Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Το κούρεμα και οι υποθήκες…


ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Σήμερα θα περιμένουμε με αγωνία να μάθουμε και εμείς τι θα συμβεί στην πατρίδα μας. Αν όχι σήμερα, ίσως την Τετάρτη. Πιθανόν να το μάθουμε και πριν από την κυβέρνηση, αυτήν την παρέα που παριστάνει ότι θυσιάζεται για να σώσει την Ελλάδα.
Γάλλοι και Γερμανοί έχουν ουσιαστικά διαλύσει την ευρωπαϊκή συνοχή και στην πράξη και στους τύπους. Η Ενωμένη Ευρώπη ζει κρίσιμες στιγμές καθώς οι κρατικές ηγεσίες, έχοντας παραχωρήσει μεγάλο μέρος των πολιτικών εξουσιών στις αγορές, χάνουν τη μία μάχη μετά την άλλη αδύναμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών.
ΕΜΕΙΣ; Εμείς είμαστε ένα ακυβέρνητο, υπό κατάληψη σκάφος. Αυτοί που ανέλαβαν την εντολή να το διευθύνουν, αφού παραβίασαν όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, συνεχίζουν την υλοποίηση ενός σκληρού νεοφιλελεύθερου προγράμματος – πειράματος κατά παράβαση όλων των δημοκρατικών και συνταγματικών κανόνων, διαλύοντας όλες τις κοινωνικές δημόσιες δομές για να παραδοθεί η χώρα στους στους ιδιώτες, στους πιστωτές που ελέγχουν το χρέος της. Πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας ο Γιώργος Παπανδρέου, που μοιράζει την πίτα και εκτελεί όλες τις εντολές ανατρέποντας στο σύνολό της και την εξωτερική πολιτική της χώρας.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ που πέρασαν τις εξετάσεις της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ και κέρδισαν τη συμπάθεια της αμερικανικής πρεσβείας, έχοντας καταλάβει πως οι μέρες του πρωθυπουργού είναι μετρημένες, αγωνίζονται για τις επόμενες δικές τους μέρες. Ποντάρουν στα διαπλεκόμενα συμφέροντα ελπίζοντας πως θα μπορέσουν και αυτή τη φορά να παραπλανήσουν τους Έλληνες.
ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ; Μόνιμο ρόλο στα προσεχή σχήματα εξουσίας. Με λίγη υπομονή -λένε σε μας- θα προλάβει να σας σώσει ο Γ. Παπανδρέου. Το είπε και στον Αλέξη Τσίπρα. “Δεν φεύγω αν δεν σώσω (για 6η φορά!) τη χώρα”. Μιλάμε για την ίδια χώρα που την είχαν σώσει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας την 21η Ιουλίου και αναγγέλθηκε από τον κ. Παπανδρέου πομπωδώς.
Πήρε για λογαριασμό μας -είπε- το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του πλανήτη. Εξασφάλισε -τόνισε- τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2020! Βεβαίως, στην κ. Βάσω είπε πως, αν δεν ψηφίσει το άρθρο 37, δεν θα πάρουμε την 6η δόση και κατά συνέπεια θα χρεωκοπήσουμε πριν χρεωκοπήσουμε!
ΞΕΡΕΙ κανείς κάποια χώρα στην ιστορία του πλανήτη που να ανέκαμψε και να πέρασε στην ανάπτυξη και στη δυνατότητα να αποπληρώνει τόσο μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις με διαρκή λιτότητα, φτώχεια, μηδενισμό του διαθέσιμου λαϊκού εισοδήματος και ουσιαστικά με πλήρη κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς; Ξέρει κανείς πολιτικό που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση του μεγάλου δυσβάσταχτου δημοσίου χρέους πολιτικές που αυξάνουν το χρέος και μάλιστα ραγδαία;
ΑΦΟΥ διέψευδαν τις επιλεκτικές χρεωκοπίες και αναδιαρθρώσεις υποσχόμενοι πως θα αποπληρώσουν μέχρι σέντσι τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβαν, τώρα ελπίζουν στο κούρεμα. Ποιο κούρεμα; Ό,τι ξέρουμε εμείς ξέρουν και αυτοί. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, διακεκριμένο στέλεχος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό στερέωμα και σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, δήλωσε πως οποιοδήποτε κούρεμα πέραν του 20%, όπως είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, θα είναι καταστροφικό για τη χώρα.
Οι τράπεζες δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στην ανακεφαλαίωσή τους, με συνέπεια να κρατικοποιηθούν χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά. Μάλιστα μεγάλες φίρμες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως η UBS, προτείνουν κούρεμα γουλί από 80% έως και 100% του ελληνικού χρέους!
Όταν η αριστερά μιλούσε για διαγραφή χρέους και μάλιστα όχι όλου, ανατρίχιαζαν τα εγχώρια εργαλεία του συστήματος. Πάμε παρακάτω.
ΤΟ ΘΕΜΑ δεν είναι μόνο ή κυρίως το μέγεθος του κουρέματος, αλλά ποιος θα καλύψει τα κουρεμένα κεφάλαια των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων. Διότι, αν δεν αναπληρωθούν είτε από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς είτε από κρατικά κεφάλαια, με τον δημόσιο τομέα κατεστραμμένο, τα ασφαλιστικά ταμεία άδεια και τις τράπεζες λόγω ρευστότητας εκτός πραγματικής οικονομίας, η χρεωκοπία είναι απολύτως εξασφαλισμένη. Και είναι, γιατί δεν θα υπάρχουν καταθέσεις και σταδιακά οι αποταμιεύσεις θα μηδενίζονται.
ΜΑ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ οι πιστωτές μας τόσο εύκολα τα χρήματά τους; Δεν είναι τόσο απλό. Πρώτον, γιατί κάθε χώρα θα αποφασίσει πόσο και πώς θα καλύψει τις απώλειες των δικών της θεσμικών επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους. Δεύτερον, έχουν “Plan B”, όπως αποκαλύφθηκε από το περιβόητο σχέδιο Eureka, που ουσιαστικά μετατρέπει ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους μας σε ενυπόθηκο, αφού δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία της χώρας ύψους 125 δισ., ευρώ. Απομένει στους Έλληνες να αποφασίσουν και να αναρωτηθούν αν έχουν το δικαίωμα να εκποιήσουν τη χώρα δεσμεύοντας τις παρούσες και κυρίως τις μέλλουσες γενεές.