Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑΚΗ ΠΟΡΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη

"Για μία Θεσσαλονίκη με ΦΩΣ και ΑΛΗΘΕΙΑ"
Μαρία Ιωαννίδου Υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Μία από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης έχει καταντήσει η περιοχή των οδών Γιαννιτσών και Μοναστηρίου. Στα πέριξ των οδών αυτών και στα στενά η πεζοδρομιακή πορνεία το εμπόριο ναρκωτικών τα ξεσπάσματα βίας ανάμεσα σε ανθρώπους της νύχτας είναι καθημερινό φαινόμενο.
Το βασικό μέλημα της Δημοτικής Παράταξης "Για μία Θεσσαλονίκη με ΦΩΣ και ΑΛΗΘΕΙΑ" είναι η αλλαγή του νόμου περί πεζοδρομιάκης πορνείας. Από το 2010 ο νόμος που αφορά την πεζοδρομιακή πορνεία άλλαξε μετατρέποντας το αδίκημα από πλημμέλημα σε πταίσμα.

Σας παραθέτουμε το παράδοξο του νομικού μας πλαισίου:
Τα θύματα τιμωρούνται για παράνομη πορνεία ενώ οι πελάτες όχι. Σε άλλες περιπτώσεις στη νομοθεσία, ο αποδέκτης παράνομων υπηρεσιών ή προϊόντων διώκεται. Στην περίπτωση της παράνομης πορνείας ο πελάτης δεν διώκεται αν και κατά κανόνα είναι το άτομο που είναι σε θέση να γνωρίζει αν η εκδιδόμενη εκδίδεται εξαναγκαστικά ή όχι. Η πορνική πελατεία μετατρέπει την απλή παρουσία στην πορνεία μια γυναίκας σε ενεργή πορνική δράση.  Ο πορνοπελάτης  μισθώνοντας μια γυναίκα ως εκδιδόμενη σε συνθήκες εξαναγκασμού, ολοκληρώνει την μετάπτωσή της σε εξαναγκαστικά εκδιδόμενη.Ο πελάτης δεν είναι εξωτερικό στοιχείο της πορνείας αλλά  συστατικό της στοιχείο και αναγκαίο όρο.  

Δεν κρίνουμε την ηθική κανενός, τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, ούτε η όποια διαφορετικότητα του. Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι αυτό που κάνει να μην το κάνει σε δημόσιους χώρους, μπροστά στα μάτια των κατοίκων και των διερχομένων και κυρίως να γίνονται θεατές μικρά παιδιά. Καθημερινά οι κάτοικοι γίνονται θεατές διαφόρων καταστάσεωνπου διαδραματίζονται κάτω από τα μπαλκόνια τους. Τίθεται θέμα κλονισμού οικογενειακής γαλήνης και καθημερινού κινδύνου.
Η Παράταξή μας και η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" δεν επιζητούν  την φυλάκιση των εκδιδομένων ατόμων, διότι στην πλειοψηφία τους τα άτομα αυτά είναι θύματα μεγάλων συμφερόντων. Είναι άτομα άρρωστα ψυχικά και γι΄αυτό δεν δεχόμαστε τη χρήση βίας εναντίον τους.
Η πεζοδρομιακή πορνεία είναι ανεξέλεγκτη και ανθεί στην περιοχή των Αγίων Πάντων - Γιανιτσών και Μοναστηρίου χωρίς να γίνεται κανένας υγειονομικός έλεγχος ή κάποια προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου.
 Εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στο τετράγωνο Αναγεννήσεως - Μοναστηρίου - Δάφνης - Δυτικής Εισόδου, μπορεί να είναι η υγειονομική βόμβα της Θεσσαλονίκης.
Σε 24ωρη βάση ιερόδουλες κάνουν πεζοδρόμιο χωρίς να έχουν υποβληθεί στις απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις, κάτι που σημαίνει ότι ουδείς από τους "πελάτες" γνωρίζει αν κάποιες από αυτές διασπείρουν τον ιό του AIDS ή και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι οι ηπατίτιδες Β και C, η σύφιλη κλπ.  Υπάρχουν περίπου 20 συγκεκριμένες γυναίκεςκαι δυστυχώς πολλές από αυτές είναι ανήλικες, καθημερινά νωρίς το απόγευμα εκδίδονται στους δρόμους και οι "προστάτες" παραφυλούν, κλείνουν τις δουλειές, παραδίδουν και παραλαμβάνουν τα κορίτσια από τους πελάτες και αυτό γίνεται συνέχεια.
Επίσης μερικές δεκάδες άλλες, τις μεταφέρουν με φορτηγάκια διάφορα κυκλώματα μαστροπών. «Αυτές οι γυναίκες είναι ξένες, κυρίως Βουλγάρες, και με το που αποβιβάζονται από τα αυτοκίνητα κάνουν πιάτσα στα πεζοδρόμια της Μοναστηρίου και της Αγίων Πάντων».

