Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη νότια Ρόδο

Ενίσχυση δυνάμεων ΠΣ σε Ρόδο, Φαιστό και Σέριφο.
Μέχρι στιγμής, τρία είναι τα βασικά μέτωπα των πυρκαγιών που απασχολούν το Πυροσβεστικό Σώμα:
1. Στην ευρύτερη περιοχή της Ίστριας, στη Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δάσος, στις 16:10.
Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 18 οχήματα, εννέα άτομα πεζοπόρο τμήμα, επτά οχήματα ΟΤΑ, δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα οχήματα, και δύο σκαπτικά μηχανήματα.
Πυροσβεστικές δυνάμεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΣ με 65 άτομα πεζοπόρο τμήμα, μεταβαίνει (ώρα 22.00) στη Ρόδο με C-130 για ενίσχυση από σήμερα το βράδυ των δυνάμεων που επιχειρούν στο μέτωπο. Επίσης 65 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα θα ενισχύσουν τις πρώτες πρωινές ώρες τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί. Επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο (με 40 άτομα και 10 οχήματα) θα μεταφερθούν στη Ρόδο το πρωί.
Το Σάββατο στην περιοχή επιχειρούσαν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Νήσου Ρόδου έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου, μετά από την εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννη Μαχαιρίδη.
2. Στην ευρύτερη περιοχή της Πόμπιας, στο δήμο Φαιστού Κρήτης. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση, στις 12:20. Συνολικά επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο και έξι οχήματα ΟΤΑ. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν στη διάρκεια της ημέρας και τρία ελικόπτερα.
3. Όσον αφορά στην πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στις 21:00, χθες, στη νήσο Σέριφο, σε χαμηλή βλάστηση, οι επίγειες δυνάμεις ΠΣ του νησιού ενισχύθηκαν με 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα με δύο οχήματα, ενώ νωρίτερα επιχειρούσαν από αέρος δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Και στα τρία μέτωπα, οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρούν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας, μέχρι τον τελικό έλεγχο των πυρκαγιών.
Και στις τρεις περιοχές μεταβαίνουν κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια των πυρκαγιών, σε συνεργασία με τα τοπικά Ανακριτικά Γραφεία της Υπηρεσίας μας.
Σας ενημερώνουμε ότι συνολικά είκοσι δύο (22) πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από τις 06:00/ 27-07-2013 έως τις 18:00/ 27-07-2013 σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.