Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Δημήτρης Ταλιούρας:«Θέλουμε να ενώσουμε την Πετρούπολη κι όχι να τη διχάσουμε»

Συνέντευξη του κ. Δημήτρη Ταλιούρα στην «Ηχώ»
Ταλιούρας:
«Θέλουμε να ενώσουμε την Πετρούπολη κι όχι να τη διχάσουμε»

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Ανανεωτικής Κίνησης Πετρούπολης και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ταλιούρας μας μίλησε για τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου που θα είναι ορόσημο για την Πετρούπολη. Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μας ανέλυσε τους στόχους αλλά και ποια ζητήματα θέτει ως προτεραιότητα για την Πετρούπολη, ασκεί κριτική κατά της απερχόμενης διοίκησης του δήμου για την αδράνεια που επέδειξε σε πολλά και κρίσιμα ζητήματα της πόλης, ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευση του για τις δραματικές εξελίξεις στην Υγεία και το κλείσιμο του ΙΚΑ Πετρούπολης, για το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν από τους πρωτεργάτες ίδρυσής του στην πόλη μας.
Ερώτηση : κ. Ταλιούρα μένουν μόλις τρείς μήνες για τις δημοτικές εκλογές και όμως ακόμα και τώρα δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή η προεκλογική περίοδος με άλλων εποχών. Που οφείλεται κατά την γνώμης σας;

Απάντηση: « Οι εκλογές του Μαΐου 2014 είναι γεγονός ότι θα γίνουν σε εντελώς διαφορετικές αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες σε σχέση με τις εκλογές του 2010. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τόσο σε προσωπικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στην αντιμετώπιση των φοβερών προβλημάτων που προκάλεσε η κρίση. Ανεργία, ύφεση, φτώχεια, κλείσιμο καταστημάτων, αδυναμία πληρωμής φόρων και δεκάδες άλλα προβλήματα ταλανίζουν τον λαό μας. Είναι λογικό επομένως αυτή την περίοδο, το ενδιαφέρον τους για τις εκλογές του Μαΐου να είναι μειωμένο. Πιστεύω όμως ακράδαντα, ότι θα συμμετάσχουν μαζικά και με απόλυτη συνείδηση στις εκλογές του Μαΐου, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην πόλη μας και όχι μόνο.»
Ερώτηση: Που πιστεύετε ότι θα κριθεί η εκλογική αναμέτρηση για την πόλη μας; Με τι κριτήρια θα επιλέξει ο κόσμος στις κάλπες;
Απάντηση: «Οι πολίτες της Πετρούπολης έχουν μακρά αγωνιστική παράδοση. Πιστεύουν βαθιά στην δημοκρατία και στην ειρήνη. Γνωρίζουν να διεκδικούν και να μάχονται με την ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινά της πόλης. Είναι σίγουρο ότι γνωρίζουν τα προβλήματα της Πετρούπολης και βέβαια έχουν άποψη, τόσο για τα αίτια της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, όσο και για τις συνέπειες της κρίσης στα καθημερινά τους προβλήματα.
Ως Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση (Δ.Α.Κ), προσδοκούμε ότι στην κάλπη που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και την Πετρούπολη, οι συμπολίτες μας θα επιλέξουν εκείνους, οι οποίοι θα έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα που αφορούν την πόλη μας. Όπως ακριβώς το 2010 έτσι και στις εκλογές του Μαΐου του 2014, ως δημοτική παράταξη θα είμαστε συνεπείς στις θέσεις μας. Τα κομματικά χρίσματα, οι διαμεσολαβητές, οι κομματικοί εκπρόσωποι και οι κομματάρχες δεν έχουν λόγο ύπαρξης στον χώρο της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση, διότι οι θεσμοί της πολιτείας είναι ανεξάρτητοι. Με βάση τα παραπάνω είναι ακλόνητη η πίστη μας, ότι ο λαός της Πετρούπολης θα ψηφίσει Δήμαρχο, ο οποίος θα εκπροσωπεί το σύνολο των συμπολιτών μας και όχι κομματικούς εκπροσώπους. Και αυτό για εμάς ως Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση (Δ.Α.Κ.) συνιστά την πραγματική ανατροπή «καθιερωμένων συνταγών» που επικράτησαν στα χρόνια της μεταπολίτευσης και οι οποίες οδήγησαν την χώρα μας στην σημερινή τραγική κατάσταση.»