ΣΟΣ εκπέμπουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών. Η κατάσταση δεν πάει άλλο.Τα τελευαία χρόνια συγκεντρώνονται καθημερινά στις 9 το βράδυ στη συμβολή των οδών Δάφνης και Γιαννιτσών, επιχειρώντας με την παρουσία τους να αποτρέψουν τα «παζάρια» της πεζοδρομιακής πορνείας.
Η «Πρωτοβουλία κατοίκων περιοχής Αγίων Πάντων - Αγίας Κυριακής», που συστάθηκε από δημότες της περιοχής, καθημερινά οργανώνει δράσεις για την απομάκρυνση της πεζοδρομιακής πορνείας, των παράνομων οίκων ανοχής και των χρηστών ναρκωτικών ουσιών και διεκδικεί την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία συνθηκών ποιότητας ζωής.

«Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε»
«Είμαστε ήρεμοι άνθρωποι και όλες οι ενέργειές μας είναι ειρηνικές. Ζητάμε απλώς από τις τοπικές αρχές να εφαρμόσουν τον νόμο. Η περιοχή είναι υποβαθμισμένη και γι’ αυτό τον λόγο αναπτύσσονται εγκληματικές δραστηριότητες. Εάν γίνουν παρεμβάσεις για να αλλάξει η εικόνα της, τότε θα πάψουν και αυτά τα φαινόμενα»,υποστηρίζει ο Ηλίας Σιδηρόπουλος, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας, ενώ σημειώνει ότι ακόμη και μικρά παιδιά γίνονται μάρτυρες ερωτικών συνευρέσεων σε οικόπεδα και εγκαταλελειμμένα κτίρια.
«Εμείς θεωρούμε τις γυναίκες αυτές θύματα και σε καμία περίπτωση δεν στρεφόμαστε εναντίον τους. Είναι ζήτημα της πολιτείας να πατάξει την παράνομη πορνεία. Στην περιοχή μας όμως όποια νεαρή γυναίκα της γειτονιάς περπατά δέχεται παρενοχλήσεις από τους πελάτες των παράνομων ιερόδουλων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ακόμη και μαθήτριες την ώρα που πηγαίνουν στο σχολείο δέχονται ανήθικες προτάσεις. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε, κάτι πρέπει να γίνει...», περιγράφει από την πλευρά της η Βάσω Μπατσώνα.


