Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ρένα Δούρου: Συγκεκριμένο πρόγραμμα απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που εξαθλιώνουν Αυτοδιοίκηση και χώρα

Αποσπάσματα συνέντευξης της υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου στο Βήμα FM και τους δημοσιογράφους Μπ. Παπαπαναγιώτου και Α. Ραβανό, 25 Φεβρουαρίου 2014
• Απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που εξαθλιώνουν την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα, εμείς αντιπαραθέτουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Θα κάνουμε προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο πολιτών που μπορεί να βρέθηκαν στις κάλπες του 2012 με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ στο χέρι, αλλά με τους οποίους δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε τίποτε, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για να ξαναστηθεί η πατρίδα στα πόδια της. Και στην προσπάθεια αυτή, η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να παίξει πολύ σπουδαίο ρόλο.
Τρία χρόνια μετά, το μνημόνιο και οι καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που βαραίνουν και την Περιφέρεια Αττικής, δεν αντιπαλεύονται με αντιμνημονιακές ιαχές, που τελευταίως πληθαίνουν υποκριτικά. Αλλά με πολιτική βούληση, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένες προτάσεις. Αν περιοριστούμε στις αντιμνημονιακές ιαχές και κραυγές, που τελευταίως έχουν πληθύνει ύπουλα και επικίνδυνα για τη χώρα, τότε θα υπηρετήσουμε τη λογική εκείνων που θεωρούν ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος.
Δεν έχει μόνο αντιμνημονιακό χαρακτήρα η μάχη στην Περιφέρεια Αττικής. Αλλά όποιος υποστηρίζει ότι οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές μπορούν να γίνουν εκτός μνημονίου, με ακομμάτιστους και απολίτικους υποψηφίους, τότε λειτουργεί προς όφελος των πολιτικών λιτότητας που έχουν εξαθλιώσει και την ΤΑ και τη χώρα.

• Αν πρέπει κάποιος να ερωτηθεί για το τι χαρακτήρα έχουν οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές, αυτά είναι τα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να δω τη σπουδαία μάχη για την περιφέρεια Αττικής, ως μάχη που θα προκρίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δυναμική ή όχι. Για να μην θυμηθούμε παλιότερα παραδείγματα του πώς λειτουργούσαν οι δημοσκοπήσεις, οι έρευνες και οι εκλογές σε άλλες επιμέρους επαγγελματικές κατηγορίες, τον Απρίλιο του 2012. Ασφαλή συμπεράσματα δεν βγήκαν τότε. Ή ορθότερα, βγήκαν συμπεράσματα αλλά προς όφελος των πολιτών και όχι προς όφελος των κομμάτων εκείνων που παίζουν με διαρροές που δεν αφορούν την ΤΑ. Εδώ και λίγες εβδομάδες, διαβάζουμε για υποψήφιους που μπαινοβγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, βάζοντας όρους να στηριχθούν εμμέσως από τον κ. Σαμαρά. Άρα, αν πρέπει κάποιος να ερωτηθεί για το τι χαρακτήρα έχουν οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές, αυτός δεν είναι η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, αλλά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ως πολίτης προσπαθώ να καταλάβω ποια η σημασία, όταν έχουμε ανέργους, οικογένειες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιφέρεια Αττικής, να υπάρχουν υποψηφιότητες «ολίγον Νέα Δημοκρατία», «ολίγον μνημονιακές», ή καθόλου αντιμνημονιακές.
• Δημοσκοπήσεις – δούρειοι ίπποι
Η ιστορία με τις εταιρίες, τις δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματά τους, έχει εδώ και καιρό εξαντληθεί με την απονομιμοποίηση κάθε είδους ερευνητικής προσπάθειας. Γιατί δυστυχώς, παρότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν έρευνα με επιστημονική επάρκεια και συνέπεια, πάρα πολλές δημοσκοπήσεις λειτουργούν ως Δούρειος Ίππος για δημιουργία εντυπώσεων. Υπήρχαν δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές του 2012 που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 6%. Η ερευνητική προσπάθεια έχει απαξιωθεί. Ούτε το ήθος μου ούτε οι δυνάμεις που εκπροσωπώ που επιτρέπουν να δώσω τη μάχη βάσει δημοσκοπήσεων.
