Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Σχέσεις ΕΕ-Κίνας: Στρατηγική εταιρική συνεργασία σε καιρούς προκλήσεων


 Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος τιμώμενος προσκεκλημένος στην 3ήμερη "Σύνοδο του Αμβούργου: Η Κίνα συναντά την Ευρώπη" με πλήθος κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών
από την Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ 
Η ενδυνάμωση και εμβάθυνση των σχέσεων Ευρώπης και Κίνας σε μία περίοδο αστάθειας, αλλά και προκλήσεων αποτελεί το αντικείμενο 3vήμερης συνόδου (28-30 Νοεμβρίου) που οργανώνει το Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμβούργου, με την συμμετοχή πλήθους κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών από την Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται από τον αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ασία Αντιπρόεδρό του Καθηγητή κ. Γιώργο Παπαστάμκο, ο οποίος θα είναι και κεντρικός ομιλητής κατά την εναρκτήρια ημέρα του Συνεδρίου.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ομιλητών του συνεδρίου συγκαταλέγονται ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Χέλμουτ  Σμιτ, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χένρι Κίσινγκερ, η Υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας κα Σάβαν, ο Υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας κ. Ουάν και ο Επίτροπος Διεθνούς Εμπορίου της ΕΕ κ. Ντε Γκουχτ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστάμκο "σε μία περίοδο γενικευμένης οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μία περιφερειακή πολιτική δύναμη, και η Κίνα, μια ταχέως αναπτυσσόμενη εμπορική δύναμη, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεργαστούν και να συνενώσουν δυνάμεις". Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει ότι "η ανέλιξη της Κίνας σε μια νέα ηγέτιδα οικονομική δύναμη θα πρέπει να συνοδευθεί με ενισχυμένες ευθύνες και συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις. Η ΕΕ προσδοκά ότι η Κίνα θα εξελιχθεί σε έναν υπεύθυνο εταίρο στο νέο πλαίσιο διεθνών πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων. Παρά τις επιμέρους - σημαντικές - διαφορές τους, Κίνα και Ευρώπη οφείλουν να καταβάλουν ειλικρινείς και εντατικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο".