Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Εκκρεμότητες του Δημοσίου προς τους εργολήπτες


Συνάντηση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, με την Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.
Σημαντικές οι εκκρεμότητες του Δημοσίου απέναντι στους εργολήπτες
Συνάντηση με το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.) είχε το μεσημέρι της Τετάρτης, 30 Μαρτίου, και ώρα 14.00 ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ως υπεύθυνος του τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης, επί της οδού Θεμιστοκλέους 4 στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα του κλάδου αλλά και τις θέσεις της για το νομοσχέδιο με τίτλο «Μεταρρύθμιση Συστήματος Ανάθεσης και Εκτέλεσης συμβάσεων Μελετών και Δημοσίων Έργων Ίδρυση Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων και λοιπές διατάξεις», που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε., κ. Κ. Σαββίδης, εξέφρασε πρωτίστως την ανησυχία του για την καθυστέρηση πληρωμής από πλευράς του δημοσίου των έργων που έχουν ήδη εκτελεστεί από τους εργολήπτες. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη ψήφισης τροπολογίας για το συμψηφισμό των οφειλών των εργοληπτών προς το δημόσιο με τις υποχρεώσεις του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς τους εργολήπτες. Δεν έκρυψε τη μεγάλη του ανησυχία ότι όσο η κυβέρνηση χρονοτριβεί, καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη η δυνατότητα απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ συμπλήρωσε ότι έπαψε να λειτουργεί το πρόγραμμα «Θησέας», στο πλαίσιο του οποίου έχουν κατασκευαστεί πάμπολλα τα έργα που έχουν ενώ εκκρεμεί η αποπληρωμή τους, χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα από πού μπορεί αυτή να γίνει. Τέλος, σημείωσε ότι στο ΕΤΕΡΠΣ, που αντικατέστησε το «Πράσινο Ταμείο», δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα διοίκηση.
Από πλευράς του, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι «εμείς, ως Δημοκρατική Συμμαχία στηρίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία» και ζητούμε «η κυβέρνηση να τακτοποιήσει τις οικονομικές τους εκκρεμότητες απέναντι στους εργολήπτες». Επιπλέον, ανέφερε ότι «ο ρυθμός απορρόφησης κονδυλίων από το χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ δεν είναι ικανοποιητικός, ενώ λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων και της αναβλητικότητας της κυβέρνησης σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύουν να χαθούν σημαντικοί κοινοτικοί πόροι».
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. κ. Κ. Σαββίδης και μέλη του Συμβουλίου του,  ενώ ο Βουλευτής συνοδεύονταν από τους συνεργάτες του κ. Θ. Κυπραίο και Α. Μουντράκη.