Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung

Συνέντευξη : Christiane Schlötzer
Μετάφραση στα ελληνικά: Γιώργος Βλαστός

-    SZ: Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά βλέπει για πρώτη φορά φως στο τέλος του τούνελ. Τι βλέπετε εσείς;
Τσίπρας: Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη, αλλά κανείς πλέον δεν την πιστεύει. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, ούτε ακόμα και στη Γερμανία. Η εικόνα είναι ζοφερή. Τα αποτελέσματα της επιβεβλημένης στην Ελλάδα πολιτικής της λιτότητας, είναι καταστροφικά. Έχουμε ένα ποσοστό ανεργίας σχεδόν 30%, μεγάλη φτώχεια και μια ανθρωπιστική κρίση. Βρισκόμαστε στο έκτο έτος ύφεσης. Κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος γι’ αυτά.

-    Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήδη επιχαίρει για ένα ισχυρό πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2013 της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς βέβαια τους τόκους των δανείων. Δεν είναι αυτό μια επιτυχία;
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, πρόκειται για ένα καθαρά λογιστικό πλεόνασμα, επειδή ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει ανοικτές οφειλές πάνω από 1,2 δισ. Ευρώ. Εάν η ΕΕ αποδεχτεί αυτούς τους αριθμούς, πρόκειται για πολιτική απόφαση. Είναι μια προσπάθεια να βοηθήσει τον κ. Σαμαρά. Ακόμα κι αν πρόκειται για πραγματικό πλεόνασμα, τότε αυτό είναι απλά το βαρόμετρο του πόνου του ελληνικού λαού. Το πλεόνασμα αυτό οφείλεται σε απίστευτες περικοπές μισθών, συντάξεων και νεανική ανεργία πάνω από 60%. Αν αποφασίζαμε αύριο το πρωί να εκτελέσουμε όλους τους συνταξιούχους στην Πλατεία Συντάγματος, ή να διώχναμε από τη χώρα δύο εκατομμύρια Έλληνες, τότε πάλι θα είχαμε πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

-    Σε αυτή την ζοφερή κατάσταση επιθυμείτε να αναλάβετε κυβερνητική ευθύνη;
Θέλουμε να κυβερνήσουμε, ακριβώς γιατί είναι τόσο δύσκολες οι συνθήκες. Για να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με προσωπικές φιλοδοξίες ούτε με οποιαδήποτε αξιώματα. Θέλουμε αυτή η ελληνική τραγωδία να φτάσει στο τέλος της.
-    Αλλά τι μπορείτε να αλλάξετε που δεν μπορεί να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση;
Έχουμε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και από τον κ. Σαμαρά και από την κ. Μέρκελ. Από την αρχή πιστεύαμε ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν έριχναν νερό στη φωτιά, αλλά λάδι. Είχαμε δίκιο. Το 2010, όταν ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο, το χρέος στην Ελλάδα ήταν 120% του ΑΕΠ. Σήμερα, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 175% (του ΑΕΠ). Αυτό είναι παράλογο. Μας έλεγαν ότι έπρεπε να κάνουμε οικονομία, για να μην χρειαζόμαστε νέα δάνεια. Όμως, τα προγράμματα λιτότητας δημιούργησαν την ανάγκη για νέα δάνεια. Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο. Με αυτό το δόγμα του σοκ ήθελαν να δοκιμάσουν, τι μπορεί να αντέξει ένας λαός. Όσο ο Σαμαράς ήταν στην αντιπολίτευση, απέρριπτε επίσης τα προγράμματα λιτότητας. Μόνο λίγο πριν από τις εκλογές του 2012 έκανε μια στροφή 180 μοιρών, για να γίνει ο πρωθυπουργός, που τον στηρίζει η κ. Μέρκελ.

-    Εάν δεν συνεχίσετε το πρόγραμμα λιτότητας και θελήσετε να αποσύρετε τμήματά του, επίσης χρειάζεστε πολλά χρήματα. Που θα τα βρείτε;
Η Ελλάδα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Επειδή η κρίση είναι ευρωπαϊκή και η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Πρέπει να βρούμε μια λύση που δεν θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Πρώτον, τέλος στα προγράμματα λιτότητας. Δεύτερον, μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέους, παρόμοια με εκείνη του 1953 στο Λονδίνο. Εκείνη αφορούσε στα χρέη της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 60% από αυτά διαγράφτηκαν. Τρίτο και σημαντικότερο: ένα ευρωπαϊκό New Deal, μια συμφωνία για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ειδικά στον Ευρωπαϊκό Νότο. Χωρίς οικονομική ανάκαμψη, είναι αδύνατον να βγούμε από την κρίση. Αυτό το ευρωπαϊκό πακέτο θα κοστίσει πολύ λιγότερο, από νέα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα, τα οποία πάντα καταλήγουν στον ίδιο φαύλο κύκλο.

-    Και τι θα κάνετε αν δεν αποδεχτεί η Γερμανία ένα τέτοιο κούρεμα χρέους για τη Νότια Ευρώπη;
Η ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μας διδάσκει ότι τα βήματα ενσωμάτωσης προέκυψαν πάντοτε μέσω διαλόγου και συλλογικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Τελικά κυριαρχούσε η λογική. Η Γερμανία επωφελείται ιδιαίτερα από το ευρώ. Ως εκ τούτου, υπάρχει ήδη στο Βερολίνο ένα σχέδιο Β για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην κυβέρνηση. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για κούρεμα του χρέους, είμαι εντελώς σίγουρος γι’ αυτό. Και εμείς θα έρθουμε σε διαπραγματεύσεις για μια βιώσιμη και εν πολλοίς δίκαια λύση. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, δεν μπορεί να πετύχει τόσο μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης.

-    Έχετε ασκήσει συχνά έντονη κριτική στην γερμανίδα Καγκελάριο, πως θα κερδίσετε ξαφνικά την συμπάθεια της;
Στην πολιτική δεν είναι αποφασιστικής σημασίας η συμπάθεια και η αλληλεγγύη, αλλά ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων. Η κ. Μέρκελ είναι μια ρεαλίστρια πολιτικός, που δεν θα ρίσκαρε να συνδεθεί το όνομά της στην ιστορία με την διάλυση της Ευρωζώνης, μόνο και μόνο για να επιδείξει την σκληρότητα της απέναντι σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ .

-    Και στην Ελλάδα επικρατεί δυσπιστία για σας. Πώς θα αποφύγετε μετά από μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, να αποσύρουν πολλοί Έλληνες αμέσως τα χρήματά τους από τις τράπεζες;
Αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε να επικρατήσει φόβος και πανικός. Αυτό που μας κάνει να ανησυχούμε είναι η πολιτική ελίτ στην Ελλάδα, περισσότερο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Το κατεστημένο που κυβερνά, τη χώρα για πάνω από 20 χρόνια, Αν θα αποφασίσει η ολιγαρχία του πλούτου και της διαφθοράς να αφήσει καμένη γη, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Αναζητούμε δυνατότητες αυτό να το εμποδίσουμε. Σ’ αυτό θα μας βοηθήσει η στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

-    Πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε η Ελλάδα στην Ευρωζώνη;
Τι σημαίνει οπωσδήποτε; Αν αυτό σημαίνει ότι θα πεινάνε παιδιά, ότι η ανεργία θα ανέβει στο 80%; Θα συνεχίσουμε τότε να λέμε ότι παραμένουμε στη ζώνη του ευρώ; Η ευρωζώνη είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αλλά αν θα αντέξει, αυτό θα το αποφασίσουν οι ισχυροί της Ευρώπης. Θα το αποφασίσει η Γερμανία. Ως εκ τούτου, η κ. Μέρκελ θα κάνει θυσίες και θα αποδεχτεί πράγματα που τώρα αρνείται.

-    Πώς μπορείτε να τονώσετε την ανάπτυξη στην Ελλάδα, που είναι η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομία;
Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα και μια ειλικρινή συζήτηση γι’ αυτό δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Μια χώρα που στηρίζεται μόνο στον τουρισμό ή στις υπηρεσίες, δεν έχει μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται μια εκ βάθρων οικονομική ανασυγκρότηση. Έχουμε μια ευλογημένη γεωγραφική θέση. Υπάρχει ήλιος, νερό και αέρας. Πρέπει να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό δεν έχει συμβεί αρκετά μέχρι τώρα. Η Ελλάδα διαθέτει υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, και ανθρώπινο δυναμικό που δεν αξιοποιείται επαρκώς. Θεωρείτο πάντα ελάττωμα ότι είχαμε εξαιρετικά ψηλό ποσοστό πτυχιούχων. Αντί να στέλνουμε αυτούς τους επιστήμονες στο εξωτερικό, πρέπει εμείς να επενδύσουμε στην έρευνα.

-    Πότε θα εκλεγεί νέο Κοινοβούλιο στην Ελλάδα;
Στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου θα αποτυπωθεί ο νέος συσχετισμός δυνάμεων. Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε με το μέρος μας την συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό θα αποτελέσει την σπίθα για την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η κυβέρνηση στέκεται στα πόδια της εδώ και ενάμιση χρόνο, μόνο γιατί ένα διεφθαρμένο τοπίο μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα διαπλεκόμενο με επιχειρηματικά συμφέροντα, κάνει το μαύρο άσπρο και τη νύχτα μέρα. Ακόμη και αν η κυβέρνηση καταφέρει μετά από μια καταστροφική ήττα της τον Μάιο να συνεχίσει για κάποιο χρόνο, το τέλος της είναι προδιαγεγραμμένο. Την άνοιξη του 2015, πρέπει να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εμείς δεν θα υποστηρίξουμε κανένα υποψήφιο. Έτσι, θα λείψει η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου. Το αργότερο τότε θα πρέπει να γίνουν νέες εκλογές.

-    Θα χρειαστείτε επίσης εταίρους για κυβερνητικό συνασπισμό. Έχετε ήδη αποκλείσει, να συγκυβερνήσετε με τη ΝΔ, γιατί;
(Γέλια) Σε ποια βάση να συγκυβερνήσουμε; Με τον Σαμαρά, ο οποίος πριν από τις τελευταίες εκλογές, ήταν ενάντια σε αυτά που εφάρμοσε στη συνέχεια; Με έναν αμαρτωλό που μετανόησε για τις κακές πράξεις του; Είμαστε σίγουροι για μια μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως καταφέρουμε ακόμη και την αυτοδυναμία. Αλλά δεν είμαστε κατά των συνεργασιών, ψάχνουμε για εταίρους που δεν κατέστρεψαν τη χώρα. Είναι όπως στην αρχαία ελληνική τραγωδία, πρέπει επίσης να υπάρχει η Νέμεσις, η δίκαια οργή.

-    Είστε επίσης ο επικεφαλής υποψήφιος της ευρωπαϊκής αριστεράς στις ευρωεκλογές. Θα επωφεληθείτε λίγο απ’ αυτό. Στην Ελλάδα ο ευρωσκεπτικισμός είναι μεγάλος.
Ο σκεπτικισμός δεν στρέφεται ενάντια στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά ενάντια στην άθλια κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα εποικοδομητικό σκεπτικισμό. Η κριτική μας δεν έχει τίποτα να κάνει με τη ρητορική των ακροδεξιών λαϊκιστών. Αυτοί θέλουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή συνοχή. Εμείς θέλουμε να την αναβιώσουμε, θέλουμε να την διασώσουμε. Σε καιρούς παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, η επιστροφή σε εθνικά προπύργια δεν μπορεί να είναι το όραμα. Δεν θέλουμε επίσης, να ανταγωνίζονται οι λαοί μεταξύ τους πάλι με τα εθνικά νομίσματα και τις υποτιμήσεις τους, με την λογική η λίρα κατά της δραχμής, η πετσέτα κατά του Εσκούδο. Το όραμά μας είναι μια αλλαγμένη Ευρώπη, μια Ευρώπη χωρίς λιτότητα. Εάν δεν αλλάξει η Ευρώπη, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για όλους μας.