Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Αλέξης Τσίπρας: όταν υπάρχει μια τόσο έντονη δυσαρμονία τότε η λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια

Είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις εκτιμήσεις μας για το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών. Ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο. Έχουμε μια ιστορική πολιτική ανατροπή και νέους συσχετισμούς δύναμης. Δεν είναι μόνο η μεγάλη σημαντική καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 4 μονάδες, αλλά είναι και το γεγονός ότι τα δυο κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν απώλεια 11 και πλέον μονάδων από τα ποσοστά που κατέγραψαν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές τον Ιούνη του ΄12.

Εάν χθες είχαμε εθνικές εκλογές, τα δύο αυτά κόμματα  θα είχαν αθροιστικά και με βάση τον εκλογικό νόμο που ισχύει 94 βουλευτές από 162 που έχουν σήμερα στη Βουλή.  Αυτό συνιστά μια πολύ μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βούληση του λαϊκού σώματος και στους συσχετισμούς που υπάρχουν στη σημερινή Βουλή.  Κι όταν καταγράφεται μια τόσο έντονη δυσαρμονία,  είναι προφανές ότι κανείς δεν νομιμοποιείται και ιδίως αυτή η Βουλή δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύσουν το λαό και τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Και σε κάθε περίπτωση δεν νομιμοποιείται αυτή η Βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το Σύνταγμά μας άλλωστε ορίζει ότι όταν υπάρχει μια τόσο έντονη δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, τότε η λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Κατέθεσα λοιπόν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψή μας, ότι πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο, το συντομότερο δυνατό να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο.

Χθες βράδυ άκουσα τον Πρωθυπουργό, άκουσα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Βενιζέλο. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, καλό είναι να ξέρεις και να κερδίζεις αλλά και να χάνεις. Κι όταν χάνεις, να παραδέχεσαι την ήττα. Ο Πρωθυπουργός παρουσιάστηκε χθες σαν να ήταν αυτός που κέρδισε με 4 μονάδες τις εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση τον καλώ να μη διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε έτοιμα στα συρτάρια του για μετά τις ευρωεκλογές. Τον καλώ να μη διανοηθεί να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις. Να μη διανοηθεί την ιδιωτικοποίηση του σημαντικότερου δημόσιου αγαθού που είναι το νερό. Να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα των παραλιών μας ή φιλέτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο πλούτο ως φυσική ανεκτίμητη κληρονομιά.

Τέλος, προειδοποιούμε τον Πρωθυπουργό  να μη διανοηθεί να προχωρήσει στο διορισμό  του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στο διορισμό του επόμενου Επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την  ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Διότι δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα και το λαό για πολλά χρόνια, για τα επόμενα χρόνια με τα ποσοστά που κατέγραψε χθες, έχοντας δηλαδή ποσοστά μειοψηφίας στο λαϊκό σώμα.