Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πήραν αναβολή οι επικουρικέςΈντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις υπήρξαν πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Δήμας, που είχε πάρει εντολή από τον πρόεδρο της ΝΔ να θέσει το επίμαχο θέμα, είχε επικοινωνία με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να μην ληφθεί καμία απόφαση για τις επικουρικές συντάξεις.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης έπεσαν και ο Γιώργος Κουτρουμάνης πριν μπει στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου αναδιπλώθηκε και χαρακτήρισε τα όσα έχει υποστηρίξει ως απλές προτάσεις του. Δεν υπάρχει κανένα νομοσχέδιο φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας.

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του τόνισε ότι θα πρέπει να κατατεθούν προτάσεις από όλα τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση για το επίμαχο θέμα. Αυτή είναι η αρχή για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, υπογράμμισε ο Λουκάς Παπαδήμος. «Θα γίνει μια περαιτέρω επεξεργασία ούτως ώστε να διαμορφωθεί μια τελική πρόταση που θα περιέχεται σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί, το αργότερο θα έλεγα, έως τις 10-12 Ιανουαρίου. Και βεβαίως αυτό το νομοσχέδιο θα έρθει για συζήτηση πάλι στο υπουργικό συμβούλιο που θα περιέχει και τις τελικές προτάσεις. Μεταξύ της σημερινής συνεδρίασης και της ολοκλήρωσης αυτού του νομοσχεδίου, θα υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων και θα υπάρξουν επίσης και διαβουλεύσεις με τα κόμματα» είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας υποστήριξε ότι θα πρέπει πρώτα να δουν τα κόμματα τις αναλογιστικές μελέτες και πως αυτές αποτυπώνονται στο σχέδιο του κ. Κουτρουμάνη. Πρέπει να υπάρξει μια καλή επαφή καθώς είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο θέμα των συντάξεων που πρέπει να γίνει με ορθολογικό τρόπο, είπε χαρακτηριστά ο Σταύρος Δήμας.

Όλα δείχνουν ότι το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων που ήταν να εφαρμοστεί από την 1 Ιανουαρίου του 2012 θα πάρει παράταση για τουλάχιστον δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, υποστήριξε ότι «οι νέες μειώσεις που συζητούνται στις επικουρικές συντάξεις δεν ήταν ούτε στον προϋπολογισμό ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις βάσει των οποίων στηρίξαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου» και πρόσθεσε ότι «έχουμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό όχι την περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων».


http://www.real.gr