Τα πρωινά, οι περαστικοί οδηγοί περνάνε τις γυναίκες τους για πόρνες και τις σταματάνε επί τόπου για να τις ρωτήσουν πόσο πάει η ταρίφα. Τα απογεύματα, περιμένουν έντρομοι τα παιδιά τους στις στάσεις των λεωφορείων να γυρίσουν από το φροντιστήριο, γιατί ολόκληρη η περιοχή μοιάζει με έναν ανεξέλεγκτο οίκο ανοχής. Τα βράδια, μαζεύονται όλοι μαζί στο στέκι τους, φοράνε τις φωσφοριζέ στολές τους και ξεκινούν βόλτες στη γειτονιά, με σκοπό να παρενοχλήσουν ειρηνικά όσο μπορούν τις εκδιδόμενες γυναίκες και να κάνουν χαλάστρα στα παζάρια με την υποψήφια πελατεία τους. Μάλιστα, στο γυρισμό για το σπίτι, προσέχουν που περπατάνε για να μην πατήσουν καμιά σύριγγα και μολυνθούν. Τα σαββατοκύριακα η κατάσταση αγριεύει, στο πεζοδρόμιο στριμώχνονται νεαρές Βουλγάρες που κατεβαίνουν μαζικά για μια διήμερη αρπαχτή- στους γονείς τους λένε ότι πηγαίνουν εκδρομή με τις φίλες τους. Τσεπώνουν δυο κατοσταεύρα για τις υπηρεσίες τους (5 ευρώ η χειροποίητη ικανοποίηση, 10 ευρώ ο στοματικός έρωτας, 15 χωρίς προφυλακτικό, 20 ευρώ η απλή συνεύρεση) συμπληρώνουν το βασικό μισθό τους και επιστρέφουν στη Σόφια για ντόλτσε βίτα.
Το περασμένο καλοκαίρι, άνοιγαν τη βεράντα για να δροσιστούν κι αντίκριζαν σκηνές βγαλμένες από τις πιο διαστροφικές τσόντες. Οι κάτοικοι της οδού Γιαννιτσών, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματικά απηυδήσει. Η πεζοδρομιακή πορνεία έχει αυξηθεί τόσο πολύ, που η πιάτσα πλέον είναι εικοσιτετράωρη επί καθημερινής βάσης. Η συνοικία των Αγίων Πάντων, έχει τους πάντες. Αναλώσιμα κορμιά για όλα τα γούστα. Βουλγάρες τραβεστί, Ρουμάνες πόρνες, τρανσέξουαλ, ανήλικα παιδιά, έγκυες τοξικομανείς, ακόμη και ολόκληρες οικογένειες εκδίδονται μπροστά στις εισόδους των πολυκατοικιών.
«Πριν ένα μήνα, εντοπίσαμε μία γύφτισσα μέσα στο αμάξι μαζί με τα δυο παιδιά της. Όταν τη ρωτήσαμε γιατί μπλέκει και τα παιδιά, μας αποκρίθηκε ότι δουλεύουν κι αυτά», καταγγέλει η κυρία Βάσω Στεργίου, μόνιμη κάτοικος και μέλος της «Πρωτοβουλίας» για την αναβάθμιση της περιοχής.

Η «Πρωτοβουλία» άρχισε επίσημα στις 25 Μαρτίου του 2011, όταν οι δημότες του β’ δημοτικού διαμερίσματος Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να κινητοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν πρωτίστως την πεζοδρομιακή πορνεία, καθώς η οδός Γιαννιτσών βρίθει προβλημάτων. Εγκαταλελειμμένα, απερίφραχτα οικόπεδα χρησιμοποιούνται ως ερωτικές καβάτζες από τις εκδιδόμενες. Πολλά εξ αυτών, λειτουργούν και ως δημόσιες τουαλέτες για τους περαστικούς, ενώ μερικά έχουν μετατραπεί σε κοινόβια τοξικομανών. Ο παλιός μύλος είναι πλημμυρισμένος από μπάζα και σκουπίδια, η άσφαλτος την ημέρα από τα τριπλοπαρκαρίσματα θυμίζει πιο πολύ υπαίθριο παρκινγκ παρά κεντρική οδική αρτηρία και η τσίκνα από τις καντίνες δημιουργεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Κι όλα αυτά τη νύχτα κρύβονται, διότι ο φωτισμός στο δρόμο είναι -τουλάχιστον- ανεπαρκής.


 ''Προχωράω με το παιδί μου στον δρόμο και με ρωτούν πόσο πάει..'' αναφέρει αγανακτισμένη με την κατάσταση η Βάσω, μέλος της πρωτοβουλίας.
" Περπατάμε για τα σπίτια μας και μας ρωτούν πόσο πάει!"
 ''Η περιοχή μας έχει καταντήσει ένας ''σκουπιδότοπος'' ανάμεσα σε 2 δήμους'' λένε με παράπονο οι κάτοικοι.
Καταγγέλλουν ακόμη και την ύπαρξη παιδικής πορνείας: ''Έρχεται η μάνα με το παιδί της και και εκδίδονται κανονικά χωρίς κανένα δισταγμό! Τα παιδάκια που βλέπετε στα φανάρια έρχονται εδώ και εκδίδονται...''

...στο χέρι όλων μας να βοηθήσουμε έτσι ώστε να απαλλαγεί η περιοχή από αυτήν την πληγή...

Μαρία Ιωαννίδου
Σύμβουλος 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος 
του Δήμου Θεσσαλονίκης
Ανεξάρτητη Υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

 τηλ. επικοινωνίας και καταγγελιών 6940028095