Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ώριμες οι συνθήκες για να συζητηθεί η μεταφορά του φόρου ακινήτων στους ΟΤΑ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΕΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ALPHA RADIO 9,89 ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ
ΓΙΑ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
«Κάποτε θα πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα, όπως άλλωστε είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, η είσπραξη του φόρου ακινήτων να γίνεται από τους ΟΤΑ. Άλλωστε αυτό συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Σχεδόν σε όλον τον κόσμο όπου εφαρμόζεται αυτό το σύστημα ο φόρος είναι ανταποδοτικός.
Ανάλογα με το τι ποιότητα υπηρεσιών θέλει να έχει ένας δήμος θα ορίζει και το ύψος του φόρου που θα μπαίνει πάνω στα ακίνητα
Ο κάθε δήμος θα μπορεί και μέσα στα όρια του να ορίσει, αν το κρίνει σκόπιμο, διαφορετικό επίπεδο φορολογίας. Η μεταφορά της είσπραξης του φόρου στους ΟΤΑ  ήταν ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν είναι ένα θέμα που προέκυψε ξαφνικά λόγω κρίσης. Είναι ένα μέτρο που ενισχύει κατά πολύ την αυτοτέλεια των δήμων, γιατί παύει πια ο δήμος να εξαρτάται οικονομικά από το κράτος. Το ποσό που προϋπολογίζει το κράτος να εισπράξει από το φόρο ακινήτων αντιστοιχεί σχεδόν στο ποσό που δίνει το κράτος στους δήμους περίπου 3 δις. Θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να μπορέσει να μπει στο τραπέζι και να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του.»  
 Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών στον 'ALPHA 98,9'  ΕΔΩ