Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

"Σουλτάνος" υπό προθεσμία o Ερντογάν - Προκλήσεις Τούρκων σε νησιά του Αιγαίου

“Σουλτάνος” υπό κατάρρευση προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα. Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι σαφές βρίσκεται στη δυσκολότερη φάση της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Ακόμη χειρότερη κι από τότε που μπήκε φυλακή. 
Οι εξελίξεις ραγδαίες προβληματίζουν την Ελλάδα γιατί μια Τουρκία σε αποσταθεροποίηση είναι πάντα απρόβλεπτη. Και ήδη υπάρχουν δείγματα. Μόλις προχθές τέσσερα τουρκικα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από νησάκια κοντά στους Φούρνους και οι Τούρκοι ...διαμαρτύρονται ότι τους "εγκλωβίσαμε" με Patriot! Παραβιάσεις είχαμε και σήμερα ανήμερα των Χριστουγέννων.
Την παραίτηση και του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από υπουργικό και το βουλευτικό αξίωμα υποστηρίζοντας ότι «τα πολεοδομικά σχέδια,που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα, έγιναν με οδηγίες του πρωθυπουργού». 


.Στη δήλωση που έκανε, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με όποιον υπουργό θέλει. Αλλά δεν δέχομαι να μου ασκείται πίεση με την προτροπή: «παραιτηθείτε εξαιτίας της επιχείρησης η οποία περιλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς και προβείτε στην ανακοίνωση που θα με ανακουφίσει»,πράγμα με το οποίο, ο Μπαϊρακτάρ δηλώνει ουσιαστικά ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί.

Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε επίσης ότι «δεν δέχομαι την πίεση διότι μεγάλο μέρος των πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα έγιναν, μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού» και τόνισε: «Ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από υπουργός και βουλευτής. 

Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να ανακουφίσει την πατρίδα και το λαό».'Αλλη σημαντική εξέλιξη σήμερα ήταν η παραίτηση του βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρώην υπουργού Εσωτερικών, Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν. 

Είναι ο τρίτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τότε που εμφανίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Στις 30 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ και στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς, ο πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ.

Προς το παρόν δεν έχει παραιτηθεί ο τέταρτος υπουργός που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς, ο υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων Εγκεμέν Μπαγίς. Εκκρεμεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αφού πέρα από τις σημερινές παραιτήσεις, υπάρχουν και τρία μέλη του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου που ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.

Η κατάσταση στη Τουρκία είναι πολύ πιθανό να βγει εκτός ελέγχου σύντομα. Και αυτή η αυτονόητη πρόβλεψη δεν μπορεί παρά να ανησυχεί την Ελλάδα. Το καθεστώς Ερντογάν μέσα σε κατάσταση πανικού δεν αποκλειεται να επιχειρήσει να αλλάξει ατζέντα. Και τα ελληνοτουρκικά είναι συνήθως η επιλογη των Τούρκων όταν είναι στριμωγμένη. 


onalert.gr