Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΥΡΕΤΟ ΟΙ ΔΥΟ «ΜΕΓΑΛΟΙ»Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΟΧΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ – Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΙΑΡΧΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ
Σε τροχιά προεκλογικού πυρετού βρίσκονται ήδη τα δύο μεγάλα κόμματα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει χθες κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας να δηλώνει πως δεν θα δεχθεί καθυστερήσεις στο ζήτημα των εκλογών. 

Όπως είπε, η Ν.Δ. συμμετέχει στην κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και όχι να συμβούν τα πάντα μέσα σ’ αυτό το σύντομο μεταβατικό διάστημα. 

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων, τότε μέσα σε ένα μήνα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να πάμε σε εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου. 

«Σε κάθε περίπτωση, δεν θα δεχθούμε καθυστερήσεις. Και να ξέρουν οι πάντες: αν κάποιοι προσπαθήσουν να κωλυσιεργήσουν μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, τότε θα μας βρουν απέναντι!  Αν κάποιοι θέλουν να παίξουν κομματικά παιγνίδια, εμείς δεν θα συμμετάσχουμε», προειδοποίησε, προσθέτοντας πως «η Νέα Δημοκρατία είναι ρυθμιστής των εξελίξεων. Όπως ήταν απόφαση ευθύνης που δημιουργήσαμε αυτή την κυβέρνηση για να επιτύχει το στόχο της, έτσι θα είναι απόφαση ευθύνης να εμποδίσουμε παρεκκλίσεις από τη Συμφωνία της Συνόδου των Αρχηγών». 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στα ζητήματα επί των οποίων το κόμμα του δέχεται την μεγαλύτερη κριτική.
«Ζητήματα που δεν εμπλέκονται άμεσα με τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν θα τα λύσουμε τώρα. Μερικά δεν μπορούμε», είπε. «Δεν πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις. Και ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων. Οι επικουρικές, για παράδειγμα, μειώθηκαν ήδη δύο φορές τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Τώρα μας ζητούν νέα μείωση! 

Χωρίς να γνωρίζουν καν πόσο θα τις επηρεάσει το κούρεμα των ομολόγων. Δεν είναι ένας μήνας που ψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό. Και τώρα, πριν δούμε τι θα γίνει με το κούρεμα, ζητούν και τρίτη μείωση των επικουρικών. Κι αύριο ίσως και τέταρτη και πέμπτη… Εμείς έχουμε, άλλωστε, δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε ειδικά τις χαμηλές συντάξεις. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νέο πετσόκομμα συντάξεων».  

Σχετικά με την απελευθέρωση των φορτηγών,  ο κ. Σαμαράς είπε ότι «έχει ήδη ψηφιστεί ένας νόμος εδώ και ενάμιση χρόνο. Τώρα η προθεσμία εφαρμογής του προτείνεται να συντομευθεί. Αλλά οι προϋποθέσεις που είχαν ψηφιστεί τότε, δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί και κάποιες πρέπει να αλλάξουν. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συντομευτεί η εφαρμογή του, αρκεί να εφαρμοστούν οι σωστές προϋποθέσεις που τότε είχαν θεσπιστεί. Αλλιώς απλά θα διαλυθεί ένας ακόμα κλάδος της οικονομίας. Δεν θα απελευθερωθεί! Και θα παραδοθεί σε εταιρίες από τρίτες χώρες - και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - πράγμα που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη». 

Οι αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου 

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος ούτε για την πρωθυπουργία, ούτε για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. 

Καταγγέλλοντας υπονόμευση από συμφέροντα (και εκδοτικά), ο κ. Παπανδρέου προτείνει μια μακρόσυρτη διαδικασία που θα διαρκέσει ως τον Ιούνιο, οπότε και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για εκλογή αρχηγού του κόμματος, όπου δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος. 

Με δεδομένο, όμως, ότι δεν προτίθεται να είναι ούτε και υποψήφιος πρωθυπουργός, αυτό που ουσιαστικά προτείνει είναι να παραμείνει ο ίδιος πρόεδρος του κόμματος ως τον Ιούνιο, ενώ στο μεταξύ άλλο στέλεχος θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις εκλογές που θα μεσολαβήσουν.


http://www.elzoni.gr