Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

«Λείπουν 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανέργων του ΟΑΕΕ»


Περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ λείπουν από το Ταμείο Ανέργων και το Ταμείο Κοινωνικού Τουρισμού του Ο.Α.Ε.Ε. τα οποία έπρεπε να βρίσκονται στη διάθεση του Ο.Α.Ε.Δ. για να τα διαθέσει στους ανέργους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους και στον κοινωνικό τουρισμό.
 
Αυτό κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. ανάγγειλε ο κ. Καββαθάς, «θα προβεί σε χρήση νομικών και ένδικων μέσων για να διαπιστώσει πού είναι αυτά τα ποσά». Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Καββαθά ήταν τα εξής:
«Δέκα μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός της Χώρας δεν έχει δεχθεί ακόμη τα Προεδρεία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ για να ακούσει τις απόψεις τους
- Μιλάνε όλοι οι ευρωπαίοι για ανάπτυξη μέσα από της μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά η κυβέρνηση βλέπει μόνο μεγάλους επενδυτές. Πότε θα «ωριμάσουν» οι νέες επενδύσεις για να γίνουν, αν γίνουν, και τι ανάπτυξη και απασχόληση θα φέρουν; Σε ένα σε δυο χρόνια; Και 200.000 θέσεις εργασίας να φέρουν τι θα γίνει με τους υπόλοιπους 1,3 εκ που θα παραμείνουν άνεργοι; Στις μικρές επιχειρήσεις όμως η απασχόληση και η ανάπτυξη είναι άμεση.
- Σύμφωνα με την Ε.Ε. το 85% των νέων θέσεων εργασίας δημιουργούνται στις μικρές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση κωφεύει.
Η κυβέρνηση κάνει προσχηματικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά δέχεται τις «συμβουλές» μιας πανσπερμίας «άσχετων», περίεργων, και διαπλεκόμενων.
- Ζητήσαμε από τις τράπεζες και την κυβέρνηση άλλη διευθέτηση δανείων και άλλη πολιτική χρηματοδότησης. Ήταν αρνητικές για όσους δεν έχουν ασφαλιστική, φορολογική ενημερότητα, όσοι είναι στον Τειρεσία. Απαντήσαμε με προώθηση της ιδέας της Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων με την συνένωση σε κοινό δίκτυο των 13Συνεταιριστικών Τραπεζών.
- Η ΓΣΕΒΕΕ για τις καθυστερούμενες εισφορές στον ΟΑΕΕ πρότεινε το «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των οφειλών, ελεύθερη επιλογή κλάσεων για τα επόμενα δύο χρόνια και επαναφορά όταν μπορέσει. Ομοίως, οι οφειλές για την έξοδο στη σύνταξη πρέπει να διευθετηθούν πιο απλά και ευνοϊκά γιατί δεν μπορούν πολλοί συνάδελφοι να βγουν στη σύνταξη.
- Ζητάμε να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ ανεξάρτητα αν δεν μπορούν να καταβάλουν την εισφορά.
- Προωθούμε ένα κοινωνικό δίκτυ προστασίας και παροχής ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών ιατρείου σε κτήριο της ΓΣΕΒΕΕ προς πάσχοντες συναδέλφους για να καλύψουμε κάποιες βασικές ανάγκες τους. Με την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια η κυβέρνηση στην ουσία κτυπάει και το δικό μας συνδικαλιστικό κίνημα αφού είναι γνωστό ότι παίρνουμε ενίσχυση από τα επιμελητήρια.
- Πρέπει να δημιουργηθεί μια κοινή βάση δεδομένων για όλους τους μικρομεσαίους της χώρας ώστε να είναι δυνατή η άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία και ενημέρωση με τη χρήση νέων τεχνολογιών».