Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Στις 20 Φεβρουαρίου η απόφαση για την Ελλάδα - Βενιζέλος: "Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της"
- Ετέθη το θέμα της στάσης όλων των κομμάτων στη τηλεδιάσκεψη όπως αποκάλυψε ο Ε. Βενιζέλος
- Γιούνκερ: Λάβαμε ισχυρές δεσμεύσεις από τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς
- Ο Όλι Ρεν ζητεί πολιτικές δεσμεύσεις την στιγμή που έχουν αποσταλεί στις Βρυξέλλες


Την πεποίθηση ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι σε θέση να λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις για την Ελλάδα, εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των χωρών-μελών του ευρώ που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ υπογραμμίζει ότι απαιτούνται ακόμη κάποιες διευκρινίσεις σε ότι αφορά τους ειδικούς μηχανισμούς που θα προβλεφθούν για την ενίσχυση του ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος και να διασφαλιστεί ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζει στη δήλωσή του ο Ζ. Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι κατά την τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στα ζητήματα που εκκρεμούσαν σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Όπως διευκρινίζει, το Γιουρογκρουπ έλαβε «ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Ακόμη, σημειώνει ότι η περαιτέρω τεχνική επεξεργασία που έγινε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας οδήγησε στον εντοπισμό των απαιτούμενων πρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ και στη διαμόρφωση ενός λεπτομερούς καταλόγου προαπαιτούμενων δράσεων μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.

Δεν έχουμε λάβει απόφαση για χρεοκοπία της Ελλάδας

Η φράση και μόνο στο άκουσμά της σοκάρει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας δηλώνει ότι η χώρα του δεν έχει λάβει καμία απόφαση για χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ είπε τα κλασσικά κλισέ ότι η Γερμανία εργάζεται, μαζί με τους εταίρους της, για τη δημιουργία μιας εφικτής διαδικασίας που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.

Και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι το πνεύμα και η ουσία του προγράμματος διάσωσης. Αυτό είναι το πνεύμα και πίσω από την σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα».

Είπε όμως και κάτι άλλο: Αναφερόμενος, στις εγγυήσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι, ότι τα ελληνικά κόμματα θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις και μετά τις εκλογές, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup θα διευκρινιστεί ο αριθμός των υπογραφών που χρειάζονται».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, ο οποίος έκανε λόγο για αναγκαίες δεσμεύσεις των μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, μιλώντας μάλιστα για «απαραίτητη προϋπόθεση», προκειμένου να εγκριθεί η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. «Είναι θέμα αξιοπιστίας», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι συμφωνίες θα ισχύουν και μετά τις εκλογές.
newsit.gr