Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Λευτέρη Αυγενάκη με αφορμή την ανακοίνωση της Διοίκησης της ΑΕΠΙ Α.Ε.:

"Καλό θα ήταν, ο Πρόεδρος και η Διοίκηση της ΑΕΠΙ να αφήσουν κατά μέρους τις στομφώδεις και ρητορικές ανακοινώσεις για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και να ενημερώσει -ως οφείλει- την Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά και κατ’ επέκταση και τους δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που πληρώνουν για πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών, ποιους τελικά καλλιτέχνες και παραγωγούς εκπροσωπεί, και γιατί αποφεύγει μέχρι σήμερα να απαντήσει.

Ωστόσο, το τι προβλέπεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι βέβαιο ότι το γνωρίζουμε καλά, κάτι που ίσως διαφεύγει στους ίδιους της ΑΕΠΙ. Αλήθεια, στα υπόλοιπα κράτη υπάρχει αυτή η μονοπωλιακού τύπου σχέση και μήπως θυμάστε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (245/ΙΙΙ/2003) και τι ακριβώς λέει;"


Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε σήμερα εκ νέου, Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, ζητώντας από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, να ενημερώσει αναλυτικά, για ποιους δημιουργούς, συνθέτες, στιχουργούς, ερμηνευτές, μουσικούς, παραγωγούς κλπ. εισπράττει ποσά η ΑΕΠΙ Α.Ε., ποια είναι τα ποσά που αποδίδονται και σε ποιους αποδίδονται, και εάν υπάρχουν σχετικές συμβάσεις. Ακόμη ερωτά εάν κάποιος καλλιτέχνης δεν επιθυμεί να συμβληθεί με την ΑΕΠΙ, υπάρχει εναλλακτική πρόταση;