Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ευκαιρία για έξοδο από την ύφεσης βλέπει ο Γ.Στουρνάρας μετά την απόφαση του Εurogroup


Ο Γ.Στουρνάρας με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ      
Την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μετά την απόφαση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι απελευθερώνονται πόροι μέσω της μείωσης των επιτοκίων, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν δημιουργικά, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει τώρα να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της».
Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χάμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη», δήλωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η Ελληνική Βουλή, οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα. 
Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με έμφαση τις ίσες ευκαιρίες για όλους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον EFSF, η οποία θα δρομολογηθεί ως τις 12 Δεκεμβρίου, o υπουργός οικονομικών υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός σε ό,τι αφορά το ύψος του δανείου και το επιτόκιο που θα ισχύσει. 
Καταλήγοντας, ο Γ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες. 
http://www.banksnews.gr