Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

Πυρηνικός εφιάλτης στοιχειώνει την Ιαπωνία


Η Ιαπωνία αγωνίζεται να αποτρέψει την πυρηνική καταστροφή σε δύο μέτωπα, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα την Παρασκευή, ενώ την ίδια στιγμή “ξύπνησε” και το ηφαίστειο Σινμοντάκε μετά από 52 χρόνια. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί και μέσα στα συντρίμμια που άφησε στο πέρασμά του το τσουνάμι, συνεχίζονται οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων και αρωγής των πληγέντων. Οι νεκροί επίσημα ανέρχονται σε 1.800, όμως υπάρχουν φόβοι ότι ο τραγικός απολογισμός θα ξεπεράσει τους 10.000 νεκρούς.
 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτου βαθμού, κηρύχθηκε το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα της Ιαπωνίας,καθώς καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Οι Ιαπωνικές αρχές τονίζουν ότι οι τρεις αντιδραστήρες του Οναγκάβα "είναι υπό έλεγχο", προσθέτει η ΙΑΕΑ και γίνονται προσπάθειες να καθοριστεί η πηγή της διαρροής ραδιενέργειας.
 Παράλληλα το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιαπωνία ξύπνησε για πρώτη φορά έπειτα από 52 χρόνια και εκτοξεύε πέτρες και στάχτη που έφταναν σε ύψος 4.000 μέτρων.
 Ενώ οι τραγικός απολογισμός των θυμάτων της φυσικής καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία αυξάνεται διαρκώς καθώς περισσότεροι από το 600 σοροί ανακαλύφθηκαν κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της νομαρχίας Μιγιάγκι, που επλήγη ιδιαίτερα από το σεισμό, δήλωσε ότι υπάρχουν φόβοι για 10.000 νεκρούς μόνο σε αυτή την περιοχή, που ήταν το επίκεντρο της καταστροφής.
Οι αρχές έχουν ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρουν τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ περισσότεροι από 590.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και 210.00 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοριγιάμα στη νομαρχία Φουκουσίμα, σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων.Οι κάτοικοι ελέγχθηκαν για ραδιενέργεια και στη συνέχεια εισήλθαν στα καταφύγια.
Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ανέφερε το Κιόντο, ενώ σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν μετά τη χθεσινή έκρηξη στο εργοστάσιο.
Ειδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν σήμερα πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.
Η πιθανότητα να έχει ξεκινήσει η διαδικασία τήξης στους πυρήνες των αντιδραστήρων 1 και 3 στο πυρηνικό κέντρο Φουκουσίμα Νο1, αναφέρθηκε από την Ιαπωνική κυβέρνηση.
Οι δέκα αντιδραστήρες στους πυρηνικούς σταθμούς Φουκουσίμα Νο1 και Νο2, που βρίσκονται στην κατεστραμμένη από τους σεισμούς ζώνη, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας.
Το σύστημα ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο έχει υποστεί ζημιές μετά το σεισμό που έπληξε τη χώρα, έτσι η TEPCO, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, γεμίζει ήδη με θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες 1 και 3 του εργοστασίου Φουκουσίμα 1 με στόχο να τους ψύξει και να μειώσει την πίεση που ασκείται μέσα στη μονάδα.
H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) προετοιμάζεται να γεμίσει με θαλασσινό νερό και τον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο την εταιρεία.
Παράλληλα η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή, στους 9 βαθμούς, από 8,8.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ήρε σήμερα την προειδοποίηση για τσουνάμι για όλες τις ακτές της χώρας που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχουν ήδη υποστεί ζημιές κινδυνεύουν από τους δυνατούς μετασεισμούς.
Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να σημειωθούν μετασεισμοί μεγέθους έως και 7 βαθμών. Οι ειδικοί φοβούνται ότι ένας ακόμη δυνατός σεισμός μπορεί να προκαλέσει και άλλες ζημιές τους αντιδραστήρες των πυρηνικών εργοστασίων Φουκουσίμα 1 και 2.
Η Ιαπωνία ζήτησε από τη Ρωσία να της παράσχει περισσότερο φυσικό αέριο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ενεργειακά προβλήματα μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που την έπληξαν την Παρασκευή αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς νερό, ηλεκτρικό, θέρμανση ή σπίτια.
Εκτιμάται ότι 5.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα κύματα στο χωρίο Ρικουζεντακάτα, μία από τις πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων.
Σε εθνικό επίπεδο περιπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.
 "Περίπου 380.000 άνθρωποι εκκένωσαν τις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι και κατέφυγαν σε 2.050 καταφύγια", ανακοίνωσε το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
 Δεκάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει σε σχολεία και στάδια για να γλιτώσουν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν επανειλημμένα εικόνες από ανθρώπους που κοιμόντουσαν κάτω από κουβέρτες σε αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής.
 Την ώρα που σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στην Ιαπωνία για να βοηθήσουν τα πολυάριθμα θύματα και να αναζητήσουν αγνοούμενους, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης "εμποδίζονται από τους συνεχείς μετασεισμούς, τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι και τις πυρκαγιές".
Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι "πολλές περιοχές κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας παραμένουν απομονωμένες και χωρίς πρόσβαση".
Παρόλα αυτά οι διασώστες έχουν καταφέρει να διασώσουν 3.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής, ενώ επτά ειδικοί του ΟΗΕ έφτασαν σήμερα στο Τόκιο για να βοηθήσουν τους ιάπωνες ειδικούς να συντονίσουν τη δράση των διεθνών σωστικων συνεργείων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η εταιρεία AIR Worldwide, που ειδικεύεται στην εκτίμηση κινδύνων, αναφέρει στην αρχική της εκτίμηση ότι το κόστος του σεισμού της Ιαπωνίας για τις ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να φτάσει τα 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η αμερικανική εταιρεία εκτιμά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ιδιωτικές περιουσίες που καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες μεταξύ 14,5 και 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα πως από χθες έχει εκταμιεύσει συνολικά 55 δισ. γιεν σε 13 τραπεζικά ιδρύματα στα βορειανατολικά της χώρας, που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό και το συνεπεκόλουθο τσουνάμι, για να τα εξασφαλίσει από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.newpost.gr