• Aν κάποιος περιφερειάρχης ή δήμαρχος έχει αποδεχθεί τον τρόπο με τον οποίο τα τελευταία 3.5 χρόνια λειτουργεί το μνημόνιο, τότε θα μαζεύει τα σκουπίδια, υπηρετώντας τα εργολαβικά συμφέροντα, τις περιοδείες του κ. Φούχτελ και τις συναντήσεις του με δημάρχους και περιφερειάρχες. Και εντέλει την αύξηση των τελών και τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Από την ιστοσελίδα του Βήματος ξεκίνησε μια ιστορία που ούτε λίγο ούτε πολύ κατέληξε σε κάποια τουίτ με τα οποία διασκέδασα. Και θα μπορούσα να προσθέσω και μερικά ακόμη. Στην κουβέντα όμως που είχαμε στον Σκάι, δεν είπαμε μόνο αυτά. Αν κάποιος κάνει τον κόπο να μην βάλει την τελεία στην φράση περί της διαφοράς μεταξύ αντιμνημονιακού και μνημονιακού Περιφερειάρχη, θα διαπιστώσει ότι είπα το αυτονόητο. Αυτό που καταλαβαίνει ο πολίτης στα Αντικύθηρα και τα Μέγαρα ή τη Φυλή. Ότι δηλαδή αν κάποιος περιφερειάρχης ή δήμαρχος έχει αποδεχθεί τον τρόπο με τον οποίο τα τελευταία 3.5 χρόνια λειτουργεί το μνημόνιο, τότε θα μαζεύει τα σκουπίδια, υπηρετώντας τα εργολαβικά συμφέροντα, τις περιοδείες του κ. Φούχτελ και τις συναντήσεις του με δημάρχους και περιφερειάρχες. Και εντέλει την αύξηση των τελών και τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Αν κάποιος δεν αποδέχεται ότι πρέπει ο κ. Φούχτελ να του μάθει πώς θα μαζέψει τα σκουπίδια, αν θεωρεί ότι δεν πρέπει να υλοποιήσει πολιτικές λιτότητας στην Περιφέρεια Αττικής, τότε θα μαζέψει διαφορετικά τα σκουπίδια. Μπορεί ορισμένα τουίτ λοιπόν να ήσαν έξοχα, το πρόβλημα των σκουπιδιών όμως για την περιφέρεια και ολόκληρη την πατρίδα, παραμένει. Και κάποια στιγμή πρέπει να τη συζητήσουμε διαφορετικά, θεματικά.
Ο πολιτικός διάλογος έχει ευτελιστεί πάρα πολύ. Έχει περιοριστεί σε επιθετικούς προσδιορισμούς και ευφυολογήματα. Και εντέλει, από το ποιος θα κερδίσει στο τέλος της ημέρας την ατάκα, χάνει και η πολιτική παρέμβαση αλλά πάνω από όλα χάνουν οι πολίτες.
Δεν υπάρχει εχέφρων άνθρωπος, υποψήφιος, πολίτης, δημοσιογράφος που να θεωρεί ότι αν κάποιος ακολουθήσει τις επιταγές του μνημονίου σε σχέση με τις περικοπές δαπανών αναφορικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων κι έναν σοβαρό περιφερειακό σχεδιασμό, ταυτίζεται με έναν υποψήφιο που απορρίπτει αυτή την πολιτική. Η δική μου υποψηφιότητα δεν περιορίζεται σε ένα νεφελώδες, αόριστο αντιμνημονιακό πρόταγμα. Θα γίνει προσπάθεια να αντιστοιχηθεί με την ελληνική κοινωνία, η οποία έχει απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που έκλεισαν το μάτι στους έλληνες και τις ελληνίδες ότι θα επαναδιαπραγματευθούν και θα αντιπαλέψουν το μνημόνιο.
