Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Εκπρόσωπος Τύπου :Δηλώσεις σχετικά με τρεις σημαντικές υποθέσεις που εξιχνίασαν Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

Τρεις πολύ σημαντικές υποθέσεις εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, μετά από μεθοδική διερεύνηση και συστηματική αξιολόγηση -αξιοποίηση προανακριτικών και λοιπών ερευνητικών δεδομένων και στοιχείων.
Πρόκειται για:
 • εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες με το πρόσχημα εύρεσης εργασίας σε διάφορες χώρες του εξωτερικού,
 • εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράνομων μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και
 • άμεση εξιχνίαση ανθρωποκτονίας 30χρονου ημεδαπού, προχθές τα ξημερώματα στον Άγιο Δημήτριο και σύλληψη του δράστη.
Την πρώτη υπόθεση, εξιχνίασε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων και αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες με το πρόσχημα εύρεσης εργασίας σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν απογευματινές ώρες της 26.06.2014 στην Αθήνα, επτά (7) ημεδαποί και συγκεκριμένα έξι (6) άντρες ηλικίας 60, 59, 55, 53, 47 και 41 ετών και μία γυναίκα 29 ετών. Για την εμπλοκή τους στην εγκληματική ομάδα αναζητούνται για να συλληφθούν ακόμα δύο ημεδαποί (38χρονη και 45χρονος).

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατά συναυτουργία τετελεσμένης και σε απόπειρα, από την οποία η προξενηθείσα ζημιά ξεπερνά το ποσό των 120.000 ευρώ, της απειλής, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.
Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, τα τελευταία δύο έτη, συμμετείχαν σε δομημένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω της εξαπάτησης πολιτών με το πρόσχημα εύρεσης εργασίας σε χώρες του εξωτερικού (Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδά, Αυστραλία κ.λπ.).
Για το σκοπό αυτό, συνέστησαν εταιρεία μεσολάβησης, με έδρα στο κέντρο της Αθήνας, μέσω της οποίας προωθούσαν δήθεν προγράμματα εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό, αναρτώντας αγγελίες σε εφημερίδες, καθώς και στο διαδίκτυο.
Όσοι πολίτες απευθύνονταν στην «εταιρεία» για να βρουν δουλειά, τα μέλη της οργάνωσης τους έπειθαν να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την κατάρτιση φακέλων και τους ζητούσαν να καταβάλλουν χρηματικά ποσά από 150 έως 300 ευρώ, ενώ τους παρέδιδαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, αλλά με αναγραφόμενα ποσά της τάξεως των 10 με 20 ευρώ.
Όσον αφορά στην ιεραρχία των εμπλεκομένων στην οργάνωση, προέκυψε αρχηγικός ρόλος του 59χρονου, ο οποίος είναι Πρόεδρος της επίμαχης εταιρείας, ενώ ο 55χρονος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και η 29χρονη ήταν άμεσοι βοηθοί του στον έλεγχο και καθοδήγηση των μελών που εργάζονταν στην εταιρεία τους. Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και εργαζόμενοι με διαφορετικά καθήκοντα, είχαν υποστηρικτικό κυρίως ρόλο στη δράση της ομάδας.
Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι ο 53χρονος και ο 60χρονος, είχαν αναλάβει τον έλεγχο των ατόμων που μετέβαιναν στην εταιρεία για αναζήτηση εργασίας, ενώ οι ίδιοι απειλούσαν και απομάκρυναν με βίαιο τρόπο τους παθόντες, οι οποίοι αντιλαμβανόντουσαν την σε βάρος τους απάτη και ζητούσαν την επιστροφή των χρημάτων τους.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 • (2.045) φάκελοι με συμπληρωμένα προσωπικά στοιχεία ατόμων, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να εργαστούν στο εξωτερικό,
 • (17) σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών,
 • τρίποδο φωτογραφικής μηχανής και όργανο μέτρησης ύψους και
 • δισέλιδο έντυπο με το κείμενο που γνωστοποιούσαν σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που απευθύνονταν για εργασία. Ενδεικτικά, ήταν αναγεγραμμένα: «Οι μισθοί θα είναι από 8.000 έως 14.000 ευρώ», «Θα προπληρωνόντουσαν 10 μισθούς», «Δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για την μετάβαση στη χώρα εργασίας. «Δωρεάν αυτοκίνητο, οικιακή βοηθό, σπίτι, φαγητό, δωρεάν διακοπές 6 ημέρες το μήνα» κ.α.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος, που αποκόμισαν οι δράστες από την εγκληματική δραστηριότητά τους, υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών διωκτικών Αρχών, ενώ εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που έχουν αποκομίσει οι δράστες είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, λόγω του μεγάλου αριθμού των πολιτών που εξαπατήθηκαν.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στον 3ο Τακτικό Ανακριτή.