Ερώτηση: Αν κάνουμε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της απερχόμενης διοίκησης του δήμου ήταν θετικός ή αρνητικός για την πόλη μας;
Απάντηση: «Ο ρόλος της αντιπολίτευσης όπως γνωρίζετε είναι ο έλεγχος των αποφάσεων και των ενεργειών της δημοτικής αρχής. Ως Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση (Δ.Α.Κ.) είχαμε καταστήσει σαφές, από την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι η κριτική μας θα είναι πάντοτε καλοπροαίρετη, γιατί προέχει το συμφέρον του λαού της Πετρούπολης.
Όμως είναι γεγονός, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του 2010, αιφνιδίασε απόλυτα την παράταξη της σημερινής διοίκησης του Δήμου. (Λαϊκή Συσπείρωση-Κ.Κ.Ε.), διότι εκλήθη να υπηρετήσει τον θεσμό, με ένα σύστημα (Καλλικράτης) με το οποίο είναι σε διαχρονική ιδεολογική και πολιτική αντιπαλότητα. Τα πεπραγμένα και ο απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης, σχετίζονται άμεσα με αυτήν την συγκεκριμένη πολιτική και κομματική άποψη (Κ.Κ.Ε.)
Στα πλαίσια του απολογισμού οφείλουμε να πούμε, ότι τόσο η διοίκηση όσο και ο Δήμαρχος δεν κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην πόλη μας. Η πρόσφατη ομολογία του Δημάρχου στην γιορτή του Κ.Α.Π.Η., ότι δεν κατάφερε να επισκεφθεί τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ούτε μία φορά, στον χώρο τους είναι αφοπλιστική.
Κατά την άποψη μας, στην συνείδηση των συμπολιτών μας έχει καταγραφεί η απουσία της διοίκησης και του Δημάρχου από σημαντικές δραστηριότητες στην πόλη μας. Δεν κατάφεραν να σταθούν δίπλα στον πολίτη, να συνειδητοποιήσουν και να εγείρουν τους πολίτες και να συμπαρασταθούν στις σημερινές δύσκολες στιγμές. Δεν κατάφεραν να δώσουν ελπίδα, όραμα και προοπτική.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα αφορά στην ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας και αυτό είναι γνωστό στο λαό της Πετρούπολης, σε αντίθεση με γειτονικούς δήμους, οι οποίοι ειδικά στον τομέα αυτό αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Κατά την εκτίμηση μας, η σημερινή διοίκηση του Δήμου αδράνησε δραματικά στις εξελίξεις που αφορούν το κλείσιμο του Ι.Κ.Α. στην πόλη μας.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα δημοκρατίας είναι γνωστό, ότι η συγκεντρωτική αντίληψη που επικρατεί στην διοίκηση του Δήμου, δεν επέτρεψε να υιοθετηθούν γόνιμες και εποικοδομητικές προτάσεις που έγιναν από μέρους της αντιπολίτευσης (π.χ. λειτουργία δημοτικών ιατρείων, κοινωνικών φροντιστηρίων κ.λπ.)
Στον οικονομικό τομέα η απερχόμενη διοίκηση με δική της πρωτοβουλία αποφάσισε την επιμήκυνση (έντοκη) των δανείων, που είχε λάβει η προηγούμενη διοίκηση, λαμβάνοντας περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του 2014. Η επιμήκυνση όμως επιβάρυνε τα οικονομικά του Δήμου με ποσό πάνω από 800,000 ευρώ. Όμως από τον Γενάρη του 2015 θα πληρώνουμε κεφάλαιο και τόκους και δυστυχώς, χωρίς την βοήθεια του κράτους. Σε κάθε περίπτωση χρήματα στα ταμεία του Δήμου σήμερα δεν υπάρχουν.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι γνωστό, ότι για ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους δεν αξιοποιήθηκε. Ο δήμος στερήθηκε αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης. Έτσι εξηγείται μερικώς και η ανυπαρξία έργου τα τελευταία τριάμισι χρόνια.
Δυστυχώς στην διάρκεια της θητείας της απερχόμενης διοίκησης είχαμε την απώλεια 83 στρεμμάτων από το συνολικό χώρο του Ποικίλου όρους, μετά από δικαστική απόφαση. Η άποψη μας είναι ότι δεν υπήρξε η ανάλογη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων των φορέων της πόλης μας από μέρους της διοίκησης του δήμου.
