Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

"Ξύπνα μικρό μου και άκουσε..." Καντάδες στις γειτονιές του Πύργου (Φωτο)

Ο Πύργος απο τα παλιά χρόνια ήταν η πόλη με πολλές και ποικίλες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και οι Πυργιώτες διέθεταν μια μεγάλη Πολιτιστική κουλτούρα.
Τα τελευταία χρόνια οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες φρόντισαν να στερήσουν απο τους δημότες πολλά πράγματα ακόμα και τα πλέον απαραίτητα όπως ειναι η αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και άλλα που έχουν ανάγκη όπως είναι ο Πολιτισμός.
Οι δημότες όμως "αφυπνήσθηκαν". Ξεκίνησαν μόνοι, αυθόρμητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και δαπάνες, σειρά Πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την πόλη. Θέλουν να δείξουν ότι η πόλη δεν "πέθανε" πολιτιστικά και ότι οι δημότες είναι εδώ και "αγρυπνούν".
Ο γκρεμός κάπου σταματά.
Την βδομάδα που πέρασε είχαμε τουλάχιστον τρεις καταπληκτικές εκδηλώσεις στην πόλη.
Μία απο αυτές πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.
Αυθόρμητα, χωρίς αναγγελίες, χωρίς "κατόπιν ενεργειών", χωρίς "υπο την αιγίδα", χωρίς δαπάνες, χωρίς αρχηγούς και αφεντάδες.
Απο μιά απλή ιδέα που ήταν "καντάδες στις γειτονιές του Πύργου", και η οποία μεταδόθηκε απο τον έναν στον άλλο, απο τον φίλο στον γνωστό, στον γείτονα.
Περίπου 100 άτομα κάθε ηλικίας απο 18 έως 78 ετών, με πρωτοστατούντες μέλη της Χωροδίας Πύργου, μαζεύτηκαν στις 23.30 μμ, στην πλατεία δικαστηρίων στον Πύργο και με συνοδεία κιθάρας, φυσαρμόνικας, μπουζουκιού και ακορντεόν, ξεκίνησαν καντάδες σε πολλές γειτονιές και δρόμους του Πύργου.
Πλατεία Δικαστηρίων, πεζόδρομος 28ης Οκτωβρίου, κεντρική πλατεία, λόφος Επαρχείου, Κρεστενίτου, Δημοτική Αγορά, Ερμού, πλατεία Κύπρου, Δεξαμενή, Βύρωνος, Αγ. Γεωργίου, Αναπαύσεως, Γερμανού, Κουρτίου, ήσαν κάποιοι απο τις οδούς που πέρασαν.
Τραγούδησαν τραγούδια μιάς άλλης παλιάς εποχής, όπως "Ξύπνα μικρό μου και άκουσε..", "το γελεκάκι που φοράς", "Μην τον ρωτάς τον ουρανό", "Πες μου μιά λέξη", "Πάμε μιά βόλτα στο φεγγάρι", "Άπονη καρδιά", "Μην μιλάς άλλο για αγάπη", "Μαργαρίτα Μαγιοπούλα" και πολλά άλλα.
Απο όπου πενούσαν τα παραθύρια άνοιγαν, τα μπαλκόνια γέμιζαν και κάποιοι πετούσαν λουλούδια.

Ώρα 2.40 ξημερώματα και κανείς δεν λέει να φύγει.
Το ακορντεόν, η κιθάρες, η φυσαρμόνικες και το μπουζούκι παίζουν συνεχώς.
Νέοι το διασκεδάζουν αφάνταστα!
Μεσήλικοι τραγουδούν συνεχώς και χαράσουν νέες διαδρομές!!
Ηλικιωμένοι περπατούν τρεις ώρες και ακόμα είναι εκει και τραγουδούν!!!
Ώρα 3.15 το πρωί. Οι "καντάδες στις γειτονιές του Πύργου" σταματούν, αλλά όλοι υπόσχονται ότι σύντομα θα ξανατραγουδήσουν και στις άλλες γειτονιές της πόλης.
Τόπος συνάντησης, χρόνος συνάντησης πάλι με τον ίδιο τρόπο.
Έτσι ήσυχα - ήσυχα και απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα...