Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Πτώση μετεωρίτη στο Ιόνιο

Τη «νύχτα μέρα» έκανε φωτεινό αντικείμενο που εμφανίστηκε στον ουρανό και -σύμφωνα με μαρτυρίες- αποτελεί τμήμα μετεωρίτη, προκαλώντας μικρή αναστάτωση το βράδυ της Τετάρτης.

Το έντονο φαινόμενο έγινε αντιληπτό από κατοίκους διαφόρων περιοχών ανά την επικράτεια, όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, Bέροια, Πάτρα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κεφαλονιάς μελετά μαρτυρία κατοίκου, ο οποίος έκανε λόγο για πτώση ενός φωτεινού αντικειμένου (μετεωρίτη) στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο (Λειβαθούς και Ελειού).

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον φυσικό και αστρονόμο Διονύση Σιμόπουλο, διευθυντή του Πλανηταρίου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό και πως πιθανότατα πρόκειται για πτώση μετέωρων (μάζες σκόνης).

«Πρόκειται για ένα τμήμα αστεροειδούς ή κομήτη (θραύσμα) το οποίο βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον ήλιο και επηρεαζόμενο από τη βαρυτική έλξη του ήλιου και των άλλων πλανητών διασταυρώθηκε με την τροχιά της γης. Εισήλθε στην ατμόσφαιρα και διαλύθηκε σε απόσταση 70 έως 100 χιλιομέτρων» δήλωσε το μέλος του ΔΣ του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αντρέας Βοσινάκης.

ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ


Επίσης επικοινωνήσαμε και με τον πυραγό/αξιωματικό υπηρεσίας της Π.Υ. Κεφαλονιάς ο οποίος μας ενημέρωσε ότι δέχτηκε αναφορά ενός πολίτη και εν συνεχεία ενημέρωσε την αστυνομία και το λιμενικό.

Το zougla.gr επικοινώνησε με το ΓΕΣ και συνομίλησε με τον συντονιστή του ΚΕΠΙΧ (Κέντρο Επιχειρήσεων), ο οποίος δήλωσε πως δεν καταγράψει το συγκεκριμένο συμβάν και δεν έχουν ειδοποιηθεί.

Οι μαρτυρίες των πολιτών:

Αναγνώστρια της Ζούγκλας, από την Ηλιούπολη, σε μήνυμά της αναφέρει: «Καλησπέρα, πριν από 20-25 λεπτά περίπου είδα στον ουρανό δύο πράσινες λάμψεις. Δεν ήταν πυροτεχνήματα γιατί η πορεία τους ήταν σαν αεροπλάνου, μόνο που ήταν πολύ χαμηλά και δεν υπήρχε θόρυβος κινητήρων».

Αναγνώστης του zougla.gr από τα Διαβατά περιγράφει το φαινόμενο:

Αναγνώστης του zougla.gr από τη Βέροια αναφέρει: «Καλησπέρα! Το είδα στη Βέροια στις 21.40! Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα! Μία τεράστια μπάλα μπλε-πράσινη .Απίστευτο ειλικρινά. Ενημερώστε σχετικά».

Aναγνώστης του zougla.gr από την Καλλιθέα: «Σχετικά με το άρθρο για το φωτεινό αντικείμενο που έγινε ορατό από τα νησιά του Ιονίου θα ήθελα να αναφέρω πως παρατήρησα το ίδιο περίπου στις 21:40 σήμερα 27/11 από την περιοχή της Καλλιθέας / Τζιτζιφιές. Πιστεύω πως είδα το φαινόμενο από το πρώτο δευτερόλεπτο της εμφάνισης του. Στα πρώτα 1-2 δευτερόλεπτα ήταν ξεκάθαρο πως πρόκειται για κλασικό "πεφταστέρι" αντικείμενο που μπήκε στην ατμόσφαιρα και άρχισε να καίγεται. Στην εξέλιξή του όμως η λάμψη έγινε πολύ έντονη και από το χαρακτηριστικό λευκόκίτρινο χρώμα, έγινε πράσινο, διαχωρίστηκε σε δύο μέρη και έσβησε. Φαινομενικά είχε πορεία νοτιοανατολική. Ευχαριστώ».

Αναγνώστρια από Πάτρα: «Το φαινόμενο ήταν ορατό και στην Πάτρα. Ξαφνικά ο ουρανός έλαμψε και εμφανίστηκαν δύο ενωμένες λάμψεις πολύ φωτεινές. Είχε πολύ μεγάλη ταχύτητα και κινούνταν παράλληλα στον ορίζοντα. Θόρυβο δεν άκουσα γιατί ήμουν στο αυτοκίνητο. Πάντως ήταν κάτι το συναρπαστικό».

Το imerazante συνομίλησε με τον Δρ. Φυσικής Γιάννη Κοπανά ο οποίος -με κάθε επιφύλαξη- ανέφερε ότι ενδεχομένως να είναι τμήματα ενός κομήτη που βρίσκεται σε κίνηση.

Από το Πυργί υπάρχει η εξής αναφορά:

Όσον αφορά τον μετεωρίτη έγινε πολύ αισθητός στην περιοχή Πυργί. Ακούστηκε θόρυβος.

Βαρυμπόμπη

Αναγνώστες μάς ενημέρωσαν ότι είδαν μία έντονη λάμψη (σαν μετεωρίτη) να περνά πάνω από την Πάρνηθα και να έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Από το Καπανδρίτι 

Ήμουν έξω εκείνη την ώρα στη βεράντα. Η νύχτα από μαύρη έγινε μπλε. Περνούσε από Καπανδρίτι. Έμοιαζε σαν φωτοβολίδα αλλά στο τέλος έβγαζε φωτιές.

Βλαχάτα Σάμης

Σύμφωνα με μήνυμα που εστάλη στο site kefaloniapress: Και εμείς τον ακούσαμε το θόρυβο, ήταν αρκετά δυνατός... τα κουφώματα του σπιτιού έτριζαν σα να έπεσε δυναμίτης κάπου εδώ κοντά .... τα Βλαχάτα έγιναν φωτεινά σαν να ήταν μέρα!!!

Ζάκυνθος

Μαρτυρίες από τη Ζάκυνθο αναφέρουν ότι το φωτεινό αντικείμενο πέρασε και πάνω από την περιοχή του Μαχαιράδου. «Έκανε τρομερό μπουμ και όλοι ψαχνόμαστε να δούμε τι συνέβη».

Θεσσαλονίκη

Αστρονομικό φαινόμενο έγινε αντιληπτό λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες ήταν τα τηλέφωνα ακροατών στο ΡΘ από την Ασπροβάλτα μέχρι τον Εύοσμο. Όλες οι περιγραφές μιλούσαν για ένα μεγάλο φωτεινό αντικείμενο που έπεφτε από τον ουρανό και το παρομοίαζαν με κομήτη.