Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Ποιες αλλαγές ζήτησε o Θάνος για τους πλειστηριασμούς

Ουσιαστικές βελτιώσεις στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ζήτησε ο βουλευτής και αγορητής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης τονίζοντας ότι δεν συμμερίζεται την άποψη του υπουργείου για κάλυψη των δανειοληπτών σε ποσοστό 90%. Αναφερόμενος στις διαδικασία του κατεπείγοντος η οποία επιλέχτηκε αλλά και την εμφάνιση στο νομοσχέδιο άσχετων διατάξεων με τους πλειστηριασμούς είπε: «H Κυβέρνηση δεν σέβεται την λειτουργία του Κοινοβουλίου. Εάν σεβόμαστε την λειτουργία του Κοινοβουλίου, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Ο κ. Μωραΐτης αναφερόμενος στη στάση της τρόικας στο θέμα των πλειστηριασμών είπε χαρακτηριστικά : Η εμμονή της είναι μια πρωτοφανής. Δεν είχε κανένα λόγο η Τρόικα πάνω στο θέμα αυτό. Και δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Διάφορες τρόικες εσωτερικού βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με την Τρόικα και προσπαθούν να αναδιατάξουν το χώρο των ακινήτων.
Προσπαθούν με κάθε τρόπο, να υπάρξουν γιγαντιαίες διευθετήσεις συμφερόντων. Δεν είναι τυχαία ούτε η εμμονή με το βίαιο άνοιγμα των πλειστηριασμών, αλλά και των επαγγελματικών μισθώσεων που μεθοδεύουν διάφοροι κύκλοι, έχοντας βρει πρόθυμους συνεργάτες στην Τρόικα. Και πιστεύω ότι, πρέπει να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την ελληνική Βουλή. Αν κάποιοι νόμισαν ότι, ήρθαν στην Αθήνα για να κάνουν μπίζνες αυτό θα πρέπει να το ξεχάσουν».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι «εμείς, σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να καλλιεργηθεί η εντύπωση, μιας ισόβιας στάσης πληρωμών, και μιας κουλτούρας μπαταχτσή. Όμως, οφείλουμε να βλέπουμε και την πραγματικότητα, και θα ήταν καλό κανείς, να μην την ωραιοποιεί από τα άνετα μπαλκόνια, τα  οποία βρίσκονται στα Υπουργεία ή οπουδήποτε αλλού. Η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ σκληρή και πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι και μάλιστα άνθρωποι τρομοκρατημένοι από το σοκ της κρίσης που άλλαξε βίαια τη ζωή τους. Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε το παρόν νομοσχέδιο ως μια καλή εκκίνηση, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες βελτιώσεις».
Εκφράζοντας τις  θέσεις του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μωραΐτης ζήτησε πέντε βελτιώσεις τονίζοντας την ανάγκη να  καλυφθούν περισσότεροι δανειολήπτες: «Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη περί του 90%. Κοιτώντας ένα-ένα τα κριτήρια, πράγματι, δημιουργείται μια μαγική εικόνα. Όταν, όμως, τα δούμε πώς λειτουργούν σωρευτικά όλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι απλά. Ας καταλάβουμε ότι η κραταιά μεσαία τάξη έχει καταρρεύσει στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να το αγνοούμε αυτό και να νομοθετούμε πιστεύοντας ότι η μεσαία τάξη του 2005 είναι η ίδια με την μεσαία τάξη του 2013. Η μεσαία τάξη ζει πλέον τη δική της κόλαση». Οι βελτιώσεις είναι οι εξής:
  • Αύξηση στο πλαφόν της ακίνητης περιουσίας.
  • Μείωση συντελεστών προσδιορισμού των δόσεων στα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα
  • Εύλογη περίοδο χάριτος πριν την καταγγελία από την τράπεζα σε περίπτωση μη καταβολής δόσης
  • Απλοποίηση των διαδικασιών  – όχι διαδικασίες παγίδες για τους δανειολήπτες
  • Μείωση του ποσοστού της δόσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Τέλος, ο κ. Μωραΐτης τόνισε ότι «αυτό που έχει σημασία, είναι να επικεντρωθούν οι προσπάθειες τους επόμενους μήνες, ώστε να βρεθεί μια ουσιαστική λύση, η οποία θα απαντά σε αυτή την «βόμβα», την οποία έχουμε στα χέρια μας. Όχι, όμως, να ικανοποιεί την τρόικα αλλά να δίνει διέξοδο σε όσους έχει χτυπήσει η κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και βέβαια, με συμμετοχή και των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να καθίσουν και αυτές στο τραπέζι του διαλόγου και να δούμε πως από κοινού μπορούμε να δώσουμε μια σοβαρή λύση».