Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Συνέντευξη ΥΠΕΣ στην REAL NEWS: Τι λέει για ΔΗΜΑΡ, πρόωρες εκλογές και για την κινητικότητα στους ΟΤΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS
ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ
 • Ζητήσατε την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, «ως στοιχειώδες μέτρο προστασίας της χώρας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη». Πιστεύετε ότι είχαν την πρόθεση να καταλύσουν το πολίτευμα;
 Υμνούν τη χούντα και τους δικτάτορες, εκφράζουν απέχθεια για τη Βουλή και κατ’ επέκταση για τη Δημοκρατία, κάνουν ό, τι μπορούν για να ευτελίσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Και βέβαια, είναι ήδη υπόδικοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άλλες κακουργηματικές πράξεις. 

 • Πως θα σχολιάζατε το ενδεχόμενο, για παράδειγμα ο Νίκος Μιχαλολιάκος, που είναι προφυλακισμένος, να βάλει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής;
Δεν θα με εξέπληττε. Χωρίς να ταυτίζω πρόσωπα και καταστάσεις θα σας θύμιζα ότι υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά παρόμοια προηγούμενα στην πρόσφατη ιστορία άλλων χωρών.
 • Πάντως, ούτε ο κ. Κασιδιάρης που είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έχει κώλυμμα να βάλει υποψηφιότητα για το δήμο της Αθήνας όπως έχει δηλώσει.
Δεν υπάρχει καμία διαφορά, ως προς τα πολιτικά δικαιώματα υπόδικων, είτε είναι είτε δεν είναι προφυλακισμένοι. Κατηγορούμενοι είναι και στις δύο  περιπτώσεις. Τι θα γίνει στο διάστημα που ακολουθεί, θα μας το πει η Δικαιοσύνη. Όμως!  Ακόμη κι αν δεν υπάρξει έως τότε καταδικαστική απόφαση, μπορεί να υπάρχουν πολίτες που να εμπιστευτούν κάποιον που κατηγορείται για τόσο σοβαρά εγκλήματα; 
 • Μήπως το «σύστημα» φοβάται τη Χρυσή Αυγή και γι αυτό επιχειρεί να την «απαγορεύσει»; Αυτό υποστηρίζουν οι βουλευτές και τα στελέχη της.
Μετά από τουλάχιστον 23 οργανωμένες επιθέσεις  εναντίον Ελλήνων και αλλοδαπών, μετά το φόνο στο Κερατσίνι και την επιδρομική επίθεση στο Πέραμα, υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να πιστεύει ότι η Πολιτεία είχε το δικαίωμα να αδρανήσει; Δεν παραπέμπουν όλα αυτά σε οργανωμένες εγκληματικές δραστηριότητες; Δεν επιβάλλουν την έρευνα που ήδη διεξάγεται; Εκείνο που χρειάζεται και εκείνο που κάνουμε είναι ξεκάθαρο: Βάζουμε τη Χρυσή Αυγή εντός και όχι εκτός νόμου, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου.
 • Σε τι φάση βρίσκεται η αξιολόγηση των δημοτικών επιχειρήσεων; Από τις περίπου 700 που υπάρχουν πόσες είναι ζημιογόνες;
Η διαδικασία αξιολόγησης βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Περιμένουμε την ολοκλήρωσή της προκειμένου να  έχουμε σαφή εικόνα για το πόσες είναι οι ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις. Ποιες είναι αυτές που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και αδυνατούν να φέρουν σε πέρας το έργο που ανέλαβαν. Είναι ανάγκη, είναι υποχρέωση και είναι δέσμευσή μας να βάλουμε  τέλος σε κάθε εστία σπατάλης και να διασφαλίσουμε  απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. 
 • Έρχονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις; Πόσοι εργαζόμενοι θα μπουν σε κινητικότητα με το β κύμα των 12.500 εργαζόμενων;  Γύρω στις 4.000;
Θα έχουμε ακριβή απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο. Σίγουρα πάντως οι μεταρρυθμίσεις στις δομές του Δημοσίου, ανάμεσα στις οποίες οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις, θα προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση.
 • Αποκλείετε κατηγορηματικά τριπλές εκλογές τον Μάϊο;
Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να προκαλέσει ανατρεπτικές κινητοποιήσεις, αφού απέτυχε στην πρόταση δυσπιστίας, άρχισε τώρα να διακινεί καινούργια σενάρια. Όπως απέτυχαν λοιπόν τα όσα διακινούσε έως σήμερα έτσι θα αποτύχουν και όσα τώρα απεργάζεται. Ο τόπος δεν αντέχει καιροσκοπισμούς, δεν αντέχει συνθήκες αβεβαιότητας και αστάθειας, δεν αντέχει χαμένο καιρό. Εμείς –και το είπε καθαρά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς-πορευόμαστε με σχέδιο και προοπτική τετραετίας.
 • Ο Πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία να καλέσει πίσω στην κυβέρνηση τη ΔΗΜ.ΑΡ;
Ο Πρωθυπουργός έκανε ό, τι μπορούσε για να κρατήσει τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Προσωπικά πιστεύω ότι παρουσία της ξανά στην κυβέρνηση θα έδινε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Όμως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα για να το διαχειριστώ με επικοινωνιακούς όρους. Προσωπική μου άποψη είναι ότι καλό θα ήταν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς το σκοπό αυτό. Πάντως τρόποι υπάρχουν.  
 • Βλέπετε προοπτική στην Πρωτοβουλία των 58; Λείπει ένας κεντροαριστερός πόλος;
Υπάρχουν πολλά κόμματα και πολλές πρωτοβουλίες στο χώρο που ονομάζεται Κεντροαριστερά. Υπάρχουν τάσεις για  διασπάσεις, για συνενώσεις, για μεταλλάξεις. Υπάρχει  μια κινούμενη άμμος και φυσούν πολλοί αέρηδες… Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τελικός κριτής είναι η κοινωνία. Οι πολίτες θα έχουν τον τελευταίο λόγο.    
 • Μιχάλης Λιάπης...
Ντροπή! Δεν αρμόζουν τέτοιου είδους συμπεριφορές σε πολιτικούς. Εκτός των άλλων δίνουν και λαβές να τις εκμεταλλευθούν κάποιοι που θέλουν να αποδομήσουν το πολίτευμα. 
 • Η ανάκαμψη της τάξης του 0,4% που ικανοποιεί την κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες, πιστεύετε ότι μπορεί να περάσει στον κόσμο που έχει εξαντλήσει τα όρια του μετά από έξι χρόνια ύφεσης;
Το σημαντικό δεν είναι το 0,4% που προφανώς είναι πολύ μικρό. Το σημαντικό είναι ότι, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, επιτέλους κάτι αλλάζει προς το καλύτερο. Το σημαντικό είναι ότι τελειώνει μια αβάσταχτη περίοδος και ξεκινά μια άλλη. Η χώρα αρχίζει σιγά - σιγά να στέκεται στα πόδια της και να ζωντανεύει τις χαμένες ελπίδες.
 • Δεν ήταν «μικροψυχία» της ΝΔ να μην αναγνωρίσει την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά για να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν;
Δείτε από ποιους υποστηρίζεται και ποιους θέλει να εκφράζει. Κόμματα των άκρων και του περιθωρίου, κόμματα με θέσεις που αντιστρατεύονται τα ελληνικά οικονομικά και εθνικά συμφέροντα.