Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Έρχονται κοσμογονικές αλλαγές ΕΑΝ ευσταθεί αποκάλυψη του Spiegel:''Μεταστροφή Μέρκελ Σόιμπλε - Λιτότητα τέλος – Ανάπτυξη ΤΩΡΑ με γερμανικά δισ. ευρώ''

- Spiegel:''Η Γερμανική κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία''
- Αντιγράφουμε λέξη προς λέξη το δημοσίευμα:''Αιφνιδιαστικά διαφορετικός ο Σόιμπλε καθώς παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης"
- Σύμφωνα μάλιστα με το Spiegel το σχέδιο του Σόιμπλε είναι να ρίξει μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW δισεκατομμύρια ευρώ στη Νότια Ευρώπη
- Ως κυριότερη αιτία της Γερμανικής αλλαγής θεωρείται η ανάγκη καταπολέμησης της εκρηκτικής ανεργίας στον Ευρωπαϊκό νότο
Επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον συνάδελφό του, υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, στην οποία ζητεί την ανάληψη κοινής δράσης ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχθούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW, αποκαλύπτει στην αυριανή έκδοση του το περιοδικό "Der Spiegel". 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Βερολίνο διαπιστώνεται μεταστροφή, καθώς "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη Νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες η καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη". Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν "διαφορετικό" Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πορτογάλο ομόλογό του "να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης".

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι αυτό που κινητοποίησε την γερμανική κυβέρνηση είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. "Εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά", λέγεται από το περιβάλλον Σόιμπλε, υποστηρίζουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι "Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σταθερές θέσεις της μέχρι τώρα φιλοσοφίας τους περί διάσωσης".

"Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και σε διμερές επίπεδο εκ μέρους της Γερμανίας", έγραφε στην επιστολή του προς τον κ. Ρέσλερ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσέθετε ότι από τη βοήθεια αυτή θα μπορεί να περιμένει "μία στήριξη που θα λειτουργήσει εμφανώς ταχύτερα και θα έχει αισθητά και ψυχολογικά αποτελέσματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα". H τράπεζα KfW θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων κατ' αρχήν για την Ισπανία και το οποίο θα μπορούσε, επισημαίνεται στο άρθρο, να χρησιμεύσει κατόπιν ως πρότυπο και για την Πορτογαλία, ίσως και για την Ελλάδα.

Το γεγονός πάντως ότι η καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών ξαφνικά εμφανίζονται πρόθυμοι να αναλάβουν δράση, σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ, συνδέεται και με έναν "εσωτερικό" φάκελο της Καγκελαρίας, στον οποίο περιγράφεται ο απολογισμός του ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης που αποφασίστηκε πέρυσι. "Ο απολογισμός αυτός θα αποδείκνυε πόσο καλά λειτουργεί η γερμανική στρατηγική διάσωσης", αναφέρει το περιοδικό, ωστόσο τα πορίσματα ήταν αρνητικά, αν και θετικότερα για τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. "Η ψύχραιμη διαπίστωση των (Γερμανών) υπαλλήλων ήταν πάντως ότι παντού οι αλλαγές χρειάζονταν χρόνο, έως ότου φτάσουν στην πραγματική οικονομία", σημειώνεται. 

Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό με το δημοσίευμα αυτό επιχειρείται και η ''αγιοποίηση'' των Μέρκελ και Σόιμπλε που εμφανίζονται ευαισθητοποιημένοι από την εκρηκτική ανεργία που μαστίζει τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική.Το γερμανικό δίδυμο εξουσίας δεν πόνεσε ξαφνικά τώρα τους άνεργους Ευρωπαίους, ώστε να βάλει μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης.
Αυτό που τους πόνεσε τώρα, και θελουν να προλάβουν τις γερμανικές εκλογές, είναι τα αμείλικτα νούμερα σύμφωνα με τα οποία και η Γερμανία μπαίνει σε ύφεση, αφού ήδη στο πρώτο τετράμηνο του 2013 είναι στο οριακό +0,1%.
Και η αιτία που η Γερμανία είναι έτοιμη να παραδοθεί στην ύφεση είναι μία.
Πολύ απλά οι εξαγωγές της στην Ευρώπη μειώνονται δραματικά επειδή οι Ευρωπαίοι δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν για κατανάλωση γερμανικών προϊόντων.

newsit.gr/