Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Συνέντευξη Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη στην ηλεκτρονική έκδοση ZEIT - ONLINE

Στην ηλεκτρονική έκδοση της Zeit-online δημοσιεύεται συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκης στον δημοσιογράφο Zacharias Zacharakis. Η συνέντευξη φέρει τον τίτλο «Οι μετανάστες πρέπει να κατανέμονται σε ολόκληρη την Ευρώπη». Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά αλλά και στην ανάγκη τροποποίησης της ευρωπαϊκής διάταξης «Δουβλίνο ΙΙ». Παράλληλα σημείωσε ότι «η παράνομη μετανάστευση σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας». Ο κ. Γ. Μιχελάκης μίλησε και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως θα πρέπει «οι ευρωπαίοι εταίροι μας να μας συνδράμουν διευκολύνοντας την ελάφρυνση του χρέους μας στο πλαίσιο του Eurogroup την άνοιξη του 2014»


Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Zeit-online: Τι πηγαίνει άσχημα με τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.; Γιατί ειδικά η Ελλάδα έχει τόσα προβλήματα;

Μιχελάκης: H Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά στα όρια της Ε.Ε. και έτσι έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλο μέρος των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Δυστυχώς μάλιστα οι γειτονικές μας χώρες από την άλλη πλευρά των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. διευκολύνουν την μετανάστευση. Σε μόλις λίγα χρόνια το ποσοστό των μεταναστών σε σχέση με τον πληθυσμό της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 10%, εκ των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα περνάει τα σύνορα παρανόμως. Ακόμα και εάν η οικονομία μας ήταν πολύ ισχυρότερη, η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη.

Zeit-online: Με ποιο τρόπο έρχονται οι άνθρωποι στη χώρα σας;

Μιχελάκης: Τα περασμένα χρόνια διασφαλίσαμε τα σύνορα στο βορρά με την Τουρκία, μεταξύ άλλων και με ένα προστατευτικό φράκτη. Κι έτσι συγκριτικά υπάρχουν πλέον από αυτό το σημείο λιγότερες είσοδοι. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στα θαλάσσια σύνορά μας με χιλιάδες νησιά, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να φυλαχθούν


Zeit-online: Μπορεί κανείς τελικά να περιφρουρήσει τέτοια θαλάσσια σύνορα;

Μιχελάκης: Η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης συνόρων Frontex πρέπει να αναλάβει έναν ισχυρότερο ρόλο για να απλώσει ένα δίκτυ ασφαλείας στην Νότια Ευρώπη. Και για να προστατέψει καλύτερα τους ανθρώπους που κατά τη διέλευση θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Εκτός αυτού προσπαθούμε να συντονιστούμε καλύτερα με τις χώρες-εταίρους μας στο Νότο. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς διεξήγαγε συνομιλίες αυτές τις μέρες στην Ιταλία και τη Μάλτα για να ενισχυθεί αυτή η συμμαχία. Διότι η παράνομη μετανάστευση σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας.

Zeit- online: Τι μπορούν να κάνουν η Γερμανία και η ΕΕ;

Μιχελάκης: Χρειαζόμαστε επειγόντως μια τροποποίηση της ευρωπαϊκής διάταξης Δουβλίνο ΙΙ. Λόγω αυτής της ρύθμισης οι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και αυτό βέβαια δεν το αντέχει η χώρα μας. Θα πρέπει να υπάρξει κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων κάθε κράτους – μέλους. Δεν το ζητώ αυτό μόνο εξαιτίας οικονομικών λόγων, αλλά και επειδή κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων. Αυτό είναι κάτι που τους το οφείλει η ίδια η Ευρώπη.

Zeit- online: Μέχρι τώρα όμως η κυβέρνησή σας δεν έχει επιδείξει αρκετό ενδιαφέρον για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσφύγων. Η κατάσταση στους χώρους κράτησης είναι τόσο άσχημη, ώστε η Γερμανία δεν επαναπροωθεί στην Ελλάδα αυτούς που είχαν καταθέσει αίτηση για παροχή ασύλου.

