Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη στη Σύνοδο της Ρώμης

Θέλω, πρώτ’ απ΄’ όλα, να μεταφέρω εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης - και πιστεύω ότι εκφράζω όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας - την απόλυτη στήριξή μας στην αρμόδια για την ένταξη των μεταναστών Υπουργό κα Σεσίλ Κιεντζ (Ceile Kyenge) και να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό της γειτονικής και φίλης Ιταλίας για την επιλογή του αυτή.
Είναι απόδειξη επιβράβευσης της αξιοσύνης και μια γροθιά στις φυλετικές διακρίσεις.
Είναι έκφραση του ευρωπαϊκού πνεύματος, των ευρωπαϊκών αξιών
και της προσήλωσης στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλω ακόμη να βεβαιώσω για την αποφασιστικότητα με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εγκληματική ρατσιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, με τη στυγνή δολοφονία ενός συμπολίτη μας, αλλά και τις οργανωμένες επιθέσεις εναντίον Ελλήνων και αλλοδαπών, καταδεικνύουν ότι πίσω από το ακραίο αυτό ναζιστικό μόρφωμα, κρύβεται μια εγκληματική οργάνωση με χαρακτηριστικά συμμορίας και παραστρατιωτικού Σώματος. 


ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ: ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ - ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Η κυβέρνηση παίρνει ήδη όλα τα νόμιμα μέτρα, και ενισχύει όπου χρειάζεται το νομικό οπλοστάσιο της χώρας, προκειμένου να συντρίψει το μόρφωμα της βίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Οι Έλληνες είμαστε εναντίον του ρατσισμού.
Είμαστε εναντίον των φυλετικών ή των όποιων άλλων διακρίσεων.
Είμαστε λαός φιλόξενος.
Ξέρουμε τι σημαίνει μετανάστευση και σεβόμαστε τον άνθρωπο που έχει ανάγκη.
Θέλω, όμως να υπογραμμίσω δύο στοιχεία.
Το πρώτο αφορά στην οικονομική κρίση και την έξαρση της ανεργίας.
Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η εκρηκτική άνοδος ακραίων και νεοναζιστικών μορφωμάτων, αλλά και του λαϊκισμού, στην Ελλάδα και όχι μόνο, συνδέεται άμεσα με τη βαθειά οικονομική κρίση,
την έκρηξη της ανεργίας, την απόγνωση μεγάλου τμήματος των ευρωπαϊκών κοινωνιών, τη δυσφορία για αξιώσεις που ξεπερνούν τις αντοχές των κοινωνιών και των Οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου.
Η οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα - όπως εύστοχα υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση - οδηγεί στην ενίσχυση του λαϊκισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού.
Γι αυτό είναι ανάγκη να υπάρξει, το ταχύτερο δυνατό, ουσιαστική κοινοτική στήριξη σε πολιτικές ανάσχεσης της ύφεσης, επιστροφής στην ανάπτυξη και τόνωσης της απασχόλησης.
Το δεύτερο αφορά στην παράνομη μετανάστευση.
Πέρα από την οικονομική κρίση και τις επώδυνες θεραπευτικές αγωγές της, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της παράνομης μετανάστευσης.
Στην Ελλάδα χειριζόμαστε, τη στιγμή αυτή, το 90% των παράνομων μεταναστευτικών ροών της Ευρώπης.
Και αυτό στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνούμε δεν το αντέχουμε.
Δεν αντέχουμε ούτε να διαχειριστούμε, ούτε να καλύψουμε ιατροφαρμακευτικά, ούτε ένα απασχολήσουμε τόσο πολλούς παράνομους μετανάστες.
Καμία χώρα, καμιά κοινωνία δεν θα άντεχε ένα τέτοιο βάρος.
Γι αυτό ακριβώς, το κριτήριο της πρώτης εισόδου, δεν μπορεί να είναι το κριτήριο για την εξέταση των θεμάτων ασύλου, όπως προβλέπει το Δουβλίνο 2.
Είναι ανάγκη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουμε
ένα σύστημα αναδιανομής των παράνομων μεταναστών, ανάλογα με την έκταση, το ακαθάριστο προϊόν και τον πληθυσμό της κάθε μιας.
Οι Έλληνες θέλουμε μια Ευρώπη χωρίς ρατσισμό, χωρίς ξενοφοβία,
χωρίς θεωρίες φυλετικής ανωτερότητας του ενός ή του άλλου.
Θέλουμε μια Ευρώπη που βασίζεται σε κοινές αξίες.
Μια Ευρώπη πιο κοινωνική, πιο πολιτική, πιο δημοκρατική.
Μια Ευρώπη που σέβεται τον άνθρωπο και ανοίγει δρόμους ανάπτυξης για όλους.