Σάββατο 31 Μαΐου 2014

BINTEO - Συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την "εξέγερση του Γκεζί" όταν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης "γεννήθηκε" το κύμα οργής και αμφισβήτησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 19:00 το απόγευμα και παρά την απειλή του Ερντογάν πως όποιος διαδηλώσει θα συλληφθεί, χιλιάδες άνθρωποι είχαν αρχίσει να κατακλύζουν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης από νωρίς.
Λίγο μετά τις 19:00 άρχισαν και τα επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και αντλίες νερού, ούτως ώστε να διαλυθούν οι διαδηλωτές, χωρίς, ωστόσο, αυτό να γίνει πραγματικότητα, αφού συγκεντρώνονταν όλο και περισσότεροι διαμαρτυρόμενοι.
Η τουρική αστυνομία έχει ήδη προσωρήσει σε δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.Στην πλατεία Ταξίμ βρίσκονται περίπου 50 αστυνομικά οχήματα που διαθέτουν μηχανισμό εκτόξευσης νερού. Αστυνομικές δυνάμεις συγκντρώθηκαν σε σημεία που ενδέχεται να υπάρξουν προσυγκεντρώσεις, ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας περνούν συνεχώς πάνω από τα κεντρικά σημεία της Πόλης.