Μιχελάκης: Ακόμη και για τους Έλληνες αυτή τη στιγμή η επιβίωση είναι αρκετά δύσκολη. Οι περισσότεροι πρόσφυγες χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως γέφυρα για τη μετάβαση στη Βόρειο Ευρώπη. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες παρέχουμε σε αυτούς τους ανθρώπους διαμονή, διατροφή και ιατρική περίθαλψη και προσπαθούμε στη συνέχεια να τους επαναπροωθήσουμε στις χώρες καταγωγής τους. Αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι οι περισσότεροι κατά την άφιξή τους πετούν τα αποδεικτικά της ταυτότητάς τους έγγραφα στη θάλασσα, όπως τους συμβουλεύουν οι λαθρέμποροι. Όμως χωρίς χαρτιά, ούτε οι χώρες καταγωγής δέχονται πίσω τους πολίτες τους.

Zeit-online: Τι μπορεί όμως να κάνει η Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης;

Μιχελάκης: Φυσικά πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις οικονομικές συνθήκες στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, για παράδειγμα μέσω της αναπτυξιακής βοήθειας. Αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες που τους ωθούν στη φυγή, εκτός από τη φτώχεια, όπως παραδείγματος χάριν οι πόλεμοι.

ZEIT-online: Το μεταναστευτικό πρόβλημα και η οικονομική κρίση ενίσχυσαν πολύ την «Χρυσή Αυγή» στην Ελλάδα. Εκατοντάδες μεταναστών δέχθηκαν επιθέσεις. Έπρεπε πρώτα να δολοφονηθεί ένας Έλληνας, προκειμένου η κυβέρνησή σας να αντιμετωπίσει αυτό το κόμμα.

Μιχελάκης: Σε καμιά περίπτωση, όχι! Τώρα προσκομίζεται όλο το αποδεικτικό υλικό, το οποίο οι ανακριτικές μας αρχές συγκέντρωναν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχετικά με αυτήν την εγκληματική οργάνωση. Δυστυχώς στη διάρκεια αυτού του διαστήματος δολοφονήθηκε ένας νέος άνθρωπος.

ZEIT-online: Δεν οφείλεται και στο γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή είχε πολύ ισχυρούς δεσμούς με την αστυνομία;

Μιχελάκης: Υπήρχαν μεμονωμένες διασυνδέσεις και το είχαμε παρατηρήσει. Συνεπώς τώρα και στην αστυνομία, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Αλλά αυτό το φαινόμενο δεν είναι νέο, υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και στη Γερμανία, όπως είδαμε και στην υπόθεση της NSU.

ZEIT-online: Πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε στην Ελλάδα ένα κορίτσι προφανώς απαχθέν από μία οικογένεια Ρομά. Είναι αυτή μια μεμονωμένη περίπτωση ή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο;

Μιχελάκης: Η απαγωγή παιδιών για οικονομικούς λόγους είναι μια πρόκληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πάντως, είναι η ελληνική αστυνομία που κατάφερε να εντοπίσει μια τέτοια περίπτωση. Βεβαίως, πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου, καθώς το εμπόριο ανθρώπων συνιστά τεράστιο πρόβλημα. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ειδικό πρόβλημα εντός της κοινότητας των Ρομά.

ZEIT-online: Πότε τελικά η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της την κρίση;

Μιχελάκης: Μετά από μια πενταετία ύφεσης η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 27%, ενώ στους νέους ξεπερνά το 60%. Κατά τη διάρκεια της κρίσης κάναμε θυσίες, τις οποίες δεν έχει κάνεις κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός σε καιρό ειρήνης. Αλλά μετά από όλες τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει και οι ευρωπαίοι εταίροι μας να μας συνδράμουν διευκολύνοντας την ελάφρυνση του χρέους μας στο πλαίσιο του Eurogroup την άνοιξη του 2014. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να εξυπηρετεί μόνη το χρέος της, μόνο τότε θα έχουμε μία ευκαιρία να τα καταφέρουμε.


ΔΙΑΒΑΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

http://www.zeit.de/politik/ausland/2013-10/michelakis-interview-eu-einwanderung-griechenland