Στα ζητήματα καθαριότητας και πρασίνου έγιναν προσπάθειες, αλλά οι διαμαρτυρίες των κατοίκων σε μεγάλο βαθμό είναι δικαιολογημένες.
Σε ότι αφορά το θέατρο Πέτρας, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, την φροντίδα για τους ελεύθερους χώρους, το πράσινο και τις παιδικές χαρές, υπήρξε μεγάλο έλλειμμα. Το ίδιο ισχύει και για την βελτίωση των υποδομών στα κτήρια, όπου οι υπάλληλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες. Στο ζήτημα των δημοτικών επιχειρήσεων, η διαχείριση των θεμάτων υπήρξε άτολμη και υποτονική.
Έντονη κριτική δέχεται ακόμα και σήμερα η διοίκηση του Δήμου, διότι ενάντια στην σωστή και πάγια αντίληψη που αφορά στην σταθερή και μόνιμη εργασία, προσέλαβε προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δέχτηκε εργαζομένους από Μ.Κ.Ο. και βέβαια επιχείρησε να εφαρμόσει οργανόγραμμα στον δήμο, χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως όμως αρχικά ειπώθηκε η κριτική που άσκησε και ασκεί η Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση (Δ.Α.Κ.) ήταν και παραμένει ακόμα καλοπροαίρετη. Δεν σκοπεύουμε να μηδενίσουμε τίποτα και κανέναν. Όσα θετικά έγιναν για την πόλη μας και τον λαό μας εμείς τα επικροτούμε. Τον τελικό απολογισμό θα κάνει ο λαός της Πετρούπολης, ο οποίος έχει μνήμη, κρίση και γνώση. Είναι σίγουρο ότι οι συμπολίτες μας θα είναι εκείνοι, οι οποίοι θα κρίνουν τελικά όλους μας.»
Ερώτηση: Ο δικός σας συνδυασμός, η Δ.Α.Κ., που ομολογουμένως ήταν η έκπληξη των προηγούμενων εκλογών με το υψηλό ποσοστό που πήρε, πιστεύετε ότι εξακολουθεί την ίδια δυναμική;
Απάντηση: «Είναι γνωστό, ότι η παράταξη μας συμμετείχε στις εκλογές του 2010, ως ανεξάρτητη και κομματικά αδέσμευτη. Δεχθήκαμε σφοδρές πολιτικές και όχι μόνο επιθέσεις, από δημοτικές παρατάξεις και υποψηφίους δημάρχους, που είχαν λάβει κομματικά χρίσματα. Με την βοήθεια του λαού όμως, καταφέραμε με νέους και άφθαρτους υποψηφίους, να λάβουμε ποσοστό 21% εξαιρετικά υψηλό για τις συνθήκες πόλωσης που επικρατούσαν το 2010. Λιγότεροι από 120 ψήφοι μας χώρισαν από τον δεύτερο γύρο. Σήμερα, τριάμισι χρόνια μετά, αισθανόμαστε πιο δυνατοί και ώριμοι. Εργαστήκαμε σκληρά στο δημοτικό συμβούλιο, όπου καταθέσαμε προτάσεις ειδικά για την κοινωνική πολιτική και πρόνοια, οι οποίες όμως δεν έγιναν αποδεκτές.
Στις εκλογές του Μαΐου του 2014 θα είμαστε και πάλι παρόντες, ως ανεξάρτητη και κομματικά αδέσμευτη παράταξη. Επιδιώκουμε μακριά από κομματικά χρίσματα, κομματικές ταυτότητες και κομματικούς κηδεμόνες, την μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση της πλειοψηφίας του λαού της Πετρούπολης, διότι αυτό επιβάλλουν οι τραγικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες αφενός και αφετέρου, διότι πιστεύουμε, ότι ο Δήμαρχος σε κάθε πόλη οφείλει να είναι Δήμαρχος για όλους τους πολίτες και όχι κομματικός εκπρόσωπος. Ασφαλώς και η δυναμική μας πολλαπλασιάζεται. Ελπίζουμε και προσδοκούμε, ότι στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014 ο λαός της Πετρούπολης θα μας εμπιστευτεί, ώστε να αναλάβουμε μαζί με τους συμπολίτες μας την τύχη της πόλης μας. Αυτό για εμάς συνιστά τεράστια ευθύνη και μεγάλο καθήκον.»
Ερώτηση: Ποια είναι τα κεντρικά και κυρίαρχα ζητήματα που πρέπει κατά την γνώμη σας να μπουν στο τραπέζι του προεκλογικού διαλόγου; Και ποια είναι η δική σας πρόταση για την πόλη μας την επόμενη ημέρα των εκλογών εφόσον σας επιλέξει ο κόσμος για δήμαρχο;
Απάντηση: «Στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, που μαστίζει την χώρα μας, κυρίαρχα ζητήματα είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν στην κοινωνική πολιτική και πρόνοια. Σε ότι αφορά τα αίτια της κρίσης και τις συνέπειες αυτής, ως δημοτική παράταξη είχαμε κάνει αναφορά πριν το 2010 και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Το βασικό μας σύνθημα για τις εκλογές του 2010 ήταν «Δήμος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης». Τέσσερα χρόνια μετά, αυτό το σύνθημα μας, παραμένει επίκαιρο και είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα.
Είχαμε καταθέσει αναλυτικό πρόγραμμα από το 2010 σχετικά με όλα τα ζητήματά που αφορούν στην πόλη μας. Σήμερα επικαιροποιούμε το πρόγραμμα μας και επιγραμματικά επισημαίνουμε: την υποστήριξη των ανέργων, των απόρων, των αστέγων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, μέσα από οργανωμένες και σωστά δομημένες υπηρεσίες του Δήμου μας. Επίσης την λειτουργία δημοτικών ιατρείων, κοινωνικού φαρμακείου, κοινωνικού παντοπωλείου, αλλά και κοινωνικών φροντιστηρίων. Την διατήρηση της λειτουργίας των Κ.Α.Π.Η. με άμεση και ουσιαστική στήριξη και συμπαράσταση της τρίτης ηλικίας. Στηρίζουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και όλα τα προγράμματα που αφορούν στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την βοήθεια των συνανθρώπων μας, που έχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Συνεργαζόμαστε αρμονικά με την εκκλησία και όλους τους φορείς, οι οποίοι παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Συνεργαζόμαστε επίσης με όλους τους δήμους, οι οποίοι εφαρμόζουν ανάλογα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης.
Στα ζητήματα της παιδείας και της εκπαίδευσης, επιδίωξη μας είναι η συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα για την επίλυση άμεσων προβλημάτων και αναγκών (νηπιαγωγεία) και γενικότερα του εξοπλισμού και της συντήρησης των σχολικών μονάδων. Άμεση φροντίδα για τους μαθητές, συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και προληπτικός ιατρικός και οδοντιατρικός έλεγχος των παιδιών.
Στα θέματα του πολιτισμού είναι δεδομένο το ενδιαφέρον μας για την αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών του δήμου που εποπτεύουν πολιτιστικές δραστηριότητες. Ειδική αναφορά είχε γίνει στο πρόγραμμα μας από το 2010 για την αναβάθμιση της λειτουργίας του θεάτρου Πέτρας, την λειτουργία του πνευματικού κέντρου του κινηματογράφου και της δραματικής σχολής. Ο πολιτισμός αποτελεί κεφάλαιο για τους πολίτες της Πετρούπολης και εμείς οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, έτσι ώστε να ασκούνται πολλαπλές πολιτιστικές δραστηριότητες. Η συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων αποτελούν βασικό μας στόχο.
Η ευαισθησία μας για το περιβάλλον είναι ήδη καταγεγραμμένη από ετών και συνίσταται καταρχήν στην υπεράσπιση με κάθε τρόπο του δημόσιου χαρακτήρα του Ποικίλου όρους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απαιτείται επίσης στην ανάπτυξη του πρασίνου στην πόλη μας καθώς και στην διατήρηση και την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων.
Η τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας απαιτεί αρμονική συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο της πόλης. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η αναβάθμιση με πύκνωση των συγκοινωνιών στην Πετρούπολη καθώς και συνεργασία με γειτονικούς δήμους για διαδημοτική πρόσβαση στις γειτονικές πόλεις και στην Αττική οδό. Η υπόθεση του Μετρό πρέπει επιτέλους να τεθεί επί τάπητος και να διεκδικηθεί με κάθε τρόπο.
Σε ότι αφορά την καθαριότητα και ειδικά το ζήτημα των απορριμμάτων, είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις από το 2010, οι οποίες παραμένουν επίκαιρες. Οριστικό κλείσιμο της χωματερής της Φυλής και διαχωρισμός των απορριμμάτων μέσα από διαδικασίες που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Σε ότι αφορά τα οικονομικά του Δήμου, εμείς ως Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση (Δ.Α.Κ.) οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς προς τον λαό της Πετρούπολης. Χρήματα δεν υπάρχουν στο ταμείο του δήμου, επομένως μεγάλα έργα δεν πρόκειται να γίνουν. Σίγουρα όμως οι παρεμβάσεις μας θα αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και θα έχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα.
Επιδίωξη μας είναι να συσταθεί ειδικό γραφείο στον δήμο μας με εξειδικευμένους επιστήμονες και υλικοτεχνική υποδομή, με σκοπό να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ και όχι μόνο, έτσι ώστε να δοθεί μια μεγάλη ανάσα στην ανασυγκρότηση της πόλης μας. Παράλληλα με την ίδρυση γραφείου ευρέσεως εργασίας στο δήμο μας στοχεύουμε στην βοήθεια (ενημέρωση, πληροφόρηση) για την επίλυση προβλημάτων, που αφορούν στην ανεργία ιδιαίτερα της νεολαίας, στην οποία οφείλουμε να στρέψουμε την μέγιστη δυνατή προσοχή μας, έτσι ώστε μαζί να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το παρόν και το μέλλον τους.
Στόχος μας επίσης είναι η αρμονική συνεργασία με τους εργαζόμενους- συνεργάτες μας στον Δήμο.
Τέλος δεσμευόμαστε για την αναβάθμιση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, την απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων από το διαδίκτυο, την διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία. Για την υλοποίηση όλων όσων αναφέρθηκαν βασική προϋπόθεση είναι η άμεση και ενεργός συμμετοχή των πολιτών μέσα από την διαδικασία του διαλόγου και της σύνθεσης των απόψεων, οι οποίες οδηγούν σε συναπόφαση και συμπόρευση.»
Ερώτηση: Ποια είναι η άποψη σας σχετικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την τύχη του Ι.Κ.Α. της Πετρούπολης;
Απάντηση: «Τις τελευταίες ημέρες έλαβε χώρα δυστυχώς η τελευταία πράξη ενός δράματος, που αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το Ι.Κ.Α. Πετρούπολης έπαυσε να λειτουργεί, παρότι έγινε ένας τεράστιος αγώνας ,τόσο για την ίδρυση, όσο και για την αναβαθμισμένη λειτουργία του. Η απόφαση εκ των πραγμάτων φαίνεται, ότι είχε ληφθεί από μηνών και είχε ως σκοπό την διαθεσιμότητα-απόλυση των γιατρών, που υπηρέτησαν επί δεκαετίας στο Ι.Κ.Α. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ο πολίτης παύει να έχει άμεση πρόσβαση στην πρωτοβάθμια δημόσια και δωρεάν υγεία. Οι συνέπειες είναι προφανείς για τους ασφαλισμένους μας, όσο και οδυνηρές με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία και ανέχεια της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Η εκτίμηση μας είναι, ότι δεν υπήρξε συντονισμένη αντίδραση και αντίσταση από το σύνολο της ιατρικής κοινότητας, αλλά και από άλλους φορείς και βέβαια από την δημοτική αρχή σε κάθε πόλη της χώρας μας. Σκεφτείτε ότι στην πόλη μας δεν αναρτήθηκε, ούτε ένα πανό για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, ότι το Ι.Κ.Α. θα πάψει να λειτουργεί, παρότι αυτό είχε γνωστοποιηθεί από τον Οκτώβρη μήνα. Ως Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση (Δ.Α.Κ.) είμαστε υπέρ της δημόσιας και δωρεάν υγείας, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους ανασφάλιστους, άνεργους και ανήμπορους συμπολίτες μας. Είναι επιτακτική ανάγκη με συλλογικό αγώνα να διασφαλίσουμε για το σύνολο των πολιτών το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, που είναι η υγεία του.»