Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Θα αγοράσουμε 100 F-35 έναντι 16 δισ.$, λένε οι Τούρκοι!

   Η Τουρκία σχεδιάζει την αγορά 100 αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35, δύο από τα οποία θα παραδοθούν το 2015, αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τον εκσυγχρονισμό του αεροπορικού της στόλου, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Ισμάτ Γιλμάζ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet.

    "Η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει 100 F-35 και δύο θα παραδοθούν το 2015", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του τουρκικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Η Τουρκία, η οποία συμμετέχει στο μεγάλο αυτό πρόγραμμα αεροναυπηγικής, έχει και κατά το παρελθόν ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αγοράσει 100 F-35 (Joint Strike Fighter, JSF), ένα καταδιωκτικό αεροσκάφος χαμηλής ανιχνευσιμότητας που κατασκευάζεται από την Lockheed Martin, για να αντικαταστήσει τον στόλο της που αποτελείται από F-4 και F-16.

    Είναι όμως η πρώτη φορά που ένας τούρκος αξιωματούχος ανακοινώνει το κόστος του προγράμματος για την Τουρκία. Η Αγκυρα είχε δηλώσει ότι επανεξετάζει τον αριθμό των αεροσκαφών που σχεδιάζει να αγοράσει.

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η τιμή αγοράς του αεροσκάφους θα αυξηθεί εξαιτίας των καθυστερήσεων και του μικρότερου του αναμενομένου αριθμού των παραγγελιών από τις συμμαχικές χώρες.

    Το F-35 είναι το πιο δαπανηρό πρόγραμμα εξοπλισμού του Πενταγώνου, στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ και οκτώ άλλες χώρες: η Βρετανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Τουρκία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Δανία και η Νορβηγία. Το F-35 έχει επίσης επιλεγεί από το Ισραήλ.

http://www.onalert.gr