Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ο κυπριακός λαός βρίσκεται κάτω από διπλή ομηρεία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΑΚΕΛ, ΑΝΤΡΟ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ 
Στη συνάντηση Αλ. Τσιπρα με Άντρο Κυπριανού συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής, υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική, ο Κώστας Ήσυχος υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Ο σκοπός της επίσκεψή μας στην Ελλάδα είναι να ενημερώσουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Η Ελλάδα αποτελεί το βασικότερο στήριγμα του κυπριακού λαού στο δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να ανταλλάζουμε απόψεις, έτσι ώστε να προχωρούμε όσο το δυνατόν πιο ενωμένοι προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έχοντας ιεραρχήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού ως τον πρωταρχικό μας στόχο.
Στήριξη στη διαδικασία δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επίγνωση των δυσκολιών και των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Αντιθέτως, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούμε ότι πρέπει να διαδραματίσουμε θετικό ρόλο σε όλες τις προσπάθειες, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι και, αν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουμε σε συμφωνημένη λύση.
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει η τουρκική  πλευρά να μετακινείται από τις αδιάλλακτες θέσεις, τις οποίες διαχρονικά στηρίζει στο Κυπριακό. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα. Θα επιχειρήσουμε να έχουμε και δική μας παρέμβαση σε αυτές τις εξελίξεις, συζητώντας με εκείνους, οι οποίοι στη διεθνή κοινότητα θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και αναλόγως των εξελίξεων θα τοποθετούμαστε συνεχώς.
Με τον φίλο Αλέξη είχαμε μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για όλα αυτά τα ζητήματα και θέλω να ευχαριστήσω τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχρονική στήριξη που προσφέρει στον αγώνα του κυπριακού λαού.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:  Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθούμε από τον Άντρο Κυπριανού, τον Γραμματέα του ΑΚΕΛ, για τις θέσεις του ΑΚΕΛ στα κρίσιμα ζητήματα, κυρίως στο κρίσιμο θέμα του Κυπριακού αλλά και συνολικότερα για την οικονομική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, ιδίως μετά το μνημόνιο και την παρουσία της τρόικας στο νησί.
Δυστυχώς, ο κυπριακός λαός βρίσκεται κάτω από διπλή ομηρεία. Η μία αφορά τη μόνιμη παρουσία στρατευμάτων κατοχής στο βόρειο κομμάτι του νησιού από το ΄74 και μετά και η άλλη είναι μια οικονομική ομηρεία και αφορά την παρουσία της τρόικας εδώ και ένα χρόνο, που επιβάλει πολιτικές παράλογες και καταστροφικές για τον κυπριακό λαό και την κυπριακή οικονομία.

Σ΄ αυτά τα πλαίσια, η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αποκτά νέα χαρακτηριστικά. Κατά τη δική μας εκτίμηση, θα πρέπει να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη στήριξη των προσπαθειών του κυπριακού λαού, ώστε να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη λύση στην κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Κατά τη δική μας πάγια θέση και στάση οι συνομιλίες και η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης είναι πάντοτε αποδεκτές και όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Εν τούτοις, η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλει απ΄ όλους μας ιδιαίτερη προσοχή και ιδιαίτερη ευθύνη προκειμένου να βρεθεί η λύση η οποία δεν θα είναι άδικη, η οποία δεν θα δημιουργεί αρνητικό τετελεσμένο, λύση η οποία θα μπορεί να είναι αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού.
Σ΄ αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΑΚΕΛ. Παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα στην Κύπρο με μια σταθερή και πάγια θέση για τη βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Και θα είμαστε σε κάθε περίπτωση αρωγοί στις προσπάθειες που κάνουν οι σύντροφοί μας εκεί, αλλά και ο κυπριακός λαός συνολικά, προκειμένου να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Σ’ ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουμε στην ανάγκη αυτές οι βασικές αρχές να αποτελέσουν πυξίδα στις προσπάθειές μας και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.