Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Αθλιότητα από αξιωματούχο των Σκοπίων εις βάρος του Ε. Βενιζέλου: "Η Μακεδονία θα αλλάξει όνομα όταν η κόρη σου θα γίνει Μις Κόσμος"

Έντονες επικρίσεις από μέρος Μέσων Ενημέρωσης των Σκοπίων (όχι όμως και από αυτά που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι) δέχεται ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ, Γιόβαν Αντόνοφσκι, για την ανάρτηση, στον λογαριασμό του στο facebook, ανάρμοστου σχολίου για τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αντόνοφσκι, προχθές, ανήρτησε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ενόψει της επίσκεψης του κ. Βενιζέλου στα Σκόπια, το εξής σχόλιο: «Μήνυμα για τον Βενιζέλο: Η Μακεδονία θα αλλάξει το όνομα της, όταν η κόρη σου γίνει Μις Κόσμος!». Το σχόλιο συνοδεύεται με φωτογραφία της οικογένειας του κ. Βενιζέλου.

Η προοδευτική εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik) κάνει λόγο για «γκάφα» του κ. Αντόνοφσκι και προσθέτει ότι ο κυβερνητικός αξιωματούχος της ΠΓΔΜ προσέβαλε την εμφάνιση της κόρης του Έλληνα υπουργού.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα των Σκοπίων «Σλόμποντεν Πέτσατ» (Sloboden Pecat) σχολιάζει ότι το κλίμα που διαμορφώνεται στην ΠΓΔΜ ενόψει της επίσκεψης Βενιζέλου «δεν είναι και τόσο εποικοδομητικό», καθώς, όπως σημειώνει, οι προερχόμενες από τη Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενδείξεις και το σχόλιο στο facebook του γγ«δεν υπόσχονται ότι ο Βενιζέλος θα γίνει δεκτός με θέρμη».«Παραμένει ασαφές τι ανάγκασε τον Αντόνοφσκι να προβεί σε αυτό το βήμα, καθώς αρχικά απαντούσε με μεγάλη αυτοπεποίθηση στα σχόλια χρηστών, που καταδίκαζαν το post του. Χθες, όμως, ούτε η κυβέρνηση, ούτε το VMRO-DPMNE θέλησαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν καταδικάζουν (σσ. το post Αντόνοφσκι) και εάν θα επιβάλουν κυρώσεις στον υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο» υπογραμμίζει το δημοσίευμα. Ο πρώην πρέσβης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Νάνο Ρούζιν, σε δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα, εκτιμά ότι το post του γγ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καταδεικνύει πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει «χάσει τον μπούσουλα».

«Η μακεδονική κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να δημιουργεί περαιτέρω ένταση στις σχέσεις με τον νότιο γείτονα, αλλά να αναζητά τρόπους να τις βελτιώσει. Ο κ. Βενιζέλος πρέπει να γίνει δεκτός με υψηλό πολιτικό πολιτισμό, με τις καλύτερες συνθήκες, χωρίς ρεβανσιστικό και επιθετικό λεξιλόγιο. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο κ. Ρούζιν.

Την ίδια ώρα, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επιδίδονται σε συστηματκή προσπάθεια καλλιέργειας χαμηλών προσδοκιών από την επίκειμενη επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στα Σκόπια, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη θα έχει «εθιμοτυπικό χαρακτήρα» και θα είναι «άνευ περιεχομένου».

Ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί τα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας του, από 18 έως 21 τρέχοντος μηνός, σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων (Βελιγράδι, Ποντγκόριτσα, Σεράγεβο, Πρίστινα, Σκόπια, Τίρανα), με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο Έλληνας αξιωματούχος θα μεταβεί στα Σκόπια οδικώς από την Πρίστινα το βράδυ της Τετάρτης, 19 Φεβρουαρίου, και την επομένη αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φάτμιρ Μπεσίμι, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ.

Όλα ανεξαιρέτως τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προβάλλουν τον τρόπο άφιξης του κ. Βενιζέλου στα Σκόπια, τονίζοντας ότι θα έλθει οδικώς από την Πρίστινα, ώστε να μην υποχρεωθεί το ελληνικό αεροσκάφος με τον υπουργό Εξωτερικών να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, το οποίο από το 2006 έχει μετανομαστεί σε αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». 
newsit.gr