίες ιδιοκτητών ΦΔΧ, όπως ΠΣΧΕΜ, ΠΟΕΜΙΦΑ, ΟΦΑΒΕ, ομοσπονδία Θεσσαλίας, Κεντρικής Στερεάς και Δυτ. Μακεδονίας, ομοσπονδία 531/70 και βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, σε κοινή τους επιστολή επικρίνουν τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών για την απαγόρευση διέλευσης φορτηγών στη Φθιώτιδα, αλλά και τη γενικότερη στάση του υπουργείου στο θέμα των διοδίων.Οι ιδιοκτήτες φορτηγών υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Μεταφορών, στο γράμμα που απέστειλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Φθιώτιδας, για την «παράνομη» διέλευση βαρέων οχημάτων από το τοπικό οδικό δίκτυο οικισμών, πόλεων και γενικότερα κατοικημένων περιοχών, τους παρουσιάζει ως «δολοφόνους», με την αναφορά ότι νταλίκες που κυκλοφορούν στους οικισμούς «σκοτώνουν μικρά παιδιά», προτρέποντας δημάρχους και περιφερειάρχες στην άσκηση αυστηρής πολιτικής κατά των φορτηγών
.
Παράλληλα, οι ομοσπονδίες φορτηγών Δ.Χ. καταγγέλλουν τον υπουργό Μεταφορών ότι εξυπηρετεί, ουσιαστικά, τα συμφέροντα των εταιρειών που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητοδρόμους, αφού ουδέποτε υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση για τη μείωση διοδίων.
Τα κύρια σημεία της επιστολής των ομοσπονδιών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης έχουν ως εξής:
* Ο κ. Χρυσοχοΐδης ξέχασε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και το χειρότερο, αν και αρμόδιος υπουργός, δεν εφάρμοσε ούτε το μοναδικό κίνητρο του νόμου 3887/10, να συμπεριλάβει στον αναπτυξιακό νόμο την αντικατάσταση των φορτηγών.
* Την ίδια τακτική ακολούθησε τόσο για τη μείωση των τελών διοδίων όσο και στην υποχρεωτική καταβολή των διοδίων από τους φορτωτές στους μεταφορείς.
* Στις 13 Σεπτεμβρίου 2014, ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκαλεί τους μεταφορείς δολοφόνους, με την αναφορά ότι οι νταλίκες που κυκλοφορούν στους οικισμούς σκοτώνουν μικρά παιδιά και απειλεί αιρετούς δημάρχους και περιφερειάρχες, καταγγέλλει τις αστυνομικές αρχές και όποιον δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των παραχωρησιούχων. Τι άλλαξε και από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο και δηλώνει ότι οι μεταφορείς είναι δολοφόνοι;
* Οσες δηλώσεις και απειλές να κάνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, δεν πρόκειται να βοηθήσει τους παραχωρησιούχους να αυξήσουν τα έσοδά τους, το μόνο που θα καταφέρει είναι να σταματήσουν οι μεταφορείς να κυκλοφορούν στους δρόμους όπου υπάρχουν διόδια, λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Εάν πραγματικά θέλει να βοηθήσει τους παραχωρησιούχους, θα πρέπει να τους πείσει να μειώσουν τα τέλη διοδίων τουλάχιστον 50% στα φορτηγά Δ.Χ., που ήταν και η αρχική θέση του υπουργού Μεταφορών.
* Μόνο με τη μείωση της τιμής των διοδίων θα αυξηθούν τα έσοδα των παραχωρησιούχων από τα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης και θα περιοριστεί η κυκλοφορία τους στους παράδρομους και τους οικισμούς.enet.gr