Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Πως τιμωρείται η αποπλάνηση ανηλίκου;Σχεδόν καθημερινά παρατηρείται πλέον στην κοινωνία μας το λυπηρό φαινόμενο ενήλικες να εξωθούν ή να παρασύρουν ανήλικα παιδιά σε ερωτικές συνευρέσεις μαζί τους, ιδιαίτερα σε ηλικίες κάτω των 15 ετών. Η συνήθης τακτική των δραστών είναι να προτείνουν την “πράξη” στα ανήλικα θύματά τους είτε ένεκα κάποιου ανταλλάγματος είτε ακόμα και με την βία προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες τους ορέξεις.
Το Σάββατο 25-5-2013 το απόγευμα συνελήφθη στα Πετράλωνα, σύμφωνα με το από 27/5/2013 Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 40χρονος ημεδαπός για αποπλάνηση και ασελγείς πράξεις σε βάρος ανήλικων κοριτσιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ανωτέρω δελτίο τύπου, ο δράστης προσποιούμενος τον αστυνομικό που διενεργεί έρευνα για κλοπές ή ναρκωτικά στο σχολείο τους, τα οδηγούσε σε απόμερους κοινόχρηστους χώρους και τα αποπλανούσε. Εκείνη την ημέρα προσέγγισε ανήλικη ημεδαπή και προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της. Σημειωτέον το γεγονός, ότι η Αστυνομία δημοσίευσε ύστερα από εισαγγελική παραγγελία φωτογραφίες αλλά και τα στοιχεία ταυτότητας του “δράκου” για την προστασία των ανηλίκων αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ;
Το άρθρο 339 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει τις ποινές με τις οποίες τιμωρείται όποιος ενεργεί ασελγείς πράξεις με πρόσωπα νεότερα των 15 ετών, πως αντιμετωπίζει ο ποινικός κώδικας τις ασελγείς πράξεις μεταξύ ανηλίκων και τι συμβαίνει στην περίπτωση που υπάρχει γάμος ανάμεσα στον υπαίτιο και τον παθόντα.

Σύμφωνα με το άρθρο 339 Π.Κ. παρ.1, “Όποιος ενεργεί ασελγή πράξη με πρόσωπο νεότερο από 15 ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται", «αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί βαρύτερα για το έγκλημα του άρθρου 351 Α,» ως εξής:

«α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και γ) αν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα και μέχρι τα δεκαπέντε έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών».
«2. Οι ασελγείς πράξεις μεταξύ ανηλίκων κάτω των δεκαπέντε ετών δεν τιμωρούνται, εκτός αν η μεταξύ τους διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη των τριών ετών, οπότε επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.»

3. Αν μεταξύ του υπαιτίου και του παθόντος τελέστηκε γάμος, δεν ασκείται ποινική δίωξη, και αν τυχόν είχε ασκηθεί δεν συνεχίζεται, αλλά κηρύσσεται απαράδεκτη. Η ποινική δίωξη ασκείται ή συνεχίζεται μετά την ακύρωση του γάμου.

«4. Όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο, που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη, να παρίσταται σε ασελγή μεταξύ άλλων πράξη, έστω και αν δεν συμμετέχει σε αυτήν, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.»

Τα παιδιά που έχουν υποστεί ασελγείς πράξεις από ενήλικες ή έστω και ένα φιλί ή άγγιγμα, το στάδιο της ψυχικής τους αποθεραπείας μπορεί να είναι μακροχρόνιο και γι αυτό οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν στο ακέραιο. Άλλωστε όπως είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ο αξιομνημόνευτος Αλέξανδρος Κατσαντώνης σε συναφή υπόθεση στον Άρειο Πάγο.. “ότι προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι η ηθική καθαρότητα της ανηλικότητας, η αγνότητα του παιδιού που δε συμπλήρωσε το 15ο έτος της ηλικίας του. Ακόμα και αν ο κατηγορούμενος περιορίστηκε σε φιλιά και ψαύσεις, οι συνέπειες στον ψυχικό κόσμο του παιδιού μπορεί να είναι ολέθριες και να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και για όλη του τη ζωή”.