Τις υπόλοιπες δύο υποθέσεις θα σας παρουσιάσει ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργατζής.
Υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργατζής :
Η πρώτη από τις δύο άλλες υποθέσεις αφορά σε πολυμελή εγκληματική οργάνωση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, η οποία εξαρθρώθηκε πλήρως, από το Τμήμα Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.
Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα διαμονής μη νόμιμους μετανάστες και στη συνέχεια τους προωθούσε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», έναντι χρηματικής αμοιβής.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν την 27.06.2014, στο πλαίσιο παράλληλων αστυνομικών επιχειρήσεων, σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, συνολικά δέκα (10) άτομα, εκ των οποίων πέντε είναι γυναίκες και πέντε άντρες.
Συγκεκριμένα συνελήφθησαν:
 • 33χρονη ημεδαπή, πρώην υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα,
 • τέσσερις (4) ημεδαπές γυναίκες ηλικίας 39, 33, 29 και 25 ετών και ένας 36χρονος ημεδαπός, όλοι εργαζόμενοι σε αεροπορική εταιρεία,
 • τέσσερις (4) άντρες, από τους οποίους ένας 34χρονος αλλοδαπός υπήκοος Πακιστάν, με οργανωτικό – ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα και τρεις (3) ημεδαποί ηλικίας 40, 36, 28 και 31 ετών.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα – κατά περίπτωση – για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, πλαστογραφία, ενεργητική δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παρασιώπηση εγκλημάτων, παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται για τα ίδια αδικήματα, τρία (3) ακόμη άτομα (μία γυναίκα επίσης υπάλληλος της ίδιας αεροπορικής εταιρείας και δύο άντρες), συνεργοί των δραστών, οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν.
Η εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας και η σύλληψη των δέκα (10) μελών της, είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν κατάλληλα στοιχεία και πληροφορίες αναφορικά με τη δράση τους, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ο αναγκαίος τεχνολογικός εξοπλισμός.
Όπως προέκυψε, οι δράστες είχαν συγκροτήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία ( modus operandi), με απώτερο στόχο την προώθηση μη νόμιμων μεταναστών από τη χώρα μας, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκομίζοντας έτσι παράνομο περιουσιακό όφελος.
Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν στα τέλη του προηγούμενου μήνα, αστυνομικός που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών κατήγγειλε στο Τμήμα Εκβιαστών ότι 33χρονη ημεδαπή - πρώην υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας - τον προσέγγισε και του πρότεινε να ενταχθεί, έναντι αμοιβής, σε «ομάδα» που προωθεί μη νόμιμους μετανάστες στο εξωτερικό, μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Όπως ενημερώθηκε ο αστυνομικός από την 33χρονη, που φέρεται να έχει οργανωτικό – ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, η μεθοδολογία δράσης που εφάρμοζαν, περιελάμβανε τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών δύο με τρεις ώρες πριν την πτήση στο χώρο αφίξεων του αεροδρομίου.
Στη συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή τους μετέφεραν στο χώρο αναχωρήσεων στις πύλες επιβίβασης, όπου και τους παραλάμβαναν οι συνεργοί τους - εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία επιβιβάζοντάς τους απευθείας στο αεροσκάφος . Για την περίπτωση του ελέγχου, τους εφοδίαζαν με πλαστά διαβατήρια, που εξέδιδαν κάποια από τα μέλη της οργάνωσης.
