Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Σίμος Κεδίκογλου: «Η απουσία αναπτυξιακής προοπτικής στραγγαλίζει κάθε ελπίδα εξόδου από την κρίση»


Καινοτόμες αναπτυξιακές προτάσεις, ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση παρουσίασε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου κατά τη διάρκεια της  ομιλίας του για τον προϋπολογισμό του 2011 κάτι, που όπως τόνισε: «απουσιάζει παντελώς από τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τον εισαγόμενο προς ψήφιση προϋπολογισμό, στραγγαλίζοντας κάθε ελπίδα εξόδου από την κρίση».
Καινοτόμες αναπτυξιακές προτάσεις, ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση παρουσίασε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου κατά τη διάρκεια της  ομιλίας του για τον προϋπολογισμό του 2011 κάτι, που όπως τόνισε: «απουσιάζει παντελώς από τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τον εισαγόμενο προς ψήφιση προϋπολογισμό, στραγγαλίζοντας κάθε ελπίδα εξόδου από την κρίση».
Αναφερόμενος στη συμβολή του αγροτικού τομέα στην εθνική οικονομία επισήμανε, ότι η κυβέρνηση κινείτε σε λάθος κατεύθυνση, καθώς έγιναν περικοπές κινήτρων για τους νέους αγρότες, πάγωσαν τα αναπτυξιακά έργα του προγράμματος Μπαλτατζής, ξεγράψανε τους αλιείς στις κοινοτικές διαβουλεύσεις και προχώρησαν στην κατάργηση των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, τη στιγμή που είναι αναγκαία η γεωπονική αλλά και η οικονομοτεχνική καθοδήγηση των αγροτών.
«Το ζητούμενο- είπε χαρακτηριστικά- είναι να μπορέσει ο αγρότης να γίνει επιχειρηματίας. Για να το έχει όμως αυτό πρέπει να χτυπήσουμε τη ρίζα των δεινών του αγροτικού τομέα, που είναι ο κατακερματισμός του αγροτικού κλήρου».
Πρόσθεσε, πως η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα  φορολογικά κίνητρα για συνενώσεις αγροτικών κλήρων σε μεγαλύτερες καλλιέργειες.
Μία ακόμα πρόταση είναι η άμεση διασύνδεση των Ομάδων παραγωγών με την αγορά παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας, ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα εικονικά και τα πλαστά τιμολόγια, δηλαδή η φοροδιαφυγή στη διακίνηση».
Αυτό που προτείνει η ΝΔ είναι η τήρηση βιβλίων αποθήκης και σε μικρότερες επιχειρήσεις. Να υπάρχει πλήρης παρακολούθηση της κίνησης προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά.
Συνέχισε χαρακτηρίζοντας «μέγιστο λάθος την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων» και υπογραμμίζοντας, ότι πρέπει να προχωρήσουν τα έργα υποδομής.
«Αν  δεν υπάρχουν λεφτά-είπε- υπάρχουν ιδέες. Προτείνουμε καινοτόμες Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα», όπως στην περίπτωση του Νομού της Εύβοιας, όπου μέσα από την παραχώρηση έκτασης του δημοσίου για 30 χρόνια με άδεια κατασκευής πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος μπορεί να κατασκευαστεί ως αντάλλαγμα ο βασικός οδικός άξονας.
Τέλος, καυτηρίασε την καθυστέρηση στην κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου, λέγοντας:
«Είστε 15 μήνες στην κυβέρνηση και ακόμα δεν έχετε φέρει στη Βουλή το απολύτως απαραίτητο εργαλείο για προσέλκυση οποιουδήποτε επενδυτή.
Αδρανοποιήσατε τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο του Χρήστου Φώλια, που είχε αποσπάσει ευμενέστατα σχόλια από διεθνείς οικονομικούς κύκλους κι ακόμα δεν έχετε φέρει το δικό σας νόμο, ενώ θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος που θα ψηφιζόταν από αυτή τη Βουλή, αλλά εσείς προτιμήσατε να προτάξετε τη ψήφο στους μετανάστες.
Το ζήτημα της προσέλκυσης των επενδύσεων είναι το κατ’ εξοχήν που απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.
Το πρώτο που ζητούν οι επενδυτές είναι ένα σταθερό πλαίσιο για τα επόμενα 15-20 χρόνια, προκειμένου να αποδώσει η επένδυσή τους. Τους απομακρύνει το ενδεχόμενο των αλλεπάλληλων αλλαγών και δε νομίζω να πιστεύετε ότι θα παραμείνετε διαρκώς στην εξουσία για τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Η Ελλάδα έχει στραγγίξει από ρευστό και χρειάζεται νέο, καθαρό χρήμα, όχι δηλαδή από δανεισμό.
Και αυτό εισάγεται με δύο τρόπους σε μία οικονομία: με αύξηση των εξαγωγών και με προσέλκυση επενδύσεων. Σε αυτό το σημείο φαίνεται το αδιέξοδο των κυβερνητικών χειρισμών.»
Ο Σίμος Κεδίκογλου συνέχισε, κάνοντας λόγο για την  «αυτοκτονική πολιτική», η οποία ακολουθείται στον τομέα των εξαγωγών, καθώς έχει επιβληθεί στις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες ΦΠΑ- κάτι που δεν ισχύσει στις αντίστοιχες εταιρείες άλλων χωρών και εκτός αυτού παρακρατείται παράτυπα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε,  έχει πληγεί η ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων εξαγωγέων ειδικά σε μία περίοδο που τους χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ,  σε μια περίοδο που θα έπρεπε να τους αναγάγουμε σε πρότυπο της κοινωνίας μας