• H πρόκληση για εμάς είναι διπλή
Από το 1974 και μετά, το βράδυ της Κυριακής των εκλογών γίνεται μια προσπάθεια κεφαλαιοποίησης των ποσοστών. Για αυτό και τώρα – και πρόκειται για κάτι πολύ επικίνδυνο για την ΤΑ και για την ευρωβουλή – γίνεται κουβέντα για το αν θα είναι κάποιος «ολίγον αντιμνημονιακός», «ολίγον ακομμάτιστος», «ολίγον ανεξάρτητος». Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι η πρόκληση για εμάς είναι διπλή. Δεν θα δεχόμουν να τεθώ επικεφαλής ενός αγώνα που θα περιόριζε το στοίχημα της Περιφέρειας Αττικής απλώς σε ένα εκτεταμένο δημοψήφισμα. Όση προσπάθεια κι αν γίνει σαν τη χθεσινή, αν εξετάσετε την κεντρική εισήγηση της ΚΕ ή την εισήγηση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα ή εκείνη του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα διαπιστώσετε ότι δεν θα περιορίσουμε τον σπουδαίο αγώνα για να στηθεί ξανά στα πόδια της η ΤΑ, σε σχέση με τη διάκριση μνημόνιο – αντιμνημόνιο, γιατί είμαστε πεισμένοι ότι το μνημόνιο δεν αντιπαλεύεται με κραυγές.
Αποφάσεις σε σχέση με τον δεύτερο γύρο δεν λαμβάνονται σε ραδιοφωνικές εκπομπές από την υποψήφια Περιφερειάρχη. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα να είμαστε παντού. Όπως και τις προηγούμενες φορές, εμείς δεν έχουμε λογικές, που δυστυχώς τις άκουσα και από το ΚΚΕ, που ταυτίζουν όλους τους υποψηφίους. Αλλά δεν καθοδηγούμε τους πολίτες με τρόπο που να ακυρώνουμε την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, τόσο των μελών μας όσο και των ψηφοφόρων μας. Θα έχουμε το χρόνο, οδεύοντας προς τις εκλογές, να ξαναδούμε πως διαμορφώνονται τα πράγματα. Γιατί σήμερα μιλάμε εν κενώ. Έχουμε δημοσκοπήσεις με «ολίγον υποψήφιους», «παρολίγον υποψήφιους»…
• Χωρίς τον έλεγχο των πολιτών, μπορεί κανείς να δρα ανενόχλητος, είτε πρόκειται για τα διόδια είτε για τα σκουπίδια.
Για εμάς δεν είναι αντίπαλος όποιος εντέλει πάρει το χρίσμα από το Μέγαρο Μαξίμου και από τη Συγγρού. Για εμάς, και αυτό το διαπιστώνω καθημερινά, επισκεπτόμενη τις γειτονιές και τους εναπομείναντες χώρους δουλειάς του Λεκανοπεδίου, αντίπαλοι είναι η άγνοια της σπουδαιότητας της Περιφέρειας και η πολιτική περιθωριοποίηση. Αυτά έχουμε να αντιπαλέψουμε. Κι αυτό δεν έτυχε, πέτυχε σκόπιμα. Διότι χωρίς τον έλεγχο των πολιτών, μπορεί κανείς να δρα ανενόχλητος, είτε πρόκειται για τα διόδια είτε για τα σκουπίδια.
Και δεύτερον, όταν κάποιος είναι εξαθλιωμένος, όταν έχει εκπνεύσει η περίοδος του επιδόματος ανεργίας, όταν δεν μπορεί να αγοράσει εφημερίδα, θα περιθωριοποιηθεί. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής περιθωριοποίησης των πολιτών, που αναρωτιούνται ποιο είναι το νόημα να προσέλθουν στις κάλπες, αποτελεί και το γεγονός της στροφής ενός μέρους της κοινωνίας, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, προς ένα ναζιστικό μόρφωμα. Αυτά έχουμε να αντιπαλέψουμε. Και θα τα αντιπαλέψουμε με τέτοιο τρόπο που και η ΤΑ θα λάβει το ρόλο που της αξίζει και οι δημοκρατικές δυνάμεις θα έλθουν στη διακυβέρνηση της χώρας.
• Γιατί ο κ. Σγουρός δεν έχει ήδη πάρει το χρίσμα;
Αν η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση ήταν λαμπρή, δεν θα έπρεπε ήδη να είχε πάρει το χρίσμα είτε από το ΠΑΣΟΚ, όπως στο παρελθόν είτε από τη ΝΔ; Αντιθέτως όμως έχουμε υπουργό και σημαίνον στέλεχος της ΝΔ, τον κ. Μιχελάκη, να αναφέρεται σε αποτυχία του κ. Σγουρού.