Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

«Η αναστολή αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών θα επιτείνει την κρίση στον κλάδο και θα επιδεινώσει την ανεργία»

Αυγενάκης προς Μανιάτη
                                                                                                          
Στην Υπουργική Τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενιαίος φόρος ακινήτων και άλλες διατάξεις» και προβλέπει την παράταση για έναν ακόμη χρόνο της αναστολής αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη.

Όπως υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής: «η παράταση αυτή, τρίτη στη σειρά από τον Αύγουστο του 2012, αφήνει την αγορά στο κενό (αφού δεν υπάρχουν πλέον ώριμα προς υλοποίηση έργα), ενώ δεν ξεκαθαρίζεται αν συνεχίζει να ισχύει η ρύθμιση του Ν.4203/2013 (ΦΕΚ 235Α, 1/11/2013) με την οποία εξαιρούνται της αναστολής τα έργα από αυτοπαραγωγούς που κάνουν χρήση του συμψηφισμού παραγόμενης- καταναλισκόμενης ενέργειας (net-metering).»
 
Είναι σημαντικό δε, να τονιστεί ότι με τις ισχύουσες πλέον τιμές αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας, επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης «τα νέα φωτοβολταϊκά δεν επιβαρύνουν πια τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και δεν διακυβεύουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του. Αντιθέτως, η περαιτέρω διείσδυση φωτοβολταϊκών με χαμηλές τιμές αποζημίωσης οδηγεί σε χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές. Τα νέα φωτοβολταϊκά αποζημιώνονται πλέον με τις χαμηλότερες ταρίφες απ’ όλες τις τεχνολογίες και δεν είναι συνεπώς κατανοητό ποιος ωφελείται από τη μη ανάπτυξη της φθηνότερης τεχνολογίας ΑΠΕ και την παράταση της αναστολής, αφού δεν υπάρχει κανένα οικονομικό ή περιβαλλοντικό επιχείρημα υπέρ μιας τέτοιας ενέργειας.


Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «η αναστολή θα επιτείνει την κρίση στην αγορά και θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα χάθηκαν τα 2/3 των θέσεων εργασίας που άμεσα ή έμμεσα συντηρούσε η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών. Αυτό μεταφράζεται σε 34.000 χαμένες θέσεις εργασίας, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει όσο συνεχίζεται η αναστολή αδειοδότησης νέων έργων.»