Μάλιστα, από τον αστυνομικό ζητήθηκε σε δεδομένη περίπτωση, να απουσιάζει από τις Πύλες για να μην διενεργηθεί έλεγχο ή αν σε ενδεχόμενο έλεγχο διαπίστωνε πλαστό διαβατήριο ή ταυτότητα, να τα αγνοούσε και να επέτρεπε τη διέλευση του ατόμου. Με αυτό τον τρόπο θα λάμβανε για κάθε παράνομο μετανάστη ως αμοιβή το ποσό των (150) ευρώ.
Από το Τμήμα Εκβιαστών αξιοποιήθηκαν κατάλληλα οι προαναφερόμενες πληροφορίες και οργανώθηκε «ελεγχόμενη συνεργασία» του αστυνομικού με τα μέλη της οργάνωσης για την ταυτοποίηση και πλήρη εξιχνίαση της εγκληματικής τους δράσης.
Κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε ο αστυνομικός με την 33χρονη και τον 34χρονο αλλοδαπό από το Πακιστάν, ενημερώθηκε ότι σε περίπτωση που κατάφερνε να εντάξει και άλλους αστυνομικούς στην ομάδα θα αμειβόταν επιπροσθέτως κατά (50) ευρώ για κάθε έναν από αυτούς. Μάλιστα όπως του ανέφεραν, στην περίπτωση που κατάφερνε να ενσωματώσει στην ομάδα και τον Προϊστάμενό του, θα λάμβανε ποσό ύψους 1.500 ευρώ.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και για να διακριβωθούν πλήρως όλες οι πτυχές της εγκληματικής τους δράσης οργανώθηκε «ελεγχόμενη» προώθηση παράνομου μετανάστη. Σε συνεννόηση με τον αστυνομικό, όταν αυτός εκτελούσε υπηρεσία σε συγκεκριμένες πύλες του αεροδρομίου, αλλοδαπό άτομο ταξίδεψε παράνομα με προορισμό την Ιταλία.
Οι Ιταλικές Αρχές, που είχαν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για την ελεγχόμενη προώθηση, συνέλαβαν τον αλλοδαπό και εφάρμοσαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες επαναπροώθησής του. Ο αστυνομικός στην περίπτωση αυτή έλαβε ως «αμοιβή» το ποσό των 160 ευρώ
Σε ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
 • πιστόλι των 9 mm, περίστροφο 357 magnum και (69) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
 • (3) οχήματα (δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα),
 • (69,2) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης & ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας,
 • (3) βιβλιάρια τραπέζης, (1.635) ευρώ, (197) δολάρια Η.Π.Α. και (5) Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,
 • (3) ταξιδιωτικά αιτήματα για Μιλάνο,
 • (6) σελίδες με στοιχεία υπαλλήλων σε αεροπορική εταιρεία και το εργασιακό τους πρόγραμμα,
 • (3) έγγραφα αεροπορικής εταιρείας με στοιχεία και μητρώα υπαλλήλων της,
 • έγγραφα με στοιχεία εισιτηρίων και φάκελος με χειρόγραφες σημειώσεις,
 • Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή,
 • Διαβατήριο για το οποίο είχε δηλωθεί απώλεια και πλαστό διαβατήριο Η.Π.Α.,
 • (2) φορητοί ηλεκτρονικού υπολογιστές, τέσσερις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και μια συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων USB,
 • κεντρική μονάδα Η/Υ και εκτυπωτής,
 • (13) κινητά τηλέφωνα και πακέτο σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.
Τα κατασχεθέντα αντικείμενα - πειστήρια απεστάλησαν στα Εγκληματολογικά εργαστήρια για την περαιτέρω εξέτασή τους.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.
Το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από το Τμήμα Εκβιαστών για να διακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δράσης της ομάδας, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων δραστών.
