Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Παρουσίαση των Απάντων του Αγίου Μαξίμου

Μέσα σε ένα πανηγυρικό και εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεώς μας, η παρουσίαση του Β΄ και Γ΄ τόμου των Απάντων του Οσίου Μαξίμου του Γραικού, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ.
Ο Β΄ τόμος παρουσιάστηκε από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Τρίτο ενώ ο Γ΄ τόμος από τον Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Φίλια. Την επιμέλεια της έκδοσης των Απάντων έχει η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, η οποία έχει εκδόσει ήδη τον Α΄ τόμο και στο μέλλον θα εκδόσει και τον Δ΄.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας ο συμπολίτης μας Δικηγόρος και Ιστορικός Ερευνητής κ. Κωνστατνίνος Τσιλιγιάννης, ο οποίος ανάλωσε τη ζωή του στην έρευνα και τη συγγραφή αρκετών πονημάτων για την ανάδειξη της ζωής και του έργου του Αγίου. Ο κ. Τσιλιγιάννης, συγκινησιακά φορτισμένος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας καθώς και τον Καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ για την βοήθεια και την πνευματική στήριξη που του παρείχαν καθ' όλη τη διάρκεια της συλλογής των ιστορικών στοιχείων για την ολοκλήρωση του έργου του.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Ιωάννης Παπαλέξης και η Δρ. Νιέζα Ζάιτς, ιστορικός του Ινστιτούτου Ιστορίας Πολιτισμού του Κέντρου Επιστημών και Ερευνών της Ακαδημίας Επιστηνών και Τεχνών της Σλοβενίας, η οποία αναφέρθηκε στον Άγιο Μάξιμο Γραικό ως θεματοφύλακα της χριστιανική παράδοσης. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπέιρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφεριεακής Ενότητας Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Κατέρης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δημήτριος Κέφης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Άρτας κ. Ηλίας Σκανδάλης και ο τέως Υφυπουργός κ. Θεόδωρος Κολιοπάνος.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με βυζαντινούς ύμνους αφιερωμένους στον Άγιο Μάξιμο, η Xορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ν. Άρτης «Η Αγία Θεοδώρα» υπό την διεύθυνση του Ιεροψάλτου κ. Βασιλείου Καραγκούνη.


Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Ιωάννης Παπαλέξης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνάτιε, χαιρετίζω την αξιέπαινη πρωτοβουλία σας για τη σημερινή εκδήλωση.
Παναγιώτατε Άγιε Καθηγούμενε της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς σας υποδεχόμεθα στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού Βατοπαιδινού Μοναχού και φωτιστού των Ρώσσων.
Αξιότιμοι ιερείς, οσιότατοι πατέρες, κυρίες και κύριοι
Ο Άγιος Μάξιμος Γραικός, κατά κόσμον Μιχαήλ Τριβώλης, γεννήθηκε στην Άρτα το 1470. Γονείς του ήσαν ο Μανουήλ και η Eιρήνη. Έτυχε μεγάλης παιδείας, μικρός στην Άρτα, έφηβος στην Κέρκυρα και μετά ως φοιτητής σε διάφορα πανεπιστήμια της Ιταλίας. Εγκατέλειψε τα εγκόσμια και εκάρη μοναχός στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους όπου συνέγραψε ποιήματα Κανόνα και Ακολουθία. Αργότερα μετά 10 έτη εστάλη στη Μόσχα για μετάφραση θρησκευτικών βιβλίων. Εκεί στη Ρωσσία καταξιώθηκε να αναδειχθεί φωτιστής των Ρώσσων και λόγω των μαρτυρίων του Άγιος.
Ο μεγάλος συμπατριώτης μας Μάξιμος Γραικός αναδείχθη μέγας θεολόγος, συγγραφέας και ποιητής.
Ως συγγραφέας έγραψε στη Ρωσσική γλώσσα και ως ποιητής στην Ελληνική γλώσσα. Για το ρωσόγλωσο έργο του ασχολήθηκαν κυρίως οι Ρώσοι και σήμερα η Ι.Μ. Βατοπαιδίου παρουσιάζει το 2o και 3ο τόμο των έργων του Μαξίμου, άψογα μεταφρασμένο από τα Ρωσικά στα Ελληνικά σε καλαίσθητους τόμους. Για το Ελληνόγλωσσο έργο του, το ποιητικό, ασχολήθηκε για πολλά χρόνια ο συμπατριώτης μας Κ. Τσιλιγιάννης, διακεκριμένος λόγιος, βραβευθείς για την πεντάτομη αυτή εργασία του με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Η Ιερά Μητρόπολη Άρτας, όπως και η Ι. Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, σήμερα τιμούν τον πολυγραφότατο συμπατριώτη μας.
Στο σημείο αυτό επιθυμώ να τονίσω ότι ο Κ. Τσιλιγιάννης, διέθεσε σχεδόν τις τρεις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του γράφοντας για την Άρτα και τους Αγίους της Άρτας. Ξεκίνησε με το μεγάλο του βιβλίο για τους αυτάδελφους Αγίους της Άρτας Απόστολο και Θεοχάρη Ντουϊα, άγνωστους σε μεγάλο αριθμό Αρτινών.
Πριν 25 χρόνια άρχισε να συγγράφει διάφορα βιβλία για τη ζωή και το έργο του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και πριν δεκαπέντε χρόνια για την πολιούχο μας Αγία Θεοδώρα. Στο τελευταίο του βιβλίο «Ιστορικά Ανάλεκτα για την Αγία Θεοδώρα» απεκάλυψε νέα και άγνωστα ιστορικά στοιχεία για την Αγία μας. Τέλος με το έργο του «Η Δίκη του Μαξίμου του Γραικού» έδωσε ένα λαμπρό και πολύτιμο μεγάλο τόμο για τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό.
Ως Δήμαρχος της Άρτας αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια για την παρουσίαση του μεγάλου έργου του συμπατριώτη μας Αγίου Μαξίμου του Γραικού στην ιδιαίτερη πατρίδα του την ιστορική Άρτα ως και για την τιμητική σημερινή αναφορά στον πολυγραφότατο συμπατριώτη μας Κωνσταντίνο Τσιλιγιάννη, ο οποίος με άψογες και τεκμηριωμένες εργασίες του προέβαλε τη ζωή και το έργο του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.