Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Εντυπωσιακή κίνηση από Μοσχολιό, που στην εκρηκτική συζήτηση για την «παράνομη αύξηση» ανακοίνωσε μείωση στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑ.

Ήταν ίσως το μόνο που δεν περίμενε κανείς στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, η ανατρεπτική εξέλιξη της οποίας δίνει άφεση στη Δημοτική Αρχή για την αστοχία της μη εισαγωγής στο Σώμα της διατήρησης του ειδικού τέλους του 80%, λάθος που παραδέχθηκε τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ όσο και ο ίδιος ο δήμαρχος, αφού από 1/1/2014 θα ισχύει το νέο μειωμένο τιμολόγιο.
Μείωση 12% για όλους και πρόσθετη μείωση 10% για τις ευπαθείς ομάδες (ΑμεΑ, πολύτεκνοί), που στο εξής δεν θα πληρώνουν κατά 40%  λιγότερο, αλλά κατά 50%.
Η όλη συζήτηση, πάντως, αν και χαρακτηρίστηκε από στιγμές έντασης, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ κ. Γιώργο Ζαμπάρα να δηλώνει ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη και πως δεν γνώριζε ότι έπρεπε να περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο η διατήρηση του 80%, κάτι που αν είχε συμβεί, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, όπως και ο δήμαρχος αργότερα, έκανε λόγο για διαδικαστικό θέμα, εστιάζοντας στο έργο της Επιχείρησης και στην πολιτική της για καθαρό και φθηνό νερό, για την καλή κατανομή και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Επισημάνθηκε, βέβαια, ότι ισχύει το ίδιο τιμολόγιο, χωρία καμιά αύξηση, από το 2009.
Ο κ. Μοσχολιός εστίασε ιδιαίτερα στην ανάγκη να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της Επιχείρησης, η οποία μοιραία, αν συσσωρεύσει χρέη θα καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να περάσει στα χέρια ιδιωτών, …κάτι που δεν το θέλει κανείς. Και για να αποφευχθεί κάθε τέτοιο ενδεχόμενο είναι που ανέλαβε ο ίδιος ο Δήμος έργα ύδρευσης-αποχέτευσης 36 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς η ΔΕΥΑ δεν θα άντεχε το κόστος των συμπληρωματικών παρεμβάσεων.
Η πλειοψηφούσα παράταξη βρήκε ανέλπιστο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας κ. Σβεντζούρη, τον οποίο και συνεχάρη ο δήμαρχος για την υπεύθυνη στάση του, καθώς εξήγησε τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της Επιχείρησης.
Ο επικεφαλής της παράταξης Ν. Καζαντζής έδειξε να κατανοεί τις ανάγκες της ΔΕΥΑ, εξήγησε όμως ότι οι ανάγκες των πολιτών έχουν προτεραιότητα: «Δεν μπορεί να φοράμε το καλό μας κουστούμι και να ερχόμαστε εδώ να λέμε διάφορα, δεν μπορεί να κάνουμε με το νου μας εκδρομές σε ωραίες καταστάσεις την ώρα που ο κόσμος υποφέρει… Απαγορεύεται το Αγρίνιο, η πόλη του νερού, να έχει πιο ακριβό τιμολόγιο από κάθε άλλη πόλη», είπε χαρακτηριστικά.
Το έλλειμμα ενημέρωσης ανέδειξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Νικάκης, για να συμφωνήσει μαζί του αργότερα και η αντιδήμαρχος Ντ. Κατσαρή, η οποία χαρακτήρισε «ολέθριο» το να συναινέσει το Σώμα σε μια προβληματική λειτουργία της ΔΕΥΑ. Ο κ. Νικάκης άσκησε σκληρή κριτική στο θέμα του ειδικού τέλους 80%, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «θα ήταν πιο ειλικρινές να ερχόσασταν και να κάνατε μια αύξηση». Φυσικά, ο ίδιος ζήτησε περαιτέρω μείωση, η οποία και έγινε τελικά.
Το λόγο πήραν ακόμη αρκετοί Σύμβουλοι, αλλά και εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έθεσαν σειρά παράλληλων ζητημάτων, όπως και πολίτες.