Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η κρίση απαιτεί εμβάθυνση της δημοκρατίας και βαθιές αλλαγές , κύρια την κάθαρση στο πολιτικό σύστημα.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
....Η δική μας ήττα δεν κρίθηκε μόνο στα ποσοστά του 2012.
Κρίθηκε και πριν και όχι μόνο γιατί πήραμε αντιλαϊκά μέτρα και κάναμε λάθη. Αρκετοί έθεσαν την σκιά της προσωπικής τους σωτηρίας πάνω από τα γεγονότα , ενώ άλλοι δεν πίστεψαν αρκετά ότι η κρίση πρέπει να απαιτεί εμβάθυνση δημοκρατίας και βαθιές αλλαγές , κύρια την κάθαρση στο πολιτικό σύστημα. 

Η δική μας ήττα κρίνεται ακόμη καθημερινά από το ότι η χώρα υποχωρεί σε ζητήματα κοινωνικών δικαιωμάτων , εργασιακών δικαιωμάτων και μεταρρυθμίσεων. 

Κρίνεται γιατί δεν βάζει φρένο – σαφές κάθετο διακριτό φρένο - στην δεξιά αντίληψη της μοιρασιάς των μικρών και των μεγάλων , κρίνεται γιατί με εξαίρεση ελάχιστες – πολλές φορές και λοιδορούμενες φωνές – λείπει από την διεθνή συζήτηση για θέματα δημοκρατίας και αγορών, κρίνεται γιατί δεν συνεχίζει να αρθρώνει λόγο και ρόλο απέναντι στα συστήματα διαπλοκής. 

Κρίνεται γιατί δεν έχει κοινή σταθερή αντίληψη και λόγο απέναντι στο πως φτάσαμε και πως διαχειριστήκαμε την κρίση. 


Και η ήττα της δημοκρατικής παράταξης θα επαναλαμβάνεται όσο δεν δημιουργούνται τα σχήματα και οι προτάσεις που θα κινητοποιήσουν τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις , όσο είναι λειψά τα βήματα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης των πολιτών , όσο δεν κινητοποιούνται οι δυνάμεις που θα ενοποιήσουν τον δημοκρατικό χώρο απέναντι σε μια δεξιά και ακροδεξιά επέλαση - ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.....

Και τι λέει για ολα αυτα ο Βαγγέλης; Αντε να βγάλουμε τη μέρα ως μέλη της κυβέρνησης; Που ειναι το σχέδιο της ενότητας των δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στην δεξιά και αριστερη δεξια αντίληψη ; Που ειναι το σχέδιο για το βιώσιμο αυριο της χωρας;