Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Συνελήφθη ο Εφραίμ - Παραμένει στην μονή για λόγους υγείαςΑργά το μεσημέρι Του Σαββάτου ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης συνοδευόμενος από αστυνομικούς έφτασε στην Μονή Βατοπεδίου προκειμένου να κάνει πράξη την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου και να συλλάβει τον Εφραίμ.

Ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου επικαλέστηκε λόγους υγείας, τους οποίους επιβεβαίωσαν και οι γιατροί του κέντρου υγείας στις Καρυές. Ο Εφραίμ μετά την απόφαση για την προφυλάκιση του ανέβασε υψηλό πυρετό, ενώ λόγω του ότι είναι και διαβητικός ανέβασε πολύ υψηλές τιμές ζαχάρου. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο ηγούμενους θα παραμείνει τελικά στη μονή καθώς κρίθηκε αδύνατη η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Χαλκιδικής.

Οι επόμενες κινήσεις τους Εφραίμ 
Τρόπους για να αποφύγει το κελί της φυλακής ψάχνουν οι συνήγοροι του ηγουμένου αλλά και οι συνεργάτες. Ήδη διακινείται μια επιστολή στο παρασκήνιο την οποία θα πρέπει να υπογράψουν προσωπικότητες και στην συνέχεια να σταλεί στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου με σκοπό την επανεξέταση της απόφαση για την προφυλάκιση του Εφραίμ.

Διαβάστε την επιστολή η οποία διακινείται από τους συνεργάτες του Εφραίμ
Προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,

Περιήλθε σε γνώση μας το παρακάτω κείμενο, με το οποίο συμφωνούμε όπως ακριβώς αναγράφεται και αποτελεί και δικό μας αίτημα.

Με μεγάλη μας έκπληξη και εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο κρίθηκε προφυλακιστέος ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ.

Μας προξενεί επίσης κατάπληξη το γεγονός ότι η απόφαση αυτή εδόθη στη δημοσιότητα παραμονές της Γέννησης του Κυρίου ημών Ιησού χριστού, που αν μη τι άλλο μαρτυρεί αυστηρή και ανεπιεική κρίση και μάλιστα χωρίς να γίνει γνωστή η αιτιολογία της.

Το δικαστικό συμβούλιο, όπως πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, ήρε με απόφασή του την διαφωνία ανάμεσα στον Εισαγγελέα, που είχε προτείνει μόνο την επιβολή περιοριστικών όρων και να μη προφυλακιστεί ο Γέρων Εφραίμ, και στην ανακρίτρια που είχε προτείνει την προφυλάκισή του.

Έγκριτοι νομικοί μας βεβαιώνουν ότι σύμφωνα με τον νόμο, για να προφυλακιστεί κάποιος κατηγορούμενος που κατηγορείται για έγκλημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει να κριθεί ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, ότι ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής και υπάρχει κίνδυνος να μη εμφανιστεί στο δικαστήριο να δικαστεί κλπ., ότι οι περιοριστικοί όροι (δηλ. χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου, εμφάνιση ενώπιον Αστυνομικής Αρχής) δεν επαρκούν και επιπροσθέτως ότι ο κατηγορούμενος κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα ή σε βαρύτερες περιπτώσεις με βάση συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Μάλιστα η κατά το νόμο βαρύτητα της αποδιδόμενης πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης.

Δεν γνωρίζουμε την αιτιολογία του Δικαστικού Συμβουλίου. Γνωρίζουμε όμως τη βιωτή του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και την πνευματικότητα αυτού και βεβαιώνουμε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε βεβαίως και επικίνδυνος για την τέλεση άλλων αδικημάτων. Είναι δε γνωστό ότι εγκαταβιώνει στη Μονής της μετανοίας του όπου και ποιμαίνει 120 μοναχούς. Μας είναι αδιανόητο να εξομοιώνεται η προσωπικότητα του Γέροντος με καθ’ έξιν και επικίνδυνους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου .

Συμπαριστάμενοι λοιπόν στον Γέροντα Εφραίμ για την άδικη δοκιμασία που υφίσταται, αιτούμεθα να προσβάλετε την άνω απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, η οποία φρονούμε ότι θίγει τον νομικό μας πολιτισμό, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η ηθική τάξη.

Ο δικηγόρος του Εφραίμ τόνισε πως ο ηγούμενος θα σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης.Ο ρασοφόρος το όνομα του οποίου απασχόλησε το πανελλήνιο για περισσότερο από ενάμισι χρόνο με την ανταλλαγή εκτάσεων και ήταν και ένας από τους κυριότερους λόγους της πτώσης της κυβέρνησης Καραμανλή.

Διοικητής του Αγίου Όρους Αρ. Κασμίρογλου ενημερώθηκε επίσημα για το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου που έκρίνε προφυλακιστέο τον ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου.http://www.real.gr

http://pliroforiesota.gr/