Η άλλη υπόθεση σχετίζεται με την άμεση εξιχνίαση, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής & Προσωπικής Ελευθερίας, ανθρωποκτονίας 30χρονου ημεδαπού και απόπειρας ανθρωποκτονίας 20χρονου ημεδαπού, που συνέβησαν την 28.06.2014 στον Άγιο Δημήτριο Αττικής.
Όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη και ενδελεχή έρευνα, που διεξήγαγαν άμεσα και με μεθοδικότητα οι αστυνομικοί, δράστης είναι ένας 22χρονος ημεδαπός.
Πιο αναλυτικά, πρωινές ώρες προχθές (28.06.2014), ο 30χρονος ημεδαπός βρέθηκε δολοφονημένος, σε πεζοδρόμιο της οδού Εθνομαρτύρων στον Άγιο Δημήτριο, δίπλα σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του πατέρα του δράστη.
Ο δολοφονηθείς έφερε τραύματα στο λαιμό και στο θώρακα, από σκάγια κυνηγετικού όπλου. Το όχημα έφερε μία οπή στη μέση του μπροστινού ανεμοθώρακα, που είχε προκληθεί από πυροβολισμό όπλου και το τζάμι από το παράθυρο της πόρτας του συνοδηγού, ήταν θρυμματισμένο. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν εκτεταμένα ίχνη αίματος στη θέση του οδηγού και ίχνη διάτρησης από σκάγια κυνηγετικού όπλου, στο προσκέφαλο του καθίσματός του.
Επιπλέον, στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε τραυματισμένος ο αδελφός του δράστη.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας ο – ταυτοποιηθείς στη συνέχεια -ως δράστης και ο αδελφός του προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Ο 22χρονος εξεταζόμενος, ομολόγησε με κάθε λεπτομέρεια τη διάπραξη του εγκλήματος και την αλληλουχία των γεγονότων που προηγήθηκαν της ανθρωποκτονίας.
Όπως ισχυρίστηκε γνώριζε αρκετά χρόνια το θύμα και κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο λογομαχούσαν συνεχώς τηλεφωνικά, για προσωπικές διαφορές.
Τις πρωινές ώρες προχθές, το θύμα εντόπισε, επί της οδού Αγίου Δημητρίου, τον αδελφό του δράστη να οδηγεί το αυτοκίνητο του πατέρα του και μαζί με άλλα (5) άτομα, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, τον ανάγκασαν από κοινού να ακινητοποιήσει το όχημα, τον ξυλοκόπησαν και τον κράτησαν παρά τη θέλησή του στο σημείο.
Στη συνέχεια, το θύμα οδηγώντας το αυτοκίνητο, με συνεπιβάτη τον 20χρονο, κινήθηκε προς την οικία του δράστη, με τον οποίο λίγο πριν είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά, απαιτώντας μεταξύ τους συνάντηση, προκειμένου να απελευθερώσει τον αδελφό του.
Ο δράστης κατέβηκε από το σπίτι, έχοντας μαζί του το κυνηγετικό όπλο του πατέρα του. Όταν είδε το θύμα να έρχεται, οδηγώντας το αυτοκίνητο του πατέρα του, πυροβόλησε στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου. Το θύμα αντέδρασε, επιχειρώντας να τον χτυπήσει με το αυτοκίνητο και τότε ο δράστης πυροβόλησε εκ νέου, τραυματίζοντας θανάσιμα τον 30χρονο.
Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του 53χρονου πατέρα των αδελφών, βρέθηκε και κατασχέθηκε το δίκαννο κυνηγετικό όπλο, το οποίο χρησιμοποίησε ο 22χρονος.
Το όπλο αυτό, που κατείχε χωρίς άδεια ο 53χρονος, αιτία για την οποία συνελήφθη, θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν πρωινές ώρες της χθες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση για κύρια ανάκριση.
Στη δικογραφία, με τις κατηγορίες της απλής σωματικής βλάβης, της παράνομης κατακράτησης και της κλοπής περιλαμβάνονται ακόμα ο 20χρονος και οι τέσσερις συνεργοί του, οι οποίοι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του αδελφού