Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία:Κατέλαβαν δυο αεροδρόμια στην Κριμαία οι Ρώσοι

Περίπου 50 ένοπλοι άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν τα ξημερώματα το αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Interfax, πρόκειται πιθανότατα για ομάδα Ρώσων εθνικιστών .

Το Γαλλικό πρακτορείο πάντως μεταδίδει ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά

Οι ένοπλοι φορούσαν στρατιωτικές στολές και βάσει όσων είπαν αυτόπτες μάρτυρες, κατέφθασαν με τουλάχιστον τρία οχήματα KamAZ χωρίς πινακίδες και φθάνοντας στο αεροδρόμιο αφού διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν ουκρανικά στρατεύματα αποχώρησαν αφήνοντας στο αεροδρόμιο μια ομάδα 12 ένοπλων.
Χθες ένοπλοι πήραν τον έλεγχο υψώνοντας σημαίες της Ρωσίας στο Κοινοβούλιο της Κριμαίας και σε άλλα κτήρια. 
Στην αρχή οι ένοπλοι απέκλεισαν τις πτήσεις εσωτερικού από το τερματικό του αεροδρομίου, σύμφωνα με το Interfax. Σε ξεχωριστό τηλεγράφημα, το πρακτορείο αναφέρει ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους που κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο έφεραν το σύμβολο του ρωσικού ναυτικού. 

Επιπλέον ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας και κατήγγειλε την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την ένοπλη εισβολή και κατοχή.
Οπως είπε ο Αρσέν Αβάκοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ένοπλοι, που όπως είπε ο ίδιος, προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν--αναίμακτα--και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία.

"Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες", είπε ο Αβάκοφ περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.